Levotiroxină

1. Despre levotiroxină

Levotiroxina este un medicament utilizat pentru a trata o glanda tiroidă nederactivă (hipotiroidism) .

Glanda tiroidă face hormon tiroidian care ajută la controlul nivelului de energie și creștere. Levotiroxina este luată pentru a înlocui hormonul tiroidian lipsă.

Levotiroxina este disponibilă numai pe bază de rețetă. Vine sub formă de tablete sau ca un lichid pe care îl bei.

2. Fapte cheie

 • Levotiroxina începe să funcționeze imediat, dar pot trece câteva săptămâni înainte ca simptomele să înceapă să se îmbunătățească.
 • Cele mai frecvente reacții adverse ale levotiroxinei sunt cauzate de luarea unei doze mai mari decât ai nevoie. Medicul dumneavoastră vă poate reduce doza pentru a ajuta la reducerea oricăror efecte secundare.
 • Înainte de a începe să luați levotiroxină, medicul dumneavoastră va face un test de sânge pentru a vedea ce doză aveți nevoie. Odată ce începeți să luați medicamentul, veți face teste de sânge regulate pentru a vedea cât de bine funcționează.
 • Dozele de levotiroxină trebuie monitorizate cu atenție în timpul sarcinii. Dacă intenționați să rămâneți gravidă sau credeți că puteți fi gravidă în timp ce luați levotiroxină, este important să vizitați medicul pentru a vă asigura că veți primi îngrijirea corectă pentru dumneavoastră și pentru copilul dumneavoastră.
 • Levotiroxina este, de asemenea, numită după numele Eltroxin.

3. Cine poate și nu poate lua levotiroxină

Levotiroxina poate fi luată de adulți și copii. Cu toate acestea, levotiroxina nu este potrivită pentru unii oameni.

Nu luați levothyroxine și du-te înapoi la medic pentru a discuta despre tratamentul dvs. dacă aveți :

 • a avut o reacție alergică la levotiroxină sau la orice alte medicamente în trecut
 • o tiroidă hiperactivă ( hipertiroidism )
 • o problemă de sănătate care vă afectează glandele suprarenale (medicul vă va putea spune dacă nu sunteți sigur)

Consultați medicul înainte de a lua levotiroxină dacă aveți :

4. Cum și când să o ia

Luați levotiroxina o dată pe zi dimineața, în mod ideal, cu cel puțin 30 de minute înainte de a lua micul dejun sau o băutură care conține cofeină, precum ceaiul sau cafeaua.

Mâncarea și băuturile cofeinizate pot opri ambele administrări de levotiroxină în mod corespunzător, astfel încât să nu funcționeze la fel de bine.

Dacă încetați să luați levotiroxină, probabil că simptomele dvs. vor reveni.

Cât voi lua?

Este posibil să fie necesar să luați mai multe comprimate diferite pentru a vă face doza.

Levotiroxina vine în 25 de micrograme, 50 micrograme și 100 de tablete. Cuvântul microgram este uneori scris cu simbolul grecesc µ urmat de litera g (μg). Un microgram este de 1.000 de ori mai mic decât o miligramă (mg).

Medicul dumneavoastră vă va spune câte tablete să luați în fiecare zi.

Doza de levotiroxină variază de la persoană la persoană.

Deși dozele inițiale sunt de obicei aceleași, doza de levotiroxină pe care o sfârșiți luând sau cât de repede este crescută doza, depinde de simptomele dvs., de nivelul hormonilor, de vârstă și dacă aveți alte probleme de sănătate.

Adulții încep de obicei cu o doză între 50 micrograme și 100 micrograme luate o dată pe zi. Aceasta poate fi crescută treptat pe parcursul a câteva săptămâni, până la 100 de micrograme și 200 micrograme luate o dată pe zi.

Unele persoane, cum ar fi peste 50 de ani sau persoane cu boli de inimă, pot începe cu o doză mai mică. Dacă luați levotiroxina ca lichid, 5mls are 25 micrograme, 50 micrograme sau 100 micrograme în ea.

Cum să o ia

Înghițiți comprimatele întregi cu o băutură de apă.

