Paracetamol pentru copii (inclusiv Calpol): calmant pentru dureri de cap, dureri de stomac și pentru a trata temperatura ridicată

1. Despre paracetamol pentru copii

Paracetamolul este un calmant comun pentru copii. Este adesea folosit pentru a trata durerile de cap , durerile de stomac , durerea de durere și simptomele de răceală . Poate fi folosit și pentru a reduce temperatura ridicată ( febră ).

Este disponibil sub formă de tablete sau ca sirop.

Paracetamolul vine de asemenea ca supozitoare (medicament care este împins ușor în fundul unui copil). Supozitoarele sunt utile pentru a alina durerea și o temperatură ridicată la copiii cărora le este greu să înghită comprimate sau sirop sau care sunt bolnavi mult.

Pentru adolescenții cu vârsta peste 16 ani, citiți informațiile noastre despre paracetamol pentru adulți .

2. Fapte cheie

 • Există diferite tipuri de paracetamol pentru copii, inclusiv 2 puncte forte ale siropului. Puterea și dozarea depind de vârsta copilului dvs. (și uneori de greutate), așa că citiți cu atenție instrucțiunile.
 • Copilul dvs. ar trebui să înceapă să se simtă mai bine la aproximativ 30 de minute după ce a luat comprimate sau sirop. Supozitoarele pot dura până la 60 de minute pentru a funcționa corect.
 • Nu oferiți copilului dumneavoastră alte medicamente care conțin paracetamol. Acestea includ câteva medicamente pentru tuse și răceală, așa că verificați ingredientele cu atenție.
 • Paracetamolul este un medicament de zi cu zi, dar poate fi periculos dacă copilul dumneavoastră ia prea mult. Aveți grijă să-l țineți la îndemâna copiilor.
 • Paracetamolul este cunoscut de numeroase mărci diferite, inclusiv Disprol, Hedex, Medinol și Panadol. Siropul de paracetamol este cunoscut și sub numele de marcă Calpol.

3. Cine poate și nu poate lua paracetamol

Copiii pot lua paracetamol ca:

 • un sirop lichid – de la vârsta de 2 luni
 • supozitoare – de la vârsta de 2 luni
 • comprimate (inclusiv comprimate solubile) – de la vârsta de 6 ani
 • Calpol Fast Melts – de la vârsta de 6 ani

Important

Nu dați paracetamol bebelușilor cu vârsta mai mică de 2 luni, cu excepția cazului în care este prescris de un medic.

Consultați-vă cu medicul sau farmacistul înainte de a da copilului dumneavoastră paracetamol dacă:

 • sunt mici pentru vârsta lor, deoarece o doză mai mică poate fi mai bună
 • au avut probleme hepatice sau renale
 • luați medicamente pentru epilepsie
 • luați medicamente pentru tuberculoză (TBC)
 • luați warfarina (un medicament care subtiează sângele)

4. Dozare și cât de des se administrează

Comprimatele de paracetamol, siropul și supozitoarele prezintă o serie de puncte forte. Copiii trebuie să ia o doză mai mică decât adulții, în funcție de vârstă.

Cereți sfatul medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă copilul dvs. este mic sau mare pentru vârsta lor și nu sunteți sigur cât de mult trebuie să dați.

Tabletele de paracetamol (inclusiv comprimatele solubile), siropul și supozitoarele sunt disponibile pe bază de rețetă și pentru a le cumpăra de la magazine și farmacii.

Dozele de sirop pentru copii

Siropul pentru sugari (uneori numit „sirop junior”) este destinat copiilor sub 6 ani. O doză de 5 ml conține paracetamol 120 mg.

Six plus sirop este destinat copiilor cu vârsta de 6 ani și mai mari. O doză de 5 ml conține 250 mg de paracetamol.

Sirop pentru sugari: 120mg / 5ml

Șase sirop plus: 250mg / 5ml

Important

Nu-i oferi copilului tău mai mult de 4 doze de paracetamol în 24 de ore. Așteptați cel puțin 4 ore între doze

Instrucțiunile de dozare sunt diferite pentru bebelușii cu vârsta de peste 2 luni (consultați Acordarea de paracetamol la bebelușii de la 2 luni ).

Doze de tablete pentru copii

Tabletele vin de obicei la 500 mg. Pentru doze mai mici, rupeți tableta pentru a oferi copilului dumneavoastră o cantitate mai mică.

Important

Nu-i oferi copilului tău mai mult de 4 doze de paracetamol în 24 de ore. Așteptați cel puțin 4 ore între doze.

Cât de des se administrează paracetamol

Dacă copilul dvs. are nevoie de ajutor cu durerea zi și noapte timp de câteva zile (de obicei până la 3 zile), dați o doză de paracetamol la fiecare 6 ore. Acest lucru va ajuta la calmarea durerii în siguranță, fără riscul de a da prea mult paracetamol.

Dacă copilul dumneavoastră are dureri care vin și pleacă, dați o doză de paracetamol atunci când se plâng prima dată de durere. Așteptați cel puțin 4 ore înainte de a da o altă doză.

Ce se întâmplă dacă iau prea mult?

Important

Dacă dați copilului dvs. o doză suplimentară de paracetamol din greșeală, așteptați cel puțin 24 de ore înainte de a le mai da.

Sfaturi urgente: Obțineți ajutor de la 111 acum dacă:

 • copilul dumneavoastră ia 2 doze suplimentare de paracetamol sau mai mult.

Este posibil să aibă nevoie de tratament.

Pe net

Accesați 111.nhs.uk – pentru copii cu vârsta de peste 5 ani

Telefon

Sunați la 111

Dacă aveți nevoie să vă duceți copilul la spital, aduceți ambalajul sau prospectul cu paracetamol plus orice medicament rămas.

5. Cum să dați paracetamol copilului dumneavoastră

Paracetamolul poate fi luat cu sau fără alimente.

Sirop

Agitați bine sticla timp de cel puțin 10 secunde și măsurați cantitatea potrivită folosind seringa sau lingura de plastic care vine cu medicamentul. Dacă nu aveți o seringă sau lingură, adresați-vă farmacistului. Nu folosiți o linguriță de bucătărie, deoarece nu va da suma corectă.

Dacă copilului tău nu-i place gustul, poți să-i dai o băutură de lapte sau suc de fructe imediat după ce le-ai oferit sirop.

Cum se administrează paracetamol unui copil folosind o seringă orală