Co-codamol pentru adulți: calmant care conține paracetamol și codeină

1. Despre co-codamol pentru adulți

Co-codamolul este un amestec de 2 analgezice diferite – paracetamol și codeină.

Este folosit pentru a trata durerile și durerile, inclusiv dureri de cap , dureri musculare, migrene și dureri de dinți .

De obicei, este luată când calmantele zilnice, cum ar fi aspirina, ibuprofenul și paracetamolul singure, nu au funcționat.

Acest medicament este sub formă de tablete și capsule.

Pentru copiii sub 16 ani, citiți informațiile noastre despre co-codamol pentru copii .

2. Fapte cheie

 • Tabletele și capsulele de co-codamol vin în 3 puncte forte. Puteți cumpăra co-codamolul cu cea mai mică rezistență din farmacii, dar punctele mai mari sunt disponibile numai pe bază de rețetă.
 • Cele mai frecvente reacții adverse ale co-codamolului sunt constipația, senzația de rău și somnolenta.
 • A lua prea mult co-codamol poate fi dăunător. Nu fiți tentat să creșteți doza sau să luați o doză dublă dacă durerea dvs. este foarte rea.
 • Este posibil să deveniți dependenți de codeină în co-codamol, dar acest lucru este rar dacă îl luați ca analgezic sub supraveghere medicală.
 • Co-codamolul este cunoscut și de numeroase mărci diferite. Discutați cu farmacistul dvs. dacă aveți întrebări despre diferite mărci.

3. Cine poate și nu poate lua co-codamol

Co-codamolul poate fi luat de către oricine are vârsta de 12 ani sau peste, dar pentru cei sub 16 ani, citiți informațiile noastre despre co-codamol pentru copii . Tinerii sub 18 ani ar trebui să-l ia doar dacă alți antidrog nu au funcționat.

Co-codamolul nu este potrivit pentru unii oameni. Spuneți medicului dumneavoastră înainte de începerea medicamentului dacă :

 • au probleme pulmonare sau dificultăți de respirație
 • au leziuni la cap
 • au probleme cu glanda suprarenală
 • au o boală care provoacă potriviri
 • bea regulat mai mult decât cantitatea maximă recomandată de alcool (14 unități pe săptămână)
 • încearcă să rămână însărcinată, sunt deja gravide sau alăptează – co-codamolul nu este de obicei recomandat în sarcină sau în timpul alăptării
 • au probleme cu ficatul
 • au mai puțin de 18 ani și v-au eliminat amigdalele sau adenoidele din cauza problemelor de somn numite sindromul de apnee obstructivă în somn

4. Cum și când să o ia

Co-codamolul vine sub formă de tablete și capsule. Înghițiți-le întregi cu o băutură de apă, cu sau fără mâncare.

Co-codamolul este de asemenea sub formă de tablete solubile care se dizolvă în apă pentru a face o băutură.

Diferențe diferite ale co-codamolului

Tabletele și capsulele de co-codamol au 3 puncte diferite.

Conțin 8 mg, 15 mg sau 30 mg de codeină.

Toate cele 3 concentrații conțin 500 mg de paracetamol – la fel ca într-o tabletă sau capsulă standard de paracetamol.

Puterea co-codamolului apare ca 2 numere pe pachet. De exemplu, puterea poate fi scrisă ca 8/500. Aceasta înseamnă că conține 8 mg de codeină și 500 mg de paracetamol.

Puteți cumpăra cea mai mică cantitate de co-codamol (8/500) fără rețetă, dar numai de la o farmacie. Punctele forte (15/500 și 30/500) sunt disponibile numai pe baza de prescripție de la un medic.

Cât să iei

Doza normală pentru durere în:

 • adolescenții cu vârsta cuprinsă între 16 ani și 18 ani sunt de 1 sau 2 comprimate (de orice putere) de până la 4 ori în 24 de ore. Lăsați întotdeauna cel puțin 6 ore între doze. Doza maximă este de 8 comprimate de co-codamol în 24 de ore.
 • adulții cu vârsta peste 18 ani sunt de 2 comprimate de co-codamol (de orice putere) de până la 4 ori în 24 de ore. Lăsați întotdeauna cel puțin 4 ore între doze. Doza maximă este de 8 comprimate de co-codamol în 24 de ore.

