Peroxidul de benzoil: medicament utilizat pentru tratarea acneei

1. Despre peroxidul de benzoil

Peroxidul de benzoil este utilizat pentru a trata acneea . Funcționează ca un antiseptic pentru a reduce numărul de germeni (bacterii) pe suprafața pielii tale.

Vine sub formă de gel sau de spălare a feței care conține 5% peroxid de benzoil. Acest lucru este disponibil pentru a cumpăra de la farmacii sub numele de marcă Acnecide.

Peroxidul de benzoil este uneori amestecat cu sulfat de potasiu hidroxichinolină. Acesta este un ingredient „antimicrobian” care omoară microorganismele de pe pielea ta. Se vinde în farmacii sub formă de Quinoderm.

Unele produse cu peroxid de benzoil sunt disponibile numai pe bază de rețetă. Acest lucru se datorează faptului că conțin alte ingrediente active, cum ar fi antibiotice sau retinoizi (exfolianți).

Multe branduri populare de piele creează, de asemenea, produse care conțin peroxid de benzoil, dar cu o rezistență mai mică. Acestea sunt disponibile pentru a cumpăra în farmacii, supermarketuri și magazine. Brandurile includ Clean & Clear, Neutrogena și Clearasil.

2. Fapte cheie

 • Peroxidul de benzoil 5% durează aproximativ 4 săptămâni pentru a începe să funcționeze.
 • De obicei, îl veți folosi de 1 sau 2 ori pe zi.
 • Cel mai frecvent efect secundar este iritarea pielii. Este mai bine să-l utilizați mai rar la început, apoi construiți-vă pe măsură ce pielea dvs. se obișnuiește cu ea.
 • Brandurile farmaceutice includ Acnecide 5% gel și Acnecide Wash 5%.
 • Peroxidul de benzoil este, de asemenea, un ingredient în Duac Once Daily (cu clindamicină, un antibiotic) și Epiduo gel (cu adapalen, un retinoid).

3. Cine poate și nu poate folosi peroxidul de benzoil

Majoritatea adulților și copiilor cu vârsta peste 12 ani pot utiliza peroxid de benzoil.

Peroxidul de benzoil nu este potrivit pentru unele persoane.

Pentru a vă asigura că peroxidul de benzoil este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră înainte de a utiliza acest medicament dacă:

 • sunt alergice la peroxidul de benzoil sau alte medicamente.
 • aveți pielea deteriorată sau ruptă unde trebuie să utilizați tratamentul.
 • au acnee foarte proastă, cu noduli (baloane mari, dure, care se acumulează sub suprafața pielii și pot fi dureroase) sau chisturi (baloane mari, pline de puroi, care arată similar cu fierberea). Acestea trebuie tratate de un medic pentru a evita cicatricea.

4. Cum și când să îl folosești

Peroxidul de benzoil este utilizat numai pe pielea ta.

Spălați întotdeauna mâinile înainte și după utilizarea acestui medicament.

Dacă pielea ta se usucă sau începe să se exfolieze, încercați să utilizați peroxid de benzoil mai rar. Pune-l o dată pe zi sau o dată la 2 zile, până când pielea ta se obișnuiește cu ea.

Peroxidul de benzoil vă poate înălbi sau decolora părul, precum și haine, prosoape și lenjerie de pat. Păstrați-l departe de păr și țesături colorate.

Cum se utilizează peroxid de benzoil 5% gel

 1. Spălați zona afectată cu un produs de curățare ușoară a pielii și apă.
 2. Pielește-ți ușor pielea uscată.
 3. Puneți un strat subțire de gel pe toate zonele afectate. Dacă toată fața ta are acnee, folosește de fiecare dată o bandă de gel (2,5 cm lungime).

De obicei, veți folosi gelul o dată sau de două ori pe zi. Dacă aveți pielea sensibilă, utilizați gelul o dată pe zi, înainte de a merge la culcare.

Încercați să evitați lumina solară puternică în timp ce utilizați gel de peroxid de benzoil. Folosiți o protecție solară fără ulei sau o crema hidratanta sau fond de ten cu SPF30 adăugat. În lumina soarelui mai puternică, folosiți SPF30 sau mai sus. Cereți unui farmacist să vă ajute să alegeți o protecție solară potrivită tipului dvs. de piele.

Cum se folosește peroxidul de benzoil 5% spălare

 1. Udați zona pe care doriți să o tratați.
 2. Puneți o cantitate mică de produs pe mâini.
 3. Neteziți-l pe zona afectată.
 4. Mențineți spălarea pe piele nu mai mult de 1 până la 2 minute.
 5. Clătiți bine fața cu apă.
 6. Pielește ușor pielea uscată.

De obicei, veți folosi spălarea de 1 sau 2 ori pe zi.

Cât timp îl voi folosi?

Depinde de cât de rapid se îmbunătățește starea ta.