Levotiroxina este disponibilă ca un lichid pentru copii și persoanele cărora le este greu să înghită comprimatele.

Dacă dumneavoastră sau copilul dvs. luați levotiroxină ca lichid, de obicei, farmacistul va fi constituit pentru dumneavoastră. Va veni cu o seringă sau lingură de plastic pentru a vă ajuta să măsurați doza potrivită. Dacă nu aveți o seringă sau o lingură de măsurare, adresați-vă farmacistului. Nu folosiți o linguriță de bucătărie, deoarece nu va oferi suma corectă.

Analize de sange

Medicul dumneavoastră va face teste de sânge periodice pentru a verifica nivelurile de hormoni tiroidieni din corp înainte și după începerea levotiroxinei.

Acestea vor permite medicului dumneavoastră să ajusteze doza potrivit pentru dumneavoastră.

La începutul tratamentului vă puteți aștepta să faceți deseori analize de sânge. Odată ce nivelurile de hormoni sunt stabile, de obicei, veți face un test de sânge după 4 până la 6 luni și după aceea o dată pe an.

Este posibil să aveți nevoie de analize de sânge mai des dacă:

 • sunt însărcinate
 • începeți sau opriți un medicament care poate interfera cu levotiroxina
 • prezentați simptome care ar putea însemna că doza dvs. nu este chiar corectă

Dar dacă uit să o iau?

Dacă uitați să luați o doză, luați-o imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este aproape timpul pentru următoarea doză. În acest caz, săriți doar doza uitată. Nu luați două doze împreună pentru a compensa o doză ratată.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

A lua accidental o doză suplimentară de levotiroxină este puțin probabil să vă facă rău.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă:

 • luați din greșeală mai mult de o doză suplimentară
 • veți avea reacții adverse, cum ar fi o lovitură cardiacă de cursă sau dureri în piept – acestea pot să nu se întâmple imediat – se poate trece cu câteva zile înainte să apară

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, levotiroxina poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Odată ce aveți dreptul la doza de levotiroxină, efectele secundare ar trebui să dispară.

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse frecvente ale levotiroxinei se întâmplă de obicei, deoarece doza pe care o luați este mai mare decât aveți nevoie. Aceste reacții adverse dispar de obicei după ce continuați o doză mai mică de levotiroxină sau opriți tratamentul.

Reacțiile adverse comune sunt aceleași cu simptomele unei tiroide hiperactive. Discutați cu medicul sau farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • simtindu-se bolnav
 • fiind bolnav (vărsături) sau diaree
 • dureri de cap
 • să te simți neliniștit sau excitant sau să ai probleme cu somnul
 • înroșirea sau transpirația
 • crampe musculare
 • tremurând, de regulă a mâinilor

Reacții adverse grave

Se întâmplă rar, dar unele persoane pot avea reacții adverse grave atunci când iau levotiroxină.

Apelați imediat un medic dacă primiți:

 • dureri în piept
 • bătăi cardiace rapide sau neregulate, sau palpitații

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă la levotiroxină (anayphylaxis) .

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale levotiroxinei. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • simțiți-vă rău – rămâneți la mese simple și nu mâncați alimente bogate sau picante.
 • fiind bolnav (vărsături) sau diaree – bea multă apă pentru a preveni deshidratarea. Dacă sunteți bolnav, încercați înghițituri mici și dese. Vorbiți cu un farmacist dacă aveți semne de deshidratare , cum ar fi pipi mai puțin decât de obicei sau aveți pipi întunecat, cu miros puternic. Dacă prezentați diaree severă sau vărsături de la o boală sau o boală la stomac, spuneți medicului dumneavoastră.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Durerea de cap ar trebui să dispară, de obicei, după prima săptămână de administrare de levotiroxină. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.
 • senzație de neliniște sau excitabil sau probleme de somn – aceste simptome ar trebui să se îmbunătățească pe măsură ce corpul tău se obișnuiește cu levotiroxina. În cazul în care nu va dispărea sau dacă vă cauzează probleme, contactați medicul.
 • înroșire sau transpirație – încercați să reduceți cafeaua, ceaiul și alcoolul. S-ar putea să vă ajute să păstrați camera rece și să folosiți un ventilator. De asemenea, ți-ai putea pulveriza fața cu apă rece sau bea băuturi reci sau înghețate. Înroșirea ar trebui să dispară după câteva zile. În cazul în care nu va dispărea sau dacă vă cauzează probleme, contactați medicul.
 • crampe musculare – dacă aveți dureri musculare neobișnuite, care nu aparțin exercițiilor fizice sau muncii grele, discutați cu medicul dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de un test de sânge pentru a afla cauza.
 • tremurarea, de obicei a mâinilor – discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece ar putea fi necesar să vă reduceți doza.

