Acidul alendronic: medicament pentru tratarea și prevenirea osteoporozei

1. Despre acidul alendronic

Acidul alendronic este un tip de medicament numit bisfosfonat. Îți ajută oasele să rămână cât mai puternice.

Te poate ajuta dacă ai sau ai riscul să ai o problemă de sănătate numită osteoporoză . Acesta este locul în care oasele tale sunt din ce în ce mai slabe și mai susceptibile să se spargă.

Osteoporoza se poate întâmpla din mai multe motive, dar este mai probabil să o obțineți dacă sunteți o femeie care a trecut prin menopauză sau dacă luați steroizi, cum ar fi prednisolonul , de multă vreme. Unele tipuri de tratament pentru cancer pot crește, de asemenea, riscul de a obține osteoporoză.

Acidul alendronic este disponibil numai pe bază de rețetă. Vine sub formă de tablete, tablete solubile care se dizolvă în apă pentru a face o băutură sau ca un lichid pe care îl bei.

2. Fapte cheie

 • Acidul alendronic este bun pentru oasele tale – le face mai puternice și mai puțin probabil să se rupă.
 • Majoritatea oamenilor o iau sub formă de tabletă sau lichid săptămânal.
 • Luați acid alendronic în primul rând dimineața, înainte de a mânca sau bea și înainte de a lua orice alte medicamente. Rămâneți în picioare sau în picioare timp de 30 de minute, astfel încât medicamentul să nu vă irite conducta alimentară (esofag).
 • Este important să aveți grijă de dinți și să faceți controale dentare periodice în timp ce luați acid alendronic, deoarece uneori poate deteriora osul maxilarului – dar acest lucru este rar.
 • Acidul alendronic este cunoscut și sub numele de alendronat de sodiu sau alendronat. De asemenea, este numit după numele de marcă Fosamax și Binosto. Când este amestecat cu colecalciferol (vitamina D3), se numește Fosavance.

3. Cine poate și nu poate lua acid alendronic

Acidul alendronic poate fi luat de adulți cu vârsta peste 18 ani. Este prescris ocazional pentru copiii cu osteoporoză.

Acidul alendronic nu este potrivit pentru unii oameni. Pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă:

 • au avut o reacție alergică la acidul alendronic sau la orice alt medicament în trecut
 • aveți probleme digestive, probleme de înghițire sau probleme cu țeava alimentară
 • nu pot sta în picioare sau sta în picioare cel puțin 30 de minute
 • ai niveluri scăzute de calciu în sânge – acidul alendronic provoacă uneori calciu scăzut în sânge, deci nivelul de calciu ar putea deveni și mai mic
 • au probleme renale
 • au cancer sau suferă chimioterapie sau radioterapie
 • aveți probleme cu dinții sau așteptați un tratament dentar, cum ar fi un dinte afară
 • fum sau obișnuit să fumeze – acest lucru vă poate crește riscul de probleme dentare
 • sunt însărcinate sau alăptează sau încearcă să rămână însărcinată

4. Cum și când să o ia

De obicei, veți lua acid alendronic o dată pe săptămână, sub formă de tabletă. De asemenea, vine ca un comprimat lichid sau solubil pe care îl iei o dată pe săptămână sau ca un comprimat pe care îl iei o dată pe zi.

Urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră despre exact cum și când să luați medicamentul. Dacă luați o doză săptămânală, trebuie să vă luați medicamentul în aceeași zi în fiecare săptămână, deci alegeți o zi care să se potrivească cu rutina dvs.

Cât voi lua?

Doza uzuală pentru adulți este de 70 mg administrată o dată pe săptămână sau 10 mg administrată o dată pe zi.

Cum să o ia

Este important să urmați cu atenție instrucțiunile acestui medicament. Dacă nu, este posibil să nu funcționeze sau ar putea irita și deteriora conducta alimentară în timp ce o înghițiți.

Luați-vă medicamentul în primul rând dimineața, când vă ridicați. Luați-l pe stomacul gol, înainte să aveți ceva de mâncare sau băut (altul decât apa de la robinet) și înainte de a lua orice alte medicamente pe care le înghițiți.

Acidul alendronic funcționează cel mai bine atunci când stomacul este gol, astfel încât corpul să-l poată absorbi corect. Este important să luați acid alendronic în timp ce stați în picioare sau în picioare. Rămâneți în poziție verticală timp de 30 de minute după ce ați luat medicamentul – puteți sta în picioare, în picioare sau mersul pe jos.