Peroxidul de benzoil va începe să funcționeze de obicei în 4 săptămâni, dar odată ce acneea va fi controlată, poate doriți să o utilizați pentru a vă opri acneea.

Ce se întâmplă dacă uit să-l folosesc?

Nu contează dacă uitați să folosiți peroxid de benzoil.

Când vă amintiți, începeți să îl utilizați din nou o dată sau de două ori pe zi în același mod ca înainte.

Ce se întâmplă dacă folosesc prea mult?

Dacă utilizați prea mult peroxid de benzoil, pielea dvs. poate deveni iritată. Spălați-vă cât puteți și așteptați dispariția iritației.

Când pielea ta s-a calmat din nou, poți începe din nou să folosești peroxid de benzoil. Aveți grijă să urmați instrucțiunile de pe pachet.

Important

Ține peroxidul de benzoil departe de ochi. Dacă obțineți gelul sau vă spălați în ochi, clătiți bine cu apă călduță pentru câteva minute sau până când nu încetează.

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, peroxidul de benzoil poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune apar la mai mult de 1 din 10 persoane. Discutați cu un medic sau farmacist dacă aceste efecte secundare vă deranjează sau nu dispăreați:

 • piele uscata
 • pielea roșie sau peeling
 • arsură sau înțepături (iritare a pielii)

Reacții adverse grave

Aceste reacții adverse grave sunt rare și se întâmplă la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane. Nu mai folosiți peroxid de benzoil dacă:

 • pielea pe care o tratezi devine umflată
 • ai blistere pe piele

Dacă simptomele dvs. nu se ameliorează în câteva zile sau dacă se agravează în orice moment, contactați imediat un medic.

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibilă o reacție alergică gravă ( anafilaxie ) la peroxidul de benzoil.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați acum A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale peroxidului de benzoil. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice reacții adverse suspectate sistemului de siguranță din Marea Britanie

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • pielea uscată – aplicați în mod regulat un balsam hidratant și buzunar (cel mai bun tip de hidratant este un hidratant pentru față fără ulei pentru pielea sensibilă). Încercați să faceți dușuri mai scurte, folosind apă caldă și nu cald.
 • pielea roșie sau peeling – încercați să folosiți gelul sau să spălați mai rar sau să nu mai folosiți câteva zile până când iritarea dispare, apoi începeți din nou. Nu folosiți alte produse pe piele între timp. Vorbeste cu un medic daca simptomele tale nu se imbunatatesc sau sunt severe.
 • arsuri sau înțepături (iritare a pielii) – încercați să folosiți gelul sau să spălați mai rar (o dată pe zi, în loc de două ori, sau în fiecare altă zi). Poate ajuta la oprirea folosirii gelului câteva zile până când iritarea dispare, apoi începe din nou. Dacă iritația nu dispare după acest timp, încetați să o utilizați și discutați cu un medic.

7. Sarcina și alăptarea

De obicei este sigur să folosiți peroxid de benzoil în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

Peroxidul de benzoil și alăptarea

Deși în general este OK să utilizați peroxid de benzoil atunci când alăptați, nu îl folosiți pe zona pieptului și nu vă spălați mâinile înainte de a atinge copilul. Acest lucru se face astfel încât copilul dvs. să nu intre în contact cu acesta.

Important

Spuneți unui farmacist sau medic dacă încercați să rămâneți gravidă, deja gravidă sau alăptați

8. Precauții cu alte medicamente

Unele produse și medicamente vă pot irita pielea dacă le utilizați în timp ce vă tratați pielea cu gel de peroxid de benzoil sau spălați.

Nu utilizați peroxid de benzoil cu alte medicamente care pot avea efecte de uscare sau iritante asupra pielii. Printre acestea se numără produsele de piele pe bază de alcool. Verificați întotdeauna ingredientele de pe etichetă și alegeți produsele pentru pielea sensibilă.

Nu utilizați alte produse peroxid de benzoil sau alte medicamente pentru acnee (cum ar fi izotretinoina ), cu excepția cazului în care medicul sau farmacistul vă spun că este OK. Poate provoca pielea voastră foarte dureroasă.

Amestecarea peroxidului de benzoil cu remedii și suplimente din plante

Există foarte puține informații despre administrarea de remedii și suplimente din plante în timp ce utilizați peroxid de benzoil.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum functioneazã?

Peroxidul de benzoil atacă bacteriile de pe pielea ta.

De asemenea, ajută la decuplarea porilor prin îndepărtarea pielii moarte pentru a preveni blocajele. Aceasta tratează acneea existentă și poate ajuta la prevenirea unor pete noi.

Funcționează cel mai bine atunci când îl folosești în mod regulat.

Cât durează pentru a lucra?

Peroxidul de benzoil durează de obicei aproximativ 4 săptămâni pentru a începe să funcționeze.

Poate dura până la 2 până la 4 luni pentru ca tratamentul să aibă efect complet.

Ce pot face dacă peroxidul de benzoil nu funcționează?

