Capsule de izotretinoină (Roaccutane): medicament pentru tratarea acneei

1. Despre capsulele de izotretinoină

Capsulele de izotretinoină sunt un tratament foarte eficient pentru acneea severă (pete).

Cu toate acestea, acest medicament poate avea reacții adverse grave, deci trebuie prescris și supravegheat de un medic specialist.

Capsulele de izotretinoină sunt cunoscute și de numele Roaccutane și Rizuderm.

2. Fapte cheie

 • Capsulele de izotretinoină încep să funcționeze după o săptămână până la 10 zile. Ei funcționează foarte bine – 4 din 5 persoane care le folosesc au pielea limpede după 4 luni.
 • Veți face un test de sânge înainte de a începe să luați izotretinoină și teste de sânge regulate în timpul tratamentului.
 • Pielea ta poate deveni foarte uscată și sensibilă la lumina soarelui în timpul tratamentului. Folosirea balsamului de buze și a hidratantelor vă vor ajuta.
 • Este foarte important să nu rămâneți gravidă în timp ce utilizați capsule de izotretinoină și timp de cel puțin 1 lună după oprire. Acest lucru se datorează faptului că izotretinoina poate dăuna unui copil nenăscut. Femeilor li se va da un card de memento cu privire la acest lucru.
 • Dacă deveniți deprimat sau vă gândiți să vă faceți rău în timp ce luați isotretinoină, încetați să luați medicamentul și spuneți imediat medicului dumneavoastră.

3. Cine poate și nu poate lua capsule de izotretinoină

Capsulele de izotretinoină sunt destinate adolescenților și adulților cu acnee severă. Nu dați capsule de izotretinoină copiilor cu vârsta sub 12 ani sau înainte de pubertate.

Capsulele de izotretinoină nu sunt potrivite pentru unii oameni.

Nu luați capsule de izotretinoină dacă :

 • au avut o reacție alergică la izotretinoină, soia (capsulele conțin soia) sau orice alte medicamente în trecut
 • au o tulburare digestivă moștenită numită intoleranță la fructoză (capsulele conțin sorbitol)

Pentru a vă asigura că capsulele de izotretinoină sunt sigure pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă :

 • au avut o boală de sănătate mintală precum depresia
 • sunt însărcinată sau credeți că puteți fi sau alăptați
 • au avut vreodată o reacție alergică la izotretinoină sau la orice alt medicament
 • au boli hepatice sau renale
 • au niveluri ridicate de colesterol sau alte grăsimi în sânge
 • au niveluri ridicate de vitamina A
 • au boala Crohn sau colita ulcerativa

Dacă aveți diabet , discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe tratamentul cu capsule de izotretinoină. Este posibil să aveți nevoie de monitorizare suplimentară în timp ce luați capsule de izotretinoină, deoarece acest medicament poate provoca o creștere a nivelului de zahăr din sânge.

4. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, capsulele de izotretinoină pot provoca reacții adverse, deși nu toată lumea le administrează. Efectele secundare vor dispărea de obicei atunci când întrerupeți tratamentul.

Pielea uscată și buzele sunt reacții adverse foarte frecvente. În ceea ce privește siguranța, nu efectuați epurare, dermabraziune sau tratament cu piele laser în timp ce luați acest medicament și timp de cel puțin 6 luni după ce vă opriți, deoarece acest lucru ar putea provoca cicatrici sau iritații ale pielii.

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse frecvente ale capsulelor de izotretinoină apar la mai mult de 1 din 10 persoane. Discutați cu medicul sau farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • pielea devenind mai sensibilă la lumina soarelui
 • ochi uscați
 • gâtul uscat
 • nas uscat și sânge
 • dureri de cap și dureri generale

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane.