Este important să lăsați un decalaj între dozele de co-codamol. A lua prea mult co-codamol poate fi foarte periculos. Asta pentru că paracetamolul din el poate provoca leziuni hepatice. Nu creșteți doza de co-codamol sau nu luați o doză dublă dacă durerea este foarte rea.

Important

Doza maximă de co-codamol pentru un adult în vârstă de 16 ani și peste este de 8 comprimate în 24 de ore.

Cât timp să-l ia

Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris co-codamol, luați-l așa cum vi s-a recomandat.

Dacă ați cumpărat co-codamol de la o farmacie, nu-l utilizați mai mult de 3 zile. Dacă mai aveți durere, discutați cu farmacistul sau medicul.

Dar dacă iau prea mult?

Dacă luați din greșeală 1 sau 2 comprimate suplimentare de co-codamol dintr-o singură ocazie, este puțin probabil să fie dăunătoare. Dacă se întâmplă acest lucru, așteptați cel puțin 24 de ore înainte să mai luați.

A lua mai mult decât acest lucru poate fi periculos. Dacă ați luat o supradoză accidentală, este posibil să vă simțiți foarte somnolent, bolnav sau amețit. S-ar putea să vă fie dificil să respirați. În cazuri grave poți deveni inconștient și poate avea nevoie de tratament de urgență în spital.

Sfaturi de urgență: Sunați la 999 dacă ați luat prea mult co-codamol și vi se pare dificil să respirați

Sunați la 111 dacă ați luat prea mult și vă simțiți somnolent, bolnav sau amețit.

Dacă aveți nevoie, mergeți imediat la cel mai apropiat departament de accidente și urgențe (A&E) .

Dacă trebuie să mergeți la spital, luați pachetul de co-codamol sau prospect în interiorul acestuia, plus orice medicament rămas cu dumneavoastră.

5. Luarea coprodamolului cu alte analgezice

Este sigur să luați codamol cu ibuprofen și aspirină.

Nu luați co-codamol cu paracetamol sau alte medicamente care conțin paracetamol. Co-codamolul conține deja paracetamol, astfel încât puteți fi expuse riscului de supradozaj de paracetamol.

Medicamentele care au paracetamol în ele includ calmante precum Tramacet și Co-Dydramol, remedii pentru migrene și unele remedii pentru tuse și răceală (Lemsip și Nurse de noapte).

Important

Înainte de a lua orice alte medicamente, verificați eticheta pentru a vedea dacă conțin paracetamol.

6. Efecte secundare

Ca toate medicamentele, co-codamolul poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Multe persoane nu au efecte secundare sau doar cele minore.

Este mai probabil să aveți reacții adverse dacă luați punctele tari mai mari ale co-codamolului.

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse frecvente apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. Spuneți medicului dumneavoastră dacă efectele secundare vă deranjează sau nu dispăreați.

Reacțiile adverse frecvente includ:

 • constipație
 • senzație de rău sau vărsături
 • simtandu-se somnoroasa
 • durere de cap

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 100 de persoane.

Spuneți imediat unui medic dacă aveți:

 • o erupție cutanată
 • dificultate de a face pipi
 • schimbări în vederea ta
 • ameţeală

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă ( anafilaxie ) la co-codamol.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale co-codamolului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

7. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • constipație – mâncați mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe și legume proaspete și cereale. Încercați să beți mai multe pahare de apă sau alt lichid nealcoolic în fiecare zi. Dacă puteți, vă poate ajuta și să faceți un exercițiu blând.
 • senzație de rău sau vărsături – luați co-codamol cu sau imediat după masă sau gustare. Sentimentele de boală ar trebui să se uzeze în mod normal după câteva zile. Discutați cu medicul dumneavoastră despre administrarea unui medicament anti-boală dacă acesta durează mai mult timp.
 • te simți somnolent sau obosit – nu conduceți și nu folosiți instrumente sau utilaje dacă vă simțiți astfel. Nu bea alcool, deoarece acest lucru te va face să te simți mai obosit.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durerile de cap durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.

