Dosulepina: un antidepresiv

1. Despre dosulepină

Dosulepina este un medicament antidepresiv. Este folosit pentru a trata depresia .

De asemenea, este folosit ocazional pentru unele tipuri de dureri nervoase, cum ar fi fibromialgia , și pentru a preveni migrenele .

Dosulepina este disponibilă pe bază de rețetă – de obicei numai dacă o luați deja și nu ați avut reacții adverse grave.

Vine sub formă de capsule și tablete.

2. Fapte cheie

 • Dosulepina a fost frecvent utilizată ca antidepresiv în trecut. Însă, în aceste zile, medicii nu scriu rețete noi pentru asta decât dacă a fost recomandat de un specialist din cauza îngrijorărilor cu privire la efectele secundare.
 • Dacă luați deja dosulepină, medicul dumneavoastră va dori să ia în considerare dacă este încă cea mai bună opțiune de tratament pentru dumneavoastră. Aceștia vor continua să prescrie dosulepină numai dacă un consultant sau un alt specialist este de acord cu această decizie.
 • Reacțiile adverse obișnuite includ constipație, senzație de amețeală, gură uscată, senzație de somn, dificultăți de pipi sau dureri de cap.
 • Dosulepina poate provoca reacții adverse suplimentare dacă încetați să o luați brusc. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vă gândiți să încetați să luați dosulepină.
 • Dosulepin este, de asemenea, cunoscut sub numele de dothiepin sau de brandul Prothiaden.

3. Cine poate și nu poate lua dosulepină

În mod normal, dosulepina este prescrisă numai dacă o luați deja și nu a avut reacții adverse grave.

Dacă nu ați mai avut dosulepină înainte, medicul dumneavoastră nu vă va porni din cauza riscului de reacții adverse grave. Dar, ocazional, poate fi în continuare cea mai bună alegere de tratament.

Dacă alte tratamente nu v-au ajutat, medicul vă poate consulta la un specialist (cum ar fi un psihiatru sau un consultant pentru durere).

Dacă specialistul consideră că este cel mai bun medicament pentru dumneavoastră, vă poate începe administrarea de dosulepină.

Majoritatea adulților (cu vârsta peste 18 ani) pot lua dosulepină. Dar dosulepina nu este potrivită – sau cea mai bună opțiune – pentru unii oameni.

Consultați cu medicul dumneavoastră dacă:

 • au avut o reacție alergică la dosulepină sau la orice alt medicament în trecut
 • au o problemă cardiacă – dosulepina poate agrava unele probleme cardiace
 • au o boală rară numită porfirie
 • au probleme cu ficatul sau rinichii
 • au epilepsie sau urmează tratament electroconvulsiv – dosulepina poate crește riscul de a face convulsii
 • au o problemă de ochi numită glaucom – dosulepina poate crește presiunea în ochi
 • aveți gânduri despre a vă face rău sau a vă încheia viața
 • încearcă să rămână însărcinată, sunt deja gravide sau alăptează

Dacă aveți diabet , dosulepina vă poate schimba nivelul glicemiei. În primele săptămâni, verificați mai des glicemia și discutați cu medicul dumneavoastră dacă este prea mare sau scăzut.

4. Cum și când să o ia

Este obișnuit să luați dosulepină o dată pe zi înainte de culcare. Acest lucru se datorează faptului că te poate face să te simți somnoros.

Dacă a doua zi te simți somnolentă, încearcă să o iei mai devreme seara.

Uneori, dacă abia începeți tratamentul, medicul vă poate spune să luați o doză mai mică de 2 sau 3 ori pe zi, până vă obișnuiți cu medicamentul. Acest lucru va reduce șansele de reacții adverse în timp ce te obișnuiești cu medicamentul.

De obicei, dosulepina nu vă supără stomacul, așa că îl puteți lua cu sau fără mâncare.

Înghițiți tableta sau capsula întreagă cu o băutură de apă. Nu o mesteca, deoarece are gust amar.

Cât voi lua?

Dosulepina vine în 2 puncte tari diferite – fie capsule de 25 mg, fie tablete de 75 mg.

Pentru depresie , doza uzuală de dosulepină este de 75 mg la 150 mg pe zi. Doza dvs. poate crește încet până la 225 mg pe zi, dacă specialistul dvs. o recomandă. Doza maximă pentru depresie este de 225 mg pe zi.