Nu mai luați capsule de izotretinoină și apelați imediat medicul dacă primiți:

 • anxietate, agresiune și violență, schimbări de dispoziție sau gânduri suicidare – acestea pot fi semne ale depresiei sau a altor probleme de sănătate mintală
 • dureri severe la stomac cu sau fără diaree, senzație sau rău (greață sau vărsături) – acestea pot fi semne ale unei probleme grave numite pancreatită
 • diaree sângeroasă – acesta poate fi un semn al sângerării gastrointestinale
 • o erupție cutanată gravă care se cojeste sau are bășici – erupția cutanată poate veni cu infecții oculare, ulcere, febră și dureri de cap
 • dificultăți de mișcare a brațelor sau a picioarelor și zone dureroase, umflate sau învinețite ale corpului sau pipi întunecat – acestea pot fi semne de slăbiciune musculară
 • pielea galbenă sau albii ochilor devin galbeni, dificultăți la pipă sau senzație de oboseală – acestea sunt semne ale problemelor hepatice sau renale
 • o durere de cap proastă, care nu dispare și te face să te simți rău sau să fii bolnav
 • schimbări bruște ale vederii, inclusiv să nu se vadă atât de bine noaptea

Este foarte rară, dar capsulele de izotretinoină pot provoca uneori depresie sau înrăutățiri și chiar pot face oamenii să se sinucidă.

Important

Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă deveniți deprimat sau vă gândiți să vă încheiați viața în timp ce luați capsule de izotretinoină.

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă (anafilaxie) la capsulele de izotretinoină.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale izotretinoinei. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

5. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre :

 • pielea uscată sau buzele – aplicați de multe ori un balsam hidratant și balsam de buze (cel mai bun tip de hidratant este un hidratant pentru față fără ulei pentru pielea sensibilă). Încercați să vă păstrați dușurile mai puțin de 2 minute, folosind apă călduță și nu fierbinte.
 • pielea devenind mai sensibilă la lumina soarelui – rămâneți în afara soarelui strălucitor și folosiți o cremă solară fără ulei cu factor ridicat (SPF 15 sau mai mare) chiar și în zilele înnorate. Nu folosiți o lumină de soare sau șezlonguri.
 • ochi uscați – cereți farmacistului sau opticianului să vă recomande câteva picături. Dacă porți lentile de contact și acestea devin incomode, poate fi necesar să porți ochelari în timp ce iei acest medicament.
 • gură sau gât uscat – încercați să mestecați gumă sau dulciuri fără zahăr.
 • nas uscat și sânge – încercați să aplicați un strat subțire de vaselină pe marginile interioare ale nasului.
 • dureri de cap și dureri articulare, musculare și de spate – cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Exercițiile fizice ușoare nu ar trebui să fie o problemă, dar încercați să evitați exercițiile fizice grele, deoarece poate agrava durerea articulară sau musculară.

6. Cum și când să o ia

Este important să luați capsulele conform instrucțiunilor medicului dumneavoastră.

Ca regulă generală, doza inițială este de 0,5 mg pe kilogram greutate corporală pe zi (0,5 mg / kg / zi). Deci, dacă cântăriți 60 kg, doza dvs. va începe de obicei la 30 mg pe zi.

De obicei, luați capsule de izotretinoină o dată sau de două ori pe zi. Fiecare capsulă conține o doză de 10 mg sau 20 mg de izotretinoină.

Doza de capsule de izotretinoină variază de la o persoană la alta și depinde de greutatea ta.

Înghițiți capsulele întregi cu o băutură de apă. Cel mai bine este să le luați imediat după masă sau gustare pentru a vă asigura că funcționează corect.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă luați capsulele o dată pe zi și vă amintiți că ați pierdut o doză în acea zi, luați-o imediat ce vă amintiți. Dacă este a doua zi când vă amintiți, săriți doza pierdută și luați următoarea capsulă la ora obișnuită.

Dacă luați capsulele de două ori pe zi și uitați să luați o doză, luați-o de îndată ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este în termen de 2 ore de la următoarea doză. În acest caz, săriți doza pierdută și luați următoarea capsulă la ora obișnuită.

Nu luați niciodată o doză dublă. Nu luați niciodată o doză suplimentară pentru a compensa cea ratată.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

Sfaturi urgente: sunați medicul sau mergeți imediat la A&E dacă luați prea mult izotretinoină – chiar dacă nu aveți simptome

Dacă aveți nevoie să mergeți la cel mai apropiat departament de A&E , luați pachetul cu izotretinoină sau prospect în interiorul acestuia, plus orice medicament rămas cu dumneavoastră.