8. Sarcina și alăptarea

Co-codamolul nu este în general recomandat în timpul sarcinii și în timpul alăptării. Puteți lua medicamente mai sigure pe care le puteți lua.

Co-codamolul conține paracetamol și codeină. În timp ce paracetamolul este sigur de luat în sarcină, codeina nu este.

În sarcina timpurie, codeina a fost legată de unele probleme la copilul nenăscut. Dacă luați codeină la sfârșitul sarcinii, există riscul ca nou-născutul dvs. să apară simptome de sevraj după naștere. De asemenea, copilul poate avea probleme de respirație.

Pentru mai multe informații despre modul în care codeina te poate afecta pe tine și pe copilul tău în timpul sarcinii, vezi site-ul web Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină (BUMPS) .

Co-codamol și alăptare

În general nu este recomandat femeilor să ia co-codamol în timpul alăptării. Cantități mici de codeină din co-codamol intră în laptele matern și pot cauza probleme de respirație la copil.

Sfaturi non-urgente: Spuneți farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

9. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente interferează cu modul în care funcționează co-codamolul. Și co-codamolul poate interfera cu modul în care funcționează unele medicamente. Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați:

 • pastile de somn sau tranchilizante
 • antidepresive – unele tipuri nu se amestecă cu co-codamolul
 • medicamente pentru a vă opri să vă simțiți rău sau vărsături, cum ar fi domperidonă sau metoclopramidă
 • medicamente pentru subțiarea sângelui, cum ar fi warfarina
 • medicamente pentru tratarea infecției, în special rifampicină sau ciprofloxacină
 • medicamente pentru epilepsie

Amestecarea copodamolului cu remedii și suplimente din plante

Nu este posibil să spunem că medicamentele complementare și ceaiurile de plante sunt sigure pentru a lua cu co-codamol. Acestea nu sunt testate în același mod ca medicamentele de farmacie și de prescripție medicală. În general, nu sunt testate pentru efectul pe care îl au asupra altor medicamente.

Important

Spuneți farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

10. Întrebări comune

Cum funcționează co-codamolul?

Co-codamolul conține paracetamol și codeină. Aceste 2 analgezice funcționează în moduri diferite pentru a calma durerea.

Paracetamolul pare să funcționeze blocând mesageri chimici din creier care ne spun că avem durere. Paracetamolul reduce, de asemenea, febra prin afectarea mesagerilor chimici dintr-o zonă a creierului care reglează temperatura corpului.

Codeina aparține unui grup de medicamente numite opiacee. Afectează receptorii durerii din sistemul nervos central și creierul pentru a bloca semnalele de durere către restul corpului. Când codeina blochează receptorii durerii, există și alte efecte nedorite – de exemplu respirația lentă și superficială. De asemenea, poate încetini digestia, motiv pentru care codeina poate provoca constipație.

Când mă voi simți mai bine?

Co-codamolul durează până la 1 oră să funcționeze. Continuă să lucreze aproximativ 5 ore.

Cât timp ar trebui să o iau?

Dacă ați cumpărat co-codamol de la o farmacie, nu îl utilizați mai mult de 3 zile. Dacă durerea nu a dispărut, discutați cu farmacistul sau medicul.

Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris co-codamol, luați-l așa cum vi s-a recomandat. În funcție de motivul pentru care îl luați, este posibil să fie necesar să îl luați timp de câteva zile sau săptămâni cel mult. De exemplu, dacă suferiți după o accidentare sau o operație.

Este posibil să fie nevoie să o luați mai mult timp dacă aveți o afecțiune pe termen lung, cum ar fi durerile de spate.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteți sigur cât timp aveți nevoie pentru a lua co-codamol.

Co-codamolul este dependent?

Da, luarea în mod regulat a co-codamolului pentru o lungă perioadă de timp ar putea să te facă dependent de codeina din ea. Dar, în realitate, dacă îl luați ca un calmant sub supraveghere medicală, este foarte puțin probabil să vă faceți dependent de el. Persoanele care îl iau ca droguri de agrement pentru a ajunge la „ridicat” au mai multe șanse să devină dependenți.

Cum voi ști dacă sunt dependent?