Pentru ameliorarea durerii sau prevenirea migrenelor , doza uzuală este de 75 mg pe zi, luată seara, dar acest lucru poate varia. Doza dvs. poate începe de la 25 mg pe zi și poate crește lent la 75 mg pe zi. Doza maximă de dosulepină pentru durere sau migrenă este de 150 mg pe zi.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă luați dosulepină o dată pe zi și uitați de o doză, nu vă faceți griji. Luați următoarea doză a doua zi la ora obișnuită.

Dacă luați dosulepină de 2 sau 3 ori pe zi și uitați de o doză, luați-o imediat ce vă amintiți, dacă nu este aproape timpul pentru următoarea doză.

Nu luați niciodată 2 doze în același timp pentru a compensa una uitată.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

Sfaturi de urgență: Sunați imediat medicul dacă luați prea mult dosulepină din greșeală

Puteți avea reacții adverse grave în câteva ore și poate avea nevoie de tratament urgent la spital.

Sună imediat medicul tău, chiar dacă nu ai simptome.

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, dosulepina poate provoca reacții adverse, dar multe persoane nu au reacții adverse sau numai cele minore.

Reacții adverse frecvente

Unele dintre reacțiile adverse obișnuite se îmbunătățesc treptat pe măsură ce corpul tău se obișnuiește cu dosulepina.

Continuați să luați medicamentul, dar discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • constipație
 • ameţeală
 • o gură uscată
 • senzație de somn, obosit sau slab
 • dificultate de a face pipi
 • dureri de cap

Reacții adverse grave

Se întâmplă rar, dar unele persoane au reacții adverse grave după ce au luat dosulepină. În special, există un risc crescut de probleme cardiace.

Apelați imediat un medic dacă primiți :

 • o bataie rapida sau neregulata a inimii
 • pielea galbenă sau albii ochilor se îngălbenesc – acestea pot fi semne ale unei probleme hepatice
 • dureri de cap constante, confuzie sau slăbiciune de lungă durată sau crampe musculare frecvente – acestea pot fi toate semne ale nivelului scăzut de sodiu din sângele tău. În cazuri grave, nivelurile scăzute de sodiu pot duce la convulsii
 • gânduri despre a vă face rău sau a vă pune capăt vieții
 • dureri oculare, modificări ale vederii sau umflături sau roșeață în ochi sau în jurul acestuia
 • constipație severă sau nu ești în stare să faci pipi și provoacă dureri severe de stomac

Sunați la 999 imediat dacă aveți experiență :

 • slăbiciune de o parte a corpului
 • probleme de vorbire sau de gândire
 • pierderea echilibrului sau vedere încețoșată

Acestea pot fi semne ale unui accident vascular cerebral . Dacă bănuiești că tu sau altcineva suferă un accident vascular cerebral, sună imediat telefonul 999 și solicită o ambulanță

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă (anafilaxie) la dosulepină.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați imediat A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale dozulepinei. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • constipație – mâncați mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe și legume proaspete și cereale. Încercați să aveți mai multe pahare de apă sau alte băuturi nealcoolice în fiecare zi. Dacă puteți, vă poate ajuta și să faceți exerciții fizice. Urmăriți un scurt videoclip despre cum să tratați constipația .
 • amețeli – acest lucru se datorează probabil tensiunii arteriale scăzute (hipotensiune arterială). Bea multă apă sau o băutură fără alcool. Nu vă ridicați prea repede după șezut sau culcat.
 • gura uscată – mestecați gumă fără zahăr sau dulciuri fără zahăr.
 • senzație de somn sau de oboseală – luați dosulepină seara și reduceți cantitatea de alcool pe care o beți. Nu conduceți și nu folosiți instrumente sau utilaje dacă sunteți somnolent. Dacă acest lucru nu ajută, discutați cu medicul dumneavoastră.
 • dificultate de a face pipi – relaxați-vă când încercați să faceți pipi. Nu încercați să forțați fluxul de urină. Dacă nu puteți merge, încercați din nou mai târziu. Vorbeste urgent cu medicul tau daca nu poti face pipi deloc.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durerile de cap durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.

7. Sarcina și alăptarea

Este important pentru tine și copilul tău să stai bine în timpul sarcinii. Dacă rămâneți gravidă în timp ce luați dosulepină, adresați-vă medicului dumneavoastră. Nu încetați să luați medicamentul decât dacă medicul dumneavoastră vă spune acest lucru.

Dosulepina a fost legată de un risc foarte mic de probleme pentru copilul tău nenăscut. Cu toate acestea, dacă depresia dvs. nu este tratată în timpul sarcinii, aceasta poate crește, de asemenea, șansa de probleme.