Doza pe care o iau va urca sau coborî?

După câteva săptămâni, medicul dumneavoastră vă poate schimba doza de capsule. Este posibil să aveți nevoie de o doză mai mare dacă acneea dvs. nu se îmbunătățește. Este posibil să aveți nevoie de o doză mai mică dacă aveți reacții adverse care vă deranjează.

7. Sfaturi pentru femei

Acest medicament este probabil să dăuneze unui copil. De asemenea, crește riscul de avort spontan.

Dacă rămâneți gravidă în timpul tratamentului cu izotretinoină, încetați să luați capsulele și spuneți-i medicului dumneavoastră cât mai curând posibil.

Este foarte important să nu rămâneți gravidă în timp ce luați capsule de izotretinoină. De către medicul dumneavoastră vi se va solicita să urmați reguli stricte pentru a preveni sarcina în timpul tratamentului și timp de 1 lună după aceea.

Înainte de a începe tratamentul cu capsule de izotretinoină, femeile care sunt capabile să rămână însărcinate trebuie să fie de acord să:

 • utilizați cel puțin 1 și, în mod ideal, 2, metode fiabile de contracepție timp de 1 lună înainte de începerea capsulelor de izotretinoină, și timp de 1 lună după ce tratamentul s-a oprit – al doilea contraceptiv ar trebui să fie o metodă de barieră a contracepției (de exemplu, un prezervativ), dar tu nu ar trebui să folosească singure metode de barieră
 • faceți un test de sarcină înainte, în timpul și la 5 săptămâni de la sfârșitul tratamentului – unii medici vă pot cere să faceți teste lunare de sarcină

Medicul dumneavoastră vă va oferi un card de amintire a pacientului pentru izotretinoină. Citiți acest card și prospectul care conține medicamentul înainte de a începe să luați capsulele.

Nu alăptați în timp ce utilizați capsule de izotretinoină. Acest medicament poate intra în laptele matern și poate dăuna copilului.

Important

Nu luați capsule de izotretinoină dacă credeți că sunteți gravidă, știți că sunteți gravidă sau dacă alăptați.

Capsulele pentru bărbați și izotretinoină

Bărbații pot lua în siguranță capsule de izotretinoină dacă ei și partenerul lor încearcă un copil, sau partenerul lor este însărcinată.

Capsulele de izotretinoină nu par să deterioreze sperma. Doar cantități minuscule de izotretinoină intră în spermă, ceea ce este prea puțin pentru a dăuna copilului nenăscut.

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente și capsule de izotretinoină pot interfera între ele și fac mai probabil ca veți avea reacții adverse.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați aceste medicamente înainte de a începe tratamentul cu capsule de izotretinoină :

 • suplimente care contin vitamina A
 • antibiotice tetraciclină, cum ar fi doxiciclina, oxitetraciclină, minociclina și limeciclina
 • alte medicamente pentru acnee (utilizarea ambelor împreună poate înrăutăți iritarea pielii)

Amestecarea capsulelor de izotretinoină cu remedii sau suplimente din plante

Există foarte puține informații despre administrarea de remedii și suplimente din plante în timp ce utilizați capsule de izotretinoină.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează capsulele de izotretinoină?

Capsulele de izotretinoină sunt numai pentru acnee severă. Aceasta este acneea cu o mulțime de pete pline de puroi care pot afecta spatele și pieptul, precum și fața.

Capsulele de izotretinoină ajută acneea severă prin reducerea cantității de ulei natural obținut de pielea ta, astfel încât porii blocați sunt mai puțin probabili. De asemenea, medicamentul ucide bacteriile care provoacă acnee și ameliorează roșeața și durerile.

Cât durează pentru a lucra?

Acneea dvs. se poate agrava atunci când începeți primul tratament cu capsule de izotretinoină, dar, în mod normal, va începe să se îmbunătățească după 7-10 zile.

Cât va dura tratamentul?

