Co-codamol pentru copii: calmant care conține paracetamol și codeină

1. Despre co-codamol pentru copii

Co-codamolul este un amestec de 2 analgezice diferite – paracetamol și codeină.

Este utilizat pentru a trata durerile și durerile, inclusiv dureri de cap , dureri musculare, migrenă și dureri de dinți .

Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani pot avea co-codamol, dar numai dacă analgezicele zilnice, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul singuri, nu au funcționat.

Nu dați codamol copiilor sub 12 ani.

Pentru 16 ani și peste, citiți informațiile noastre despre co-codamol pentru adulți .

Acest medicament este sub formă de tablete și capsule.

2. Fapte cheie

 • Nu dați codamol copiilor cu vârsta sub 12 ani. Poate provoca probleme de respirație severe.
 • Tabletele și capsulele de co-codamol vin în 3 puncte forte. Puteți cumpăra co-codamol cu cea mai mică rezistență din farmacii, dar punctele mai mari sunt disponibile numai pe bază de rețetă.
 • Oferirea copilului dvs. de prea multă codamol poate fi dăunătoare. Nu creșteți doza sau nu dați o doză dublă dacă durerea lor este foarte rea.
 • Lăsați întotdeauna cel puțin 6 ore între doze și dați o doză maximă de 4 tablete de co-codamol în 24 de ore.
 • Co-codamolul este cunoscut și de numeroase mărci diferite. Discutați cu farmacistul dvs. dacă aveți întrebări despre diferite mărci.

3. Cine poate și nu poate lua co-codamol

Co-codamolul poate fi luat de copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, dacă alți antidoligeni de zi cu zi nu au funcționat. Pentru copiii cu vârsta peste 16 ani, citiți informațiile noastre despre co-codamol pentru adulți .

Co-codamolul nu este potrivit pentru unii copii. Spuneți medicului dumneavoastră înainte de începerea medicamentului dacă copilul dumneavoastră:

 • are probleme pulmonare sau dificultăți de respirație
 • are leziuni la cap
 • are probleme cu glanda suprarenală
 • are o boală care provoacă potriviri
 • are probleme la ficat
 • și-a îndepărtat amigdalele sau adenoizii din cauza unei probleme de somn numită sindromul de apnee obstructivă a somnului

4. Cum și când să îi dai

Co-codamolul vine sub formă de tablete și capsule. Sunt înghițiți întregi cu o băutură de apă, cu sau fără mâncare.

Dacă copilul dvs. este dificil să înghită comprimate sau capsule, co-codamolul este de asemenea disponibil sub formă de tablete solubile care se dizolvă în apă pentru a face o băutură.

Diferențe diferite ale co-codamolului

Tabletele și capsulele de co-codamol au 3 puncte diferite.

Conțin 8 mg, 15 mg sau 30 mg de codeină.

Toate cele 3 concentrații conțin 500 mg de paracetamol la fel ca într-o tabletă sau capsulă standard de paracetamol.

Puterea co-codamolului apare ca 2 numere pe pachet. De exemplu, poate fi scris ca 8/500. Aceasta înseamnă că tableta sau capsula conține 8 mg de codeină și 500 mg de paracetamol.

Puteți cumpăra cea mai mică cantitate de co-codamol (8/500) fără rețetă, dar numai de la o farmacie. Punctele forte (15/500 și 30/500) sunt disponibile numai pe baza de prescripție de la un medic.

Cât să dai

Doza normală pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani este de 1 comprimat de co-codamol (de orice putere) de până la 4 ori în 24 de ore.

Lăsați întotdeauna cel puțin 6 ore între doze.

Doza maximă este, în mod normal, de 4 comprimate de co-codamol (de orice concentrație) în 24 de ore.

Este important să lăsați un decalaj între dozele de co-codamol. A-i oferi copilului tău prea mult co-codamol poate fi foarte periculos. Asta pentru că paracetamolul din el poate provoca leziuni hepatice. Nu creșteți doza de co-codamol și nu dați o doză dublă dacă durerea lor este foarte rea.

Nu-i oferi copilului coprodamol pe care l-ai cumpărat de la o farmacie mai mult de 3 zile. Dacă durerea nu se îmbunătățește după 3 zile, discutați cu medicul copilului dumneavoastră.

Important

Doza maximă de co-codamol pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani este, în mod normal, de 4 comprimate în 24 de ore. Așteptați cel puțin 6 ore între doze.

Cât timp să-l dai

Dacă medicul dumneavoastră a prescris copodamol copilului dvs., dați-l atât timp cât este recomandat.