S-ar putea să fie nevoie să luați dosulepină în timpul sarcinii dacă aveți nevoie să rămână bine. Medicul dumneavoastră vă poate explica riscurile și beneficiile și vă va ajuta să decideți ce tratament este cel mai bun pentru dumneavoastră și copilul dumneavoastră.

Dosulepină și alăptare

Dacă medicul sau vizitatorul dumneavoastră spune că bebelușul dvs. este sănătos, dozulepina poate fi utilizată în timpul alăptării.

Dosulepina trece în laptele matern în cantități foarte mici și nu a fost legată de niciun efect secundar.

Este important să continuați să luați dosulepină pentru a vă menține bine.

Alăptarea va beneficia, de asemenea, atât pentru tine cât și pentru copilul tău.

Dacă observați că bebelușul dvs. nu se hrănește la fel de bine ca de obicei, sau vi se pare neobișnuit de somnolent sau neliniștit, sau dacă aveți alte preocupări cu privire la copilul dvs., atunci discutați cu vizitatorul sau medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Multe medicamente și dosulepină pot interfera între ele și cresc șansele de reacții adverse. În unele cazuri, administrarea de dosulepină cu alte medicamente poate provoca reacții adverse grave.

Asigurați-vă că medicul și farmacistul știu ce alte medicamente luați. Acest lucru este important atunci când începeți sau opriți orice alte medicamente sau când ați modificat doza.

Amestecarea dosulepinei cu remedii și suplimente din plante

Nu luați sunătoare, un remediu pe bază de plante pentru depresie, în timp ce luați dosulepină. Îți va crește riscul de reacții adverse.

Nu este posibil să se spună dacă alte medicamente complementare sau remedii pe bază de plante sunt sigure pentru a lua cu dosulepină.

Acestea nu sunt testate în același mod ca medicamentele de farmacie și de prescripție medicală. În general, nu sunt testate pentru efectul pe care îl au asupra altor medicamente.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează dosulepina?

Dosulepina provine dintr-un grup de antidepresive numite antidepresive triciclice.

Pentru depresie , se crede că funcționează prin creșterea nivelului unei substanțe chimice numite serotonină în creier. Acest lucru vă poate îmbunătăți starea de spirit.

Pentru durere sau prevenirea migrenelor , dosulepina poate schimba modul în care nervii dvs. primesc semnale de durere. Acest lucru poate ajuta cu unele tipuri de dureri nervoase, inclusiv fibromialgie. De asemenea, poate ajuta la prevenirea atacurilor de migrenă.

Când mă voi simți mai bine?

Nu vă așteptați să vă simțiți mai bine peste noapte. Unii oameni se simt mai rău în primele săptămâni de tratament înainte de a se simți mai bine.

De obicei, durează 4 până la 6 săptămâni pentru ca dosulepina să funcționeze complet împotriva depresiei și de 2 până la 6 săptămâni pentru ca dosulepina să funcționeze complet împotriva durerii sau a migrenei.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă nu vă simțiți mai bine după ce ați luat dosulepină timp de 6 săptămâni, dacă sunteți îngrijorat de reacțiile adverse sau dacă aveți gânduri să vă faceți rău.

Cum mă va face să mă simt?

Pentru depresie – dosulepina ajută la ridicarea stării de spirit, astfel încât să vă simțiți mai bine. Este posibil să observați că dormiți mai bine și să mergeți mai ușor cu oamenii, deoarece sunteți mai puțin anxioși. Sperăm că veți lua mici lucruri care vă îngrijorau în pas.

Dosulepin nu vă va schimba personalitatea și nu vă va face să vă simțiți euforic. Pur și simplu te va ajuta să te simți din nou ca tine.

Unele persoane se simt puțin somnolente cu dosulepina, motiv pentru care poate fi mai bine să o luați seara.

Pentru durere – administrarea de dozulepină ca calmant nu îți va schimba personalitatea sau nu te va face să te simți altfel, deși mulți oameni spun că dorm mai bine în timp ce iau dozulepină.

Cât timp o voi lua?

Pentru depresie – odată ce vă simțiți mai bine, este posibil să continuați să luați dosulepină încă câteva luni.

Majoritatea medicilor vă recomandă să luați antidepresive 6-12 luni după ce ați încetat să vă simțiți deprimat. Oprirea înainte de atunci poate face ca depresia să revină.