Un curs de tratament cu capsule de izotretinoină durează de obicei 16 până la 24 de săptămâni (în jur de 4 până la 6 luni). În mod normal, acneea se va îmbunătăți până la 8 săptămâni după oprirea tratamentului.

Majoritatea oamenilor au pielea limpede după acea perioadă, dar câțiva vor avea nevoie de o altă rundă de tratament.

Există alte tratamente pentru acnee?

Capsulele de izotretinoină sunt utilizate de obicei numai pentru persoanele a căror acnee nu se îmbunătățește în cazul altor tratamente.

Dar există și alte opțiuni pentru unele persoane cu acnee severă, de exemplu, tratamente care folosesc lasere, precum și alte dispozitive ușoare și coji chimice.

De ce izotretinoina nu mai este disponibilă ca gel?

Izotretinoina obișnuită să vină și ca gel, cunoscută sub numele de marcă Isotrex. În 2017, GSK a încetat producția de Isotrex gel. Acest medicament nu mai este disponibil în Marea Britanie.

Cu toate acestea, există un gel care conține izotretinoină și eritromicină (numele de marcă Isotrexin). Există și alte geluri care conțin tretinoină sau adapalenă. Acestea funcționează într-un mod similar cu izotretinoina gel.

Adresați-vă specialistului sau farmacistului pentru sfaturi despre alternativele adecvate și despre cel mai bun tratament pentru starea dumneavoastră.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea de capsule de izotretinoină va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, femeile sunt sfătuite să nu ia capsule de izotretinoină dacă sunt însărcinate sau încearcă un copil. Acest medicament poate dăuna unui copil.

Este sigur ca femeile să încerce un copil de la 5 săptămâni după ce tratamentul lor cu capsule de izotretinoină s-a încheiat. Un test de sarcină se va face după întreruperea tratamentului.

Pot dona sânge în timp ce iau izotretinoină?

Nu donați sânge în timp ce luați capsule de izotretinoină și timp de cel puțin 1 lună după oprire. Dacă sângele dvs. este dat unei femei însărcinate, acesta poate dăuna copilului ei nenăscut.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Capsulele de izotretinoină vă pot face să vă simțiți somnolent și amețit. S-ar putea să nu vedeți la fel de bine noaptea. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceți vehicule, nu folosiți vehicule sau nu folosiți utilaje sau instrumente până când nu ați oprit tratamentul.

Pot bea alcool cu el?

Cel mai bine este să evitați alcoolul în timp ce luați capsule de izotretinoină sau, cel puțin, să mențineți cantitatea pe care o beți la minimum. Acest lucru se datorează faptului că există riscul de deteriorare a ficatului și că nivelul de colesterol va crește.

Dacă beți, încercați să nu beți mai mult decât recomandările recomandate de până la 14 unități de alcool pe săptămână. Un pahar de vin standard (175 ml) este de 2 unități. O cantitate de lager sau bere este de obicei de 2 până la 3 unități de alcool.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea în mod normal, în timp ce luați capsule de izotretinoină.

Modificările de stil pot să-mi ajute acneea?

Aceste modificări ale stilului de viață vă pot ajuta acneea:

 • încercați să nu spălați zonele afectate ale pielii mai mult de două ori pe zi – prea multă spălare vă poate irita pielea și înrăutățește petele
 • spălați pielea măcinată cu un săpun sau un demachiant ușor și apă călduță – apa foarte caldă sau rece poate înrăutăți acneea
 • niciodată „curățați” punctele negre sau petele de stoarcere – acest lucru le poate înrăutăți și provoca cicatrici permanente
 • nu folosiți prea mult machiaj sau produse cosmetice – folosiți produse pe bază de apă descrise drept non-comedogenice (acest lucru înseamnă că produsul este mai puțin probabil să blocheze porii din piele)
 • scoate machiajul înainte de a merge la culcare
 • utilizați un produs hidratant pe bază de apă, fără parfum, dacă pielea uscată este o problemă
 • faceți duș cât mai curând posibil după antrenament, deoarece transpirația poate irita acneea
 • spălați-vă părul în mod regulat și încercați să nu vă lăsați părul să-i cadă pe față
 • folosiți o protecție solară fără ulei