Tablete – înghițiți tableta întreagă cu un pahar mare de apă de la robinet simplu (cel puțin 200 ml). Nu-l luați cu apă minerală. Nu mestecați, nu spargeți, zdrobiți sau nu aspirați tableta.

Tablete solubile – dizolvați o tabletă în jumătate de pahar mare cu apă de la robinet (cel puțin 120 ml). Nu folosiți apă minerală. Așteptați până când s-a oprit crețul și tableta s-a dizolvat complet. Bea medicamentul și apoi bea cel puțin 30 ml (2 linguri) de apă simplă de la robinet. Nu înghițiți și nu mestecați tableta nedizolvată. Nu-l lăsați să se dizolve în gură.

Lichid – fiecare doză de 70 mg de lichid intră în propria sticlă. Înghițiți doza completă dintr-o dată, apoi beți cel puțin 30 ml (2 linguri) de apă de la robinet. Nu vă faceți griji dacă vărsati vreunul din lichid din greșeală – clătiți-l și spălați-vă mâinile.

Dacă nu este sigur să vă beți apa de la robinet din orice motiv, puteți fierbe apa și lăsați-o să se răcească înainte de a bea.

Dar dacă uit să o iau?

O dată pe zi (10 mg) – dacă uitați să luați doza zilnică, nu vă faceți griji. Luați următoarea doză în ziua următoare, dimineața. Nu luați niciodată 2 doze în același timp pentru a compensa una uitată.

O dată pe săptămână (70 mg) – dacă uitați să luați doza săptămânală în ziua obișnuită, nu vă faceți griji. De îndată ce vă amintiți, așteptați până a doua zi și apoi luați medicamentul primul lucru dimineața. Nu luați niciodată 2 doze pentru a compensa una uitată. După aceasta, reveniți la a lua doza săptămânală în ziua dvs. obișnuită.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți să luați medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

Dacă luați din greșeală o doză suplimentară de acid alendronic de 10 mg sau 70 mg, este puțin probabil să vă facă rău. Băi imediat un pahar complet de lapte și rămâne în poziție verticală cel puțin 30 de minute. Nu vă faceți să vomitați, deoarece acest lucru vă poate irita conducta alimentară.

Dacă copilul dumneavoastră ia o doză suplimentară, cereți-i să bea imediat un pahar complet de lapte. Contactați imediat medicul. Țineți-vă copilul în picioare sau în picioare timp de cel puțin 30 de minute. Nu-i face să vomite, deoarece acest lucru le poate irita conducta alimentară.

Vorbiți cu farmacistul sau medicul dacă sunteți îngrijorat, aveți simptome sau luați mai mult de 1 doză suplimentară de acid alendronic.

Dacă luați o doză săptămânală de 70 mg, discutați cu farmacistul sau medicul dacă luați din greșeală mai mult de 1 doză suplimentară în aceeași săptămână.

5. Efecte secundare

Ca toate medicamentele, acidul alendronic poate provoca reacții adverse la unele persoane. Dar multe persoane nu au efecte secundare sau doar minore.

Reacții adverse frecvente

Aceste reacții adverse comune apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. Discutați cu medicul sau farmacistul dacă efectele secundare vă deranjează sau nu dispăreați:

 • constipație
 • diaree
 • senzație de amețeală (sau semne de vertij )
 • dureri de cap, dureri musculare sau articulare
 • articulații umflate, mâini sau picioare
 • indigestie, balonare sau vânt
 • mâncărime sau erupție ușoară
 • simțind somn sau obosit
 • Pierderea parului

Reacții adverse grave

Unele persoane pot avea reacții adverse grave atunci când luați acid alendronic.

Acestea includ arsurile la stomac (sau arsurile la stomac care se agravează), probleme sau dureri la înghițire sau dureri în piept. Acestea pot fi semne de ulcere în conducta de alimente. Dacă se întâmplă acest lucru, încetați să mai luați acid alendronic și discutați cu un medic.