Dar dosulepina nu mai este recomandată în cazul altor antidepresive și trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră despre a rămâne pe dosulepină sau a trece la un alt medicament pentru a trata depresia.

Discutați cu medicul dumneavoastră despre argumentele pro și contra de a lua dosulepină sau un alt antidepresiv, mai mult de câteva luni.

Va depinde de cât de grave sunt simptomele tale, dacă este vorba despre o problemă unică sau una care continuă să revină, cât de bine funcționează dosulepina pentru tine și dacă ai avut reacții adverse rele.

Pentru durere sau prevenirea migrenelor – unii oameni iau dozulepină timp de multe luni sau chiar de ani de zile. Dar dosulepina nu mai este recomandată în cazul altor antidepresive care sunt utilizate pentru a trata durerea, cum ar fi amitriptilina .

Ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră despre a rămâne pe dosulepină sau a trece la un alt medicament pentru a trata sau a preveni durerea.

De ce este prescris dosulepina mai rar acum?

Dosulepina nu este recomandată pentru noi pacienți acum. Poate fi dăunător pentru unii oameni și este foarte periculos dacă iei prea mult.

Este încă uneori prescris pentru persoanele care îl folosesc deja și care nu au avut reacții adverse grave.

Dacă nu l-ați avut până acum, este puțin probabil să vi se prescrie. Un specialist (cum ar fi un psihiatru sau un consultant pentru durere) te-ar putea porni în cazul în care alte medicamente nu au funcționat și cred că este cea mai bună alegere pentru tine.

Dacă nu este recomandat, ar trebui să încetez să-l iau?

Nu încetați să luați dosulepină fără să discutați cu medicul dumneavoastră. Puteți suferi reacții adverse dacă încetați să o luați brusc.

Dacă dumneavoastră și medicul dvs. sunteți de acord că ar trebui să încetați să luați dosulepină, medicul dumneavoastră vă va recomanda probabil reducerea dozei treptat pe parcursul a câteva săptămâni.

Dacă treceți la un alt medicament, medicul vă va explica cum să îl introduceți încet.

Mai pot primi dosulepină dacă îmi ajută depresia?

Dacă luați dosulepină de ceva timp, medicul dumneavoastră vă poate sugera să încercați un medicament diferit.

Acum există multe antidepresive alternative mai sigure la dosulepină, care au mai puține efecte secundare. De asemenea, este posibil să nu mai aveți nevoie deloc să luați un antidepresiv.

Dar dacă dosulepina funcționează pentru dumneavoastră și nu ați avut reacții adverse grave cu aceasta, medicul dumneavoastră vă poate prescrie în continuare dacă un consultant sau un alt specialist în sănătate este de acord că aceasta este încă cea mai bună opțiune de tratament pentru dumneavoastră.

Cum se compară cu alte antidepresive?

Dosulepina nu funcționează mai bine sau mai rău decât alte antidepresive, deși uneori oamenii răspund mai bine la un antidepresiv decât la altul.

Dar nu este adesea prescris acum, deoarece există un risc mai mare de probleme cardiace grave dacă luați o doză mai mare.

Poate fi mai sigur să luați un antidepresiv triciclic diferit, cum ar fi amitriptilina sau un alt tip de antidepresiv.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă nu vă simțiți mai bine cu privire la dosulepină sau dacă sunteți îngrijorat de reacțiile adverse.

Mai pot primi dosulepină dacă îmi ajută durerea?

Dosulepina este uneori folosită pentru a trata unele tipuri de dureri nervoase, cum ar fi fibromialgia sau pentru a preveni migrena . Dar nu este recomandat pentru sau ameliorat oficial pentru calmarea durerii.

Din această cauză, medicul dumneavoastră vă va prescrie, probabil, alte medicamente. Dacă luați deja dosulepină, pot sugera trecerea la altceva.

Alte tratamente posibile includ:

 • calmante precum paracetamolul sau coprodamolul
 • unele antidepresive care ajută, de asemenea, la durere, cum ar fi amitriptilina
 • medicamente care sunt de obicei utilizate pentru epilepsie, cum ar fi pregabalina
 • medicamente care sunt de obicei utilizate pentru a trata hipertensiunea arterială, cum ar fi bisoprololul
 • fizioterapie

Găsirea celui mai potrivit tratament depinde de cât timp ai avut durerea, simptomele tale și ce medicamente au avut și nu au funcționat pentru tine în trecut.

Este sigur să iei mult timp?