Dacă sunteți dependent de co-codamol, s-ar putea să vă fie dificil să nu mai luați sau să simțiți că trebuie să îl luați mai des decât este necesar.

Și dacă încetați să luați co-codamol brusc, puteți suferi de simptome de sevraj.

Acestea includ:

 • agitaţie
 • anxietate
 • nervozitate
 • atacuri de panica
 • dificultate de a dormi
 • zguduire
 • supraactivitate
 • știfturi și ace sunând în urechi

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți îngrijorat de dependență.

Este sigur să luați co-codamol mult timp?

De obicei nu este recomandat să luați co-codamol pe care l-ați cumpărat de la o farmacie mai mult de 3 zile.

Dacă aveți nevoie pentru a lua co-codamol pentru o lungă perioadă de timp, corpul dvs. poate deveni tolerant la acesta. Asta înseamnă că ai nevoie de doze mai mari pentru a-ți controla durerea. Aceasta nu este de obicei o problemă atunci când încetați să luați co-codamol. Puteți preveni simptomele de sevraj prin reducerea graduală a co-codamolului.

Există și alte analgezice pe care le pot încerca?

Da, puteți încerca și alte analgezice. Unele analgezice funcționează mai bine decât altele pentru anumite dureri. De exemplu, cel mai bun calmant pentru a-ți ușura durerile de cap poate să nu fie cel mai bun pentru durerea de spate.

Înainte de a lua co-codamol, încercați să luați paracetamol pentru a vedea dacă asta vă ajută durerea. Paracetamolul poate ameliora majoritatea tipurilor de durere.

Anti-inflamatorii anti-inflamatorii nesteroidieni (AINS), cum ar fi ibuprofenul și naproxenul , pot reduce inflamația, precum și durerea. Acestea sunt bune pentru durerile articulare, de spate și musculare. Cu toate acestea, AINS nu sunt potrivite pentru unii oameni. Aceasta include persoanele cu ulcerații la stomac sau cu probleme severe de inimă, rinichi sau ficat. Dacă doriți să încercați AINS, adresați-vă farmacistului sau medicului dumneavoastră.

Pot bea alcool cu el?

Consumul de alcool în timp ce luați co-codamol vă poate face să vă simțiți mai somn. De asemenea, poate crește riscul de reacții adverse grave.

Cel mai bine este să opriți consumul de alcool în primele zile de tratament până când veți vedea cum vă afectează co-codamolul.

Dacă vă simțiți somnolent cu co-codamol, încetați consumul de alcool în timp ce îl luați.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta cu ea?

Co-codamolul vă poate face să vă simțiți somnolent sau amețit. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceți și nu mergeți cu bicicleta până nu vă simțiți mai bine.

Co-codamolul poate determina creșterea în greutate?

Nu există dovezi că administrarea de codamol te va face să te pui în greutate sau să îl pierzi.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea în mod normal, în timp ce luați codamol.

Îmi va afecta contracepția?

Co-codamolul nu afectează niciun tip de contracepție, inclusiv pilulele contraceptive sau dimineața după pilulă.

Va afecta fertilitatea mea?

Co-codamolul poate reduce temporar fertilitatea la bărbați și femei.

Dacă luați doze mari de co-codamol pentru o lungă perioadă de timp, poate provoca o problemă de sănătate numită hipogonadism. Hipogonadismul este locul în care organismul nu creează suficient hormoni sexuali. Acest lucru poate face mai dificil de conceput.

Dacă sunteți îngrijorat de co-codamol și de fertilitatea dvs., discutați cu medicul dumneavoastră.

Vor afecta drogurile de agrement?

Dacă luați medicamente de agrement, cum ar fi canabisul, cocaina și heroina, în timp ce luați co-codamol, este mai probabil să obțineți reacțiile adverse grave ale codeinei în co-codamol. Acestea includ dificultăți de respirație, probleme de inimă, potriviri și chiar intrarea în comă.

Unele medicamente de agrement, precum canabisul, de asemenea, cresc efectele secundare ale codeinei, cum ar fi somnolența și amețelile.

A lua heroină în timp ce sunteți pe co-codamol prescris este deosebit de periculos. Este mai probabil să obțineți toate efectele secundare ale codeinei în co-codamol, inclusiv dependența.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!