Alte reacții adverse grave sunt rare, dar apelați imediat la medic dacă aveți:

 • un dinte desfăcut, dureri ale gurii sau umflarea sau durerea în gură sau maxilar – contactați medicul stomatolog, precum și medicul dumneavoastră, deoarece acest lucru ar putea fi un semn de deteriorare a osului maxilarului.
 • durere, slăbiciune sau disconfort la coapsă, șold sau inghinal – acest lucru se întâmplă rar, dar poate fi un semn precoce al unui os rupt al coapsei
 • dureri severe la nivelul articulațiilor, mușchilor sau oaselor
 • dureri de ureche, descărcare de la ureche sau infecție la ureche – acestea pot fi semne de deteriorare a oaselor din urechea internă
 • poo negru sau roșu – acestea pot fi semne ale unui ulcer sau sângerări din intestin
 • vedere încețoșată, ochi dureroși sau roșii – acestea pot fi semne de umflare a ochiului
 • crampe musculare sau spasme, senzație de furnicături la nivelul degetelor sau în jurul gurii – acestea pot fi simptome ale nivelului scăzut de calciu din sângele tău

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, acidul alendronic poate provoca o reacție alergică gravă ( anafilaxie ).

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale acidului alendronic. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • constipațiemâncați mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe proaspete, legume și cereale și beți multă apă. Încercați să exersați mai regulat, mergând la o plimbare zilnică sau alergați de exemplu. Dacă acest lucru nu ajută, discutați cu farmacistul sau medicul dumneavoastră. Urmăriți acest scurt videoclip despre cum să tratați constipația.
 • diaree – bea multă apă, luând frecvent înghițituri mici. Vorbiți cu un farmacist dacă aveți semne de deshidratare , cum ar fi pipi mai puțin decât de obicei sau aveți pipi întunecat, cu miros puternic. Nu luați niciun medicament pentru a trata diareea fără să discutați cu un farmacist sau cu un medic.
 • te simți amețit – oprește ceea ce faci și stai sau culcă-te până te simți mai bine. Nu conduceți vehicule și nu folosiți instrumente sau utilaje până nu vă trece amețelile.
 • dureri de cap, dureri musculare sau articulare – asigurați-vă că vă odihniți și beți multe lichide. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durerea durează mai mult de o săptămână sau este severă.
 • articulații umflate, mâini sau picioare – încercați să vă odihniți. Evitați să stați în picioare pentru perioade lungi dacă aveți picioare umflate. Pentru gleznele umflate, puneți picioarele pe un scaun sau o pernă pentru a ridica picioarele când stai. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă umflarea este severă sau durează mai mult de o săptămână.
 • indigestie, balonare sau vânt – asigurați-vă că urmați instrucțiunile pentru a lua acid alendronic cu atenție și rămâneți în poziție verticală cel puțin 30 de minute după ce l-ați luat. S-ar putea să ajute să mănânci mese mai mici și mai dese, să mănânci și să bei încet și să faci exerciții fizice în mod regulat. Dacă simptomele se agravează, contactați imediat medicul.
 • mâncărime sau erupție ușoară – poate ajuta la administrarea unui antihistaminic, pe care îl puteți cumpăra de la o farmacie. Consultați farmacistul pentru a vedea ce tip este potrivit pentru dvs.
 • te simți somnolent sau obosit – nu conduceți vehicule și nu folosiți instrumente sau utilaje, dacă vă simțiți obosit. Nu bea alcool, deoarece acest lucru te va face să te simți mai obosit.
 • căderea părului – subțierea părului sau căderea ușoară a părului nu este de obicei nimic de care să vă faceți griji. Discutați cu farmacistul sau medicul dacă sunteți îngrijorat. Unele tratamente pentru căderea părului sunt disponibile.

7. Sarcina și alăptarea

Acidul alendronic nu este de obicei recomandat în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează faptului că nu au fost suficiente cercetări privind siguranța sa.

Pentru mai multe informații despre modul în care acidul alendronic poate afecta dumneavoastră și copilul dvs. în timpul sarcinii, citiți acest prospect pe site-ul web „Cea mai bună utilizare a medicamentelor în sarcină” (BUMPS) .

Acid alendronic și alăptare

Deși în general este sigur să luați acest medicament în timpul alăptării, este posibil să nu fie potrivit în unele cazuri. Verificați cu medicul dumneavoastră despre ce este mai bine pentru dumneavoastră și pentru copilul vostru.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Când luați acid alendronic, este foarte important să nu luați alte medicamente pe cale orală în același timp. Așteptați cel puțin 30 de minute înainte de a lua celelalte medicamente – acestea pot interfera cu cât de bine absoarbe organismul dvs. de acid alendronic și să nu mai funcționeze corect.