Dosulepin este sigur să dureze mult timp, atâta timp cât nu veți avea reacții adverse. Se pare că nu există efecte dăunătoare de durată în urma luării timp de mai multe luni și ani.

Este dependenta?

Dosulepina nu este dependență, dar puteți avea reacții adverse suplimentare atunci când încetați să luați dosulepină, mai ales dacă încetați să o luați brusc. Aceste reacții adverse sunt o reacție la eliberarea medicamentului.

Efectele secundare sunt de obicei inofensive, dar neplăcute. Acestea pot include dureri de cap, simptome asemănătoare gripei, senzație de rău, dificultăți de somn și senzație de neliniște sau neliniște.

Pentru a preveni aceste reacții adverse, medicul vă va recomanda probabil să vă reduceți treptat doza pe parcursul a câteva săptămâni.

Important

Nu încetați să luați dosulepină brusc sau fără să discutați cu medicul dumneavoastră.

Voi câștiga sau slăbi?

Dosulepina poate schimba cât de foame te simți. Unii oameni simt mai mult foame atunci când iau – alții simt mai puțin foame. Deci, greutatea dvs. se poate schimba atunci când începeți să o luați.

Dacă începeți să aveți probleme cu greutatea dvs. în timp ce luați dosulepină, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Unii oameni simt somn în timp ce iau dozulepină. Ar putea fi cel mai bine să opriți conducerea și mersul pe bicicletă până când știți cum vă face acest medicament.

Pot bea alcool cu el?

Puteți bea alcool în timp ce luați dosulepină, dar vă poate face somn. Ar putea fi cel mai bine să opriți consumul de alcool până când veți vedea cum vă face medicamentul să vă simțiți.

Efectele secundare grave ale dozulepinei pot fi înrăutățite prin consumul de alcool . Dacă bei alcool cu dosulepină, cel mai bine este să reduci cantitatea pe care o bei .

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea în mod normal, în timp ce luați dosulepină.

Îmi va afecta contracepția?

Dosulepina nu afectează niciun tip de contracepție, inclusiv pilula combinată sau contracepția de urgență .

Îmi va afecta viața sexuală?

Efectele bune ale dosulepinei pot, după un timp, să îți îmbunătățească viața sexuală pe măsură ce starea ta de spirit crește și devii din nou interesat de viață și relații.

Unele dintre efectele negative posibile includ:

 • bărbații care au probleme cu obținerea unei erecții și au probleme cu ejacularea
 • femeile care au unele sângerări vaginale
 • atât bărbații, cât și femeile cu umflarea sânilor

Efectele secundare sexuale nu sunt frecvente și ar trebui să treacă după primele două săptămâni. Dacă nu, iar aceasta este o problemă pentru dumneavoastră, mergeți înapoi la medic pentru a vedea dacă există un alt antidepresiv pe care îl puteți încerca.

Dacă ești femeie și ai sângerare vaginală după menopauză , fă-ți o programare pentru a-ți vedea medicul cât mai curând posibil.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea de dosulepină va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei. Cu toate acestea, adresați-vă unui farmacist sau medicului dumneavoastră înainte de a-l lua dacă încercați să rămâneți gravidă.

Vor afecta drogurile de agrement?

Cannabisul cu dosulepină vă poate face să vă simțiți foarte somnolent, mai ales dacă tocmai ați început să îl luați. Canabisul cu dosulepină vă poate oferi, de asemenea, o bătaie rapidă a inimii.

Poate fi periculos să luați dosulepină cu:

 • metadonă
 • stimulanți precum MDMA (extaz) sau cocaină
 • halucinogene precum LSD
 • noi substanțe psihoactive (care erau cunoscute ca maxime legale) precum mefedrone

Dosulepin nu a fost testat în mod corespunzător cu medicamente de agrement. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă credeți că puteți utiliza medicamente de agrement în timp ce luați dosulepină.

Există alte tratamente care ajută la depresie?

Antidepresivele, inclusiv dozulepina, sunt doar una dintre mai multe abordări pentru tratarea depresiei. Alte tratamente potențiale includ:

Alegerea unui tratament care este cel mai potrivit pentru dumneavoastră depinde de:

 • cât timp ai avut depresie
 • simptomele tale
 • indiferent dacă ați avut depresie înainte
 • dacă tratamentul anterior a funcționat
 • cât de probabil ai să rămâi cu tratamentul tău
 • potențiale efecte secundare
 • preferințele și prioritățile

Dacă sunteți interesat de oricare dintre aceste tratamente, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!