Dacă ați cumpărat co-codamol de la o farmacie, nu-l dați mai mult de 3 zile. Dacă mai au dureri, discutați cu un farmacist sau cu un medic.

Ce se întâmplă dacă iau prea mult?

A lua mai mult decât doza recomandată poate fi periculos.

Dacă copilul dvs. a luat o supradoză accidentală, se poate simți foarte somnolent, bolnav sau amețit. De asemenea, pot vedea lucruri care nu sunt acolo (halucinații) sau le este greu să respire.

În cazuri grave, acestea pot deveni inconștiente și pot avea nevoie de tratament de urgență în spital.

Sfaturi urgente: Sunați la 999 sau luați-i la A&E dacă copilul dvs. a luat prea mult codamol și:

 • ei văd lucruri care nu sunt acolo
 • le este greu să respire

Sunați la 111 pentru sfaturi pentru că au luat prea mult și se simt adormiți, bolnavi sau amețiți.

Găsiți cel mai apropiat departament de accidente de urgență și de urgență (A&E) .

Dacă copilul dumneavoastră trebuie să meargă la spital, luați pachetul de co-codamol sau prospect în interiorul acestuia, plus orice medicament rămas cu ei.

5. Se administrează co-codamol cu alte analgezice

Este sigur să le oferiți coprodamol copiilor cu ibuprofen .

Nu este sigur pentru a da copiilor de co-codamol cu paracetamol sau alte medicamente care conțin paracetamol. Co-codamolul conține deja paracetamol, astfel încât copilul dvs. ar putea primi o supradoză de paracetamol.

Medicamentele care au paracetamol în ele includ calmante (Tramacet și Co-Dydramol), remedii pentru migrene și remedii pentru tuse și răceală (Lemsip și Nurse de noapte).

Important

Înainte de a le da orice alte medicamente, verificați eticheta pentru a vedea dacă conțin paracetamol.

Nu dați niciodată aspirină unui copil cu vârsta sub 16 ani (cu excepția cazului în care medicul lor o prescrie). Poate provoca reacții adverse grave, chiar fatale.

6. Efecte secundare la copii

Ca toate medicamentele, co-codamolul poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Majoritatea copiilor nu au efecte secundare sau doar copii minori.

Copilul dvs. este mai probabil să aibă reacții adverse dacă iau forțele mai mari ale co-codamolului.

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse frecvente apar la mai mult de 1 din 100 de copii. Spuneți medicului dumneavoastră dacă efectele secundare vă deranjează copilul sau nu plecați. Reacțiile adverse frecvente includ:

 • constipație
 • a simți sau a fi bolnav
 • simtandu-se somnoroasa
 • dureri de cap

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 100 de copii.

Spuneți imediat unui medic dacă copilul dumneavoastră are:

 • o erupție cutanată
 • dificultate de a face pipi
 • schimbări în vederea lor
 • ameţeală

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă ( anafilaxie ) la co-codamol.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale co-codamolului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

7. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • constipație – oferiți-vă copilului dvs. multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe și legume proaspete și cereale. Ar trebui să bea mai multe pahare de apă sau un alt lichid în fiecare zi.
 • senzatie sau rau – administrati co-codamol cu sau imediat dupa masa sau gustare. Sentimentele de boală ar trebui să se uzeze în mod normal după câteva zile. Discutați cu medicul dumneavoastră despre oferirea copilului dumneavoastră un medicament anti-boală dacă acesta continuă mai mult timp.
 • senzație de somn – aceste reacții adverse ar trebui să se oprească pe măsură ce copilul tău se obișnuiește să co-codamol. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă continuă.
 • dureri de cap – asigurați-vă că copilul dvs. se odihnește și bea multe lichide. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durerile de cap durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente interferează cu modul în care funcționează co-codamolul. Și co-codamolul poate interfera cu modul în care funcționează unele medicamente. Spuneți medicului dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră ia:

 • medicamente pentru epilepsie
 • medicamente care să le oprească simțirea sau îmbolnăvirea, cum ar fi domperidona sau metoclopramida
 • medicamente pentru tratarea infecției, în special rifampicină sau ciprofloxacină
 • antidepresive – unele tipuri nu se amestecă cu co-codamolul

Amestecarea copodamolului cu remedii și suplimente din plante

Nu este posibil să spunem că medicamentele complementare și ceaiurile de plante sunt sigure pentru a lua cu co-codamol. Acestea nu sunt testate în același mod ca medicamentele de farmacie și de prescripție medicală. În general, nu sunt testate pentru efectul pe care îl au asupra altor medicamente.