Vorbeste cu un medic daca pielea ta nu se imbunatateste cu peroxidul de benzoil sau daca acneea te face sa te simti foarte nefericit.

Pot recomanda antibiotice sau creme mai puternice. Aceste tratamente sunt disponibile numai pe bază de rețetă.

Este sigur să iei mult timp?

În general, este bine să utilizați peroxid de benzoil mult timp, atât timp cât nu aveți reacții adverse grave.

Când încetați utilizarea peroxidului de benzoil, puteți constata că acneea revine. Poate doriți să îl utilizați pentru a menține acneea sub control.

S-ar putea să descoperiți că utilizarea ei mai rar, cum ar fi o dată la două zile, este suficientă pentru a controla acneea.

Mai pot fi achiziționate și alte tratamente pentru acnee?

Peroxidul de benzoil este de obicei unul dintre primele tratamente recomandate pentru acnee ușoară până la moderată.

Cu toate acestea, există alte tipuri de creme, loțiuni și geluri pentru acnee disponibile pentru a fi cumpărate de la o farmacie. Acestea au diferite ingrediente active, inclusiv:

 • Crema cu acid azelaic – atacă bacteriile de pe pielea ta. De asemenea, reduce creșterea celulelor dure ale pielii care vă blochează porii și poate provoca pete.

 • Acidul glicolic sau acidul lactic – ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la reducerea inflamației. Îmbunătățește aspectul cicatricilor acneice și face ca porii să pară mai mici.

 • Acidul salicilic – ajută la prevenirea blocării porilor.

 • Sulful (sau sulful) – îndepărtează celulele moarte ale pielii care înfundă porii și ajută la eliminarea excesului de ulei. De obicei este combinat cu alte ingrediente active.

Există tratamente cu rețetă pentru acnee?

Tratamente numai pentru prescrierea acneei includ:

 • Creme de antibiotice , geluri, soluții sau loțiuni (cum ar fi clindamicina) – atacă bacteriile de pe pielea ta.

 • Tablete sau capsule cu antibiotice (cum ar fi eritromicina sau doxiciclina ) – atacă bacteriile de pe pielea ta.

 • Crema de retinol sau gelul (cum ar fi adapalenul) – afectează creșterea celulelor care ajută la deblocarea porilor.

 • Contraceptive orale ( contraceptive orale combinate, numai progesteron sau ciproteronă cu etinilestradiol) – afectează nivelul hormonilor din corp. Acest lucru poate ajuta la prevenirea obținerii de piele grasă care poate provoca pete.

 • Capsulele de izotretinoină – va trebui să vă adresați unui medic specialist înainte de a putea primi tratamentul cu izotretinoină. Este foarte eficient și funcționează pe toate cele patru cauze ale acneei – pielea grasă, porii înfundați, prea multe bacterii și inflamații.

Pot bea alcool cu el?

Da, este bine să bei alcool în timp ce utilizați peroxid de benzoil.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Nu trebuie să vă evitați mâncarea sau băutura în timp ce utilizați peroxid de benzoil.

Nu există dovezi că consumul de ciocolată sau alimente grase provoacă pete. Cu toate acestea, consumul unei alimentații sănătoase și echilibrate este recomandat, deoarece este bun pentru inima ta și pentru sănătatea ta, în general.

Îmi va afecta contracepția?

Nu, nu va afecta niciun tip de contracepție, inclusiv pilula combinată și contracepția de urgență .

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme că utilizarea peroxidului de benzoil va afecta fertilitatea masculină sau feminină.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Peroxidul de benzoil nu vă va afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a merge cu bicicleta.

Modificările de stil pot ajuta la acnee?

Există câteva sfaturi care vă pot fi utile:

 • Nu spălați zonele afectate de piele de mai mult de 2 ori pe zi. Spălarea frecventă poate irita pielea și poate agrava simptomele

 • Spălați zona afectată cu un săpun sau un produs de curățare blând și apă călduță. Apa foarte caldă sau rece poate înrăutăți acneea

 • Nu vă lăsați să „curățați” punctele negre și să nu stricați pete. Acest lucru îi poate înrăutăți și provoca cicatrici permanente

 • Evitați să folosiți o mulțime de produse de machiaj sau produse cosmetice. Folosiți produse pe bază de apă care sunt descrise pe etichetă ca non-comedogenice (acest lucru înseamnă că produsul este mai puțin probabil să blocheze porii din pielea dvs.)

 • Îndepărtați complet machiajul înainte de a merge la culcare

 • Dacă pielea uscată este o problemă, folosiți un produs hidratant pe bază de apă, fără parfum (emolient)

 • Exercitarea periodică nu poate îmbunătăți acneea, dar vă poate stimula starea de spirit și vă poate îmbunătăți stima de sine. Dușați-vă cât mai curând posibil după ce terminați exercițiul fizic, deoarece transpirația poate irita acneea

 • Spălați-vă părul în mod regulat și încercați să evitați să vă lăsați părul să cadă pe față