7. Sarcina și alăptarea

Levotiroxina este în general în siguranță pentru a lua în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

De fapt, este important să continuați administrarea de levotiroxină pe tot parcursul sarcinii. A avea niveluri prea mici sau prea mari de hormon tiroidian în sarcină poate cauza probleme pentru tine și copilul tău.

Va trebui să faceți teste de sânge regulate în timpul sarcinii pentru a vă asigura că sunteți pe doza potrivită de levotiroxină pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră. Majoritatea femeilor trebuie să ia o doză mai mare de levotiroxină decât de obicei, în timp ce sunt însărcinate.

Levotiroxină și alăptare

În general este sigur să alăptați în timp ce sunteți pe levotiroxină. Hormonii tiroidieni trec în laptele matern la niveluri foarte mici, care sunt prea mici pentru a afecta copilul.

Dacă alăptați, este important să continuați să luați levotiroxină. Corpul tău are nevoie de niveluri bune de hormoni tiroidieni pentru a face suficient lapte matern pentru a-ți hrăni copilul.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente pot interfera cu hormonii tiroidieni, deci poate fi necesară modificarea dozei de levotiroxină. Ei includ:

Levotiroxina poate schimba modul în care funcționează alte medicamente, deci dozele acestora pot fi modificate. Aceste medicamente includ:

 • medicamente pentru diabet – fie insulină, fie tablete
 • medicamentul subțierea sângelui, warfarina

Unele medicamente nu trebuie luate în aceeași oră a zilei cu levotiroxina, deoarece pot reduce cantitatea de levotiroxină pe care organismul o ia, inclusiv:

 • antiacide
 • săruri de calciu
 • săruri de fier
 • orlistat, un medicament utilizat pentru scăderea în greutate
 • sucralfat, un medicament utilizat pentru tratarea ulcerelor stomacale
 • unele medicamente pentru reducerea colesterolului, cum ar fi colestiramina, colestipolul sau colesevelemul

Citiți prospectul furnizat cu aceste medicamente sau adresați-vă farmacistului pentru sfaturi despre cât timp trebuie să rămâneți între luarea acestor medicamente și administrarea de levotiroxină.

Amestecarea levotiroxinei cu remedii și suplimente din plante

Există foarte puține informații despre administrarea de remedii din plante și suplimente cu levotiroxină.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează levotiroxina?

Glanda tiroidă din gâtul tău face un hormon numit tiroxină. Tiroxina controlează câtă energie consumă corpul tău (rata metabolică). De asemenea, este implicat în digestie, cum funcționează inima și mușchii, dezvoltarea creierului și sănătatea oaselor.

Când glanda tiroidă nu produce suficientă tiroxină (numită hipotiroidism ), multe dintre funcțiile organismului încetinesc. Unele dintre cele mai frecvente simptome ale glandei tiroide nederactive sunt:

 • oboseală
 • simțind frig
 • dificultate de concentrare
 • creștere în greutate
 • simțindu-se deprimat

Levotiroxina este o versiune sintetică a tiroxinei. Luați comprimate de levotiroxină pentru a înlocui tiroxina pe care glanda tiroidă nu o poate produce și pentru a preveni simptomele hipotiroidismului.

Cât durează levotiroxina pentru a lucra?

Levotiroxina începe să funcționeze imediat, dar pot trece câteva săptămâni înainte ca simptomele să înceapă să se îmbunătățească și să vă simțiți diferit.