Important

Spuneți-vă farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră ia alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează co-codamolul?

Co-codamolul conține paracetamol și codeină. Aceste 2 analgezice funcționează în moduri diferite pentru a calma durerea.

Paracetamolul pare să funcționeze blocând mesageri chimici din creier care ne spun că avem durere. Paracetamolul reduce, de asemenea, febra prin afectarea mesagerilor chimici dintr-o zonă a creierului care reglează temperatura corpului.

Codeina aparține unui grup de medicamente numite opiacee. Afectează receptorii durerii din sistemul nervos central și creierul pentru a bloca semnalele de durere către restul corpului. Când codeina blochează receptorii durerii, există și alte efecte nedorite – de exemplu respirația lentă și superficială. De asemenea, poate încetini digestia, motiv pentru care codeina poate provoca constipație.

Când se va simți mai bine copilul meu?

Co-codamolul durează până la 1 oră să funcționeze. Continuă să lucreze aproximativ 5 ore.

Cât timp ar trebui să-l acord?

Dacă ați cumpărat co-codamol de la o farmacie, nu-l dați copilului dvs. mai mult de 3 zile. Dacă durează încă acest timp, discutați cu farmacistul sau cu medicul dumneavoastră.

Dacă medicul dumneavoastră a prescris copodamol copilului dumneavoastră, dați-l atât timp cât au recomandat-o.

Co-codamolul este dependent de copii?

Da, dacă luați co-codamol în mod regulat pentru o lungă perioadă de timp, vă poate face copilul dependent de codeină din el. Dar, în realitate, dacă îl iau ca analgezic sub supraveghere medicală, este foarte puțin probabil să ajungă dependenți de el.

Cum voi ști dacă copilul meu este dependent?

Dacă copilul dvs. este dependent de co-codamol, este dificil să înceteze administrarea acestuia sau să simtă că trebuie să îl ia mai des decât este necesar.

Și dacă încetează să mai ia co-codamol brusc, pot suferi de simptome de sevraj. Acestea includ:

 • agitaţie
 • anxietate
 • nervozitate
 • atacuri de panica
 • dificultate de a dormi
 • zguduire
 • supraactivitate
 • ace și
 • ace
 • sunând în urechi

Discutați cu medicul lor dacă sunteți îngrijorat de dependență.

Este sigur ca copiii să ia co-codamol mult timp?

De obicei, nu este recomandat copiilor să ia co-codamol care a fost cumpărat de la o farmacie mai mult de 3 zile.

Dacă copilul dvs. trebuie să ia co-codamol pentru o lungă perioadă de timp, corpul lor poate deveni tolerant la acesta. Asta înseamnă că pot avea nevoie de doze mai mari pentru a-și controla durerea. Aceasta nu este de obicei o problemă atunci când încetează să mai ia co-codamol. Puteți preveni simptomele de sevraj prin reducerea graduală a co-codamolului.

Există și alte analgezice pe care copiii le pot încerca?

Da, există și alte analgezice pe care le pot încerca.

Unele analgezice funcționează mai bine decât altele pentru anumite dureri. De exemplu, cel mai bun calmant pentru a ușura o durere de cap nu poate fi cel mai bun pentru durerile de spate.

Înainte de a oferi copilului copilul codamol, încercați paracetamolul pentru a vedea dacă asta ajută durerea. Paracetamolul poate ameliora majoritatea tipurilor de durere.

Analizele anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul , pot reduce inflamația, precum și durerea. Acestea sunt bune pentru simptomele de răceală și durerile și durerile după o accidentare ca o entorsă . Cu toate acestea, AINS nu sunt potrivite pentru unii copii. Aceasta include copiii cu ulcerații la stomac sau cu probleme severe de inimă, rinichi sau ficat. Dacă doriți să încercați AINS vă rugăm să discutați cu farmacistul sau cu medicul dumneavoastră.

Nu acordați niciodată aspirină unui copil mai mic de 16 ani, decât dacă este prescris de medicul lor. Există o posibilă legătură între aspirină și sindromul Reye la copii. Sindromul Reye este o boală foarte rară care poate provoca leziuni grave ale ficatului și creierului.

Copilul meu poate merge cu bicicleta cu ea?

Co-codamolul îi poate face să simtă somnolent sau amețit. Dacă se întâmplă acest lucru, nu ar trebui să meargă cu bicicleta până nu se simt mai bine.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evite?

Ei pot mânca și bea în mod normal, în timp ce iau codamol.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!