Cât timp voi lua levotiroxină?

Tratamentul cu levotiroxină este de obicei toată viața. Dacă încetați să luați levotiroxină, probabil că simptomele dvs. vor reveni.

Levotiroxina este sigură să ia mult timp?

Da, este sigur să luați levotiroxină mult timp, chiar și mulți ani. Dozele mari de levotiroxină timp îndelungat pot provoca uneori slăbirea oaselor (osteoporoză) .

Acest lucru nu ar trebui să se întâmple dacă aveți o doză corectă. Este important să aveți teste de sânge regulate pentru a vă asigura că doza dvs. nu este prea mare.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea de levotiroxină va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, adresați-vă unui farmacist sau medicului dvs. dacă încercați să rămâneți gravidă. Este posibil să doriți să vă revizuiți tratamentul.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool în timp ce luați levotiroxină. Alcoolul nu afectează modul în care funcționează acest medicament.

Mă va face să slăbesc?

Unul dintre simptomele unei glande tiroide nederactive este creșterea în greutate. Deci, odată ce începeți să luați levotiroxină, este posibil să pierdeți în greutate, deoarece hormonii corpului se reechilibrează. Pierderea în greutate poate fi, de asemenea, un semn că doza ta de levotiroxină este prea mare.

Odată ce nivelul hormonilor tiroidieni a revenit la normal, tendința de a câștiga sau de a pierde în greutate este aceeași ca și pentru persoanele care nu au probleme tiroidiene.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta cu ea?

Da, levotiroxina nu ar trebui să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a merge cu bicicleta.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Există unele alimente și băuturi care nu se amestecă bine cu levotiroxina.

 • Băuturile care conțin cofeină , cum ar fi cafeaua, ceaiul și unele băuturi fastuoase, pot reduce cantitatea de levotiroxină în care intră corpul vostru. Lăsați cel puțin 30 de minute după ce ați luat levotiroxină înainte de a le bea.
 • Alimentele bogate în calciu , cum ar fi laptele, brânza, iaurtul și broccoli, pot reduce cantitatea de levotiroxină în care intră corpul dvs. Lăsați cel puțin 4 ore între luarea levotiroxinei și consumul de alimente bogate în calciu.
 • Soia din alimente și suplimente poate opri levotiroxina să funcționeze corect. Dacă mâncați în mod regulat soia sau luați suplimente de soia, medicul dumneavoastră ar putea fi necesar să faceți teste suplimentare de sânge pentru a vă asigura că primiți suficient de levotiroxină.
 • Kelp (un tip de alge marine) poate conține niveluri ridicate de iod, ceea ce uneori înrăutățește o tiroidă nederactivă. Nu luați suplimente care conțin algă dacă luați levotiroxină.
Pot primi medicamente tiroidiene gratuit?

Dacă aveți tiroida nederactivă, aveți dreptul la rețete gratuite pentru toate medicamentele dvs. (nu doar levotiroxina). Pentru a solicita rețetele gratuite, va trebui să aveți un certificat de scutire medicală.

Formularul de cerere pentru certificatul de scutire medicală se numește FP92A. Puteți obține acest lucru din chirurgia medicului dumneavoastră. Va trebui să completați formularul, apoi medicul dumneavoastră îl va semna și îl va trimite.

Îmi va afecta contracepția?

Pilulele contraceptive care conțin estrogen (pilule contraceptive combinate) pot reduce cantitatea de levotiroxină din corp.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă începeți sau încetați să luați Pilula – este posibil să fie necesară doza de levotiroxină.

Îmi voi pierde părul?

Are o tiroidă nederactivă care provoacă căderea părului – nu tratament cu levotiroxină.

Deoarece ciclul natural de creștere a părului durează câteva luni, pierderea părului aferentă bolii tiroidiene ar putea fi văzută doar luni după ce boala a început. Dacă tratamentul cu levotiroxină a început deja, poate părea că medicamentul – mai degrabă decât boala de bază – cauzează căderea părului.

Părul de obicei se redresează după tratamentul cu levotiroxină, dar poate dura multe luni.