Există unele medicamente care pot interfera cu modul în care funcționează acidul alendronic.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați :

 • suplimente sau multivitamine care conțin calciu, fier, magneziu sau zinc
 • antiacide pentru ameliorarea indigestiei sau arsurilor la stomac
 • laxative care conțin magneziu
 • medicamente pentru cancer, cum ar fi bevacizumab și talidomida, sau dacă faceți chimioterapie sau luați steroizi precum prednisolon și dexametazonă – acestea pot crește riscul de deteriorare a osului maxilarului.
 • antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul , care poate crește riscul de a vă irita țeava alimentară, stomacul sau intestinul – administrarea de doze mici de aspirină este OK
 • antibiotice precum gentamicina, amikacina sau tobramicina – acestea pot scădea calciul din sângele tău
 • deferasirox, un medicament utilizat pentru a elimina excesul de fier din organism – acest lucru poate crește riscul de sângerare din intestin

Amestecarea acidului alendronic cu remedii sau suplimente din plante

Există foarte puține informații despre administrarea de remedii din plante și suplimente cu acid alendronic.

Important

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați orice alte medicamente, inclusiv medicamente din plante, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează acidul alendronic?

Acidul alendronic crește cantitatea de calciu din oasele tale (densitatea minerală a oaselor). Acest lucru face ca oasele tale să fie mai puternice și mai puțin susceptibile să se rupă.

Cât durează pentru a lucra?

Acidul alendronic începe de obicei să funcționeze după 1 lună. Cu toate acestea, medicamentul poate dura 6-12 luni pentru a vă proteja complet oasele.

Cât de bine este să preveniți oase rupte în continuare?

Dacă aveți osteoporoză sau ați rupt recent un os, aveți riscul de rupturi viitoare (fracturi). Cu toate acestea, puteți reduce în mod semnificativ șansa ca acest lucru să se întâmple luând acid alendronic.

Dacă sunteți o femeie din acest grup „cu risc”, administrarea de acid alendronic timp de cel puțin 12 luni vă poate reduce la jumătate șansele de a continua să vă fracturați încheietura mâinii, șoldul sau coloana vertebrală.

Cât timp o voi lua?

De obicei, veți lua acid alendronic mult timp. Cât de mult depinde de ce medicul dumneavoastră a prescris-o.

Dacă aveți tratament pe termen lung cu steroizi, de obicei, veți lua acid alendronic până când tratamentul cu steroizi se va opri – poate mai mult.

Pentru alte probleme de sănătate, medicul vă va evalua, de obicei, riscul de oase rupte la fiecare 3 – 5 ani. Aceasta poate include teste pentru a verifica rezistența (densitatea) oaselor tale.

În funcție de rezultate, veți continua să luați acid alendronic, să faceți o pauză de la acesta sau să nu mai luați complet.

Cât durează efectele după ce nu mai iau?

Odată ce încetați să luați acid alendronic, efectele medicamentului se vor opri treptat. Oasele tale pot continua să beneficieze până la 5 ani după aceea.

Cu cât luați mai mult medicamentul, cu atât efectele vor dura mai mult.

Este sigur să durezi pe termen lung?

Acidul alendronic este, în general, prescris mult timp. În timp ce îl luați, este mai puțin probabil să spargeți un os.

La un număr foarte mic de persoane, administrarea de acid alendronic mai mult de 2 ani poate crește șansele lor de a obține un tip rar de leziuni osoase la nivelul urechii interne și anumite tipuri de rupturi ale oaselor coapsei.

Din acest motiv, medicul dumneavoastră va analiza beneficiile și riscurile tratamentului dvs. după 3 până la 5 ani și va decide dacă trebuie să luați în continuare acid alendronic. Aceasta poate implica unele teste pentru a verifica rezistența (densitatea) oaselor tale.

Beneficiile luării acidului alendronic depășesc, în general, riscurile. Dacă sunteți îngrijorat sau aveți întrebări, adresați-vă medicului sau farmacistului.

Ce se întâmplă dacă nu o iau?

Lipsa dozei ciudate probabil nu va afecta sănătatea oaselor. Dar dacă uiți să-ți iei acidul alendronic – sau nu vrei să-l iei, din orice motiv, atunci vorbește cu medicul tău. Există și alte tratamente care vă pot ajuta oasele.

Orice tratament poate avea reacții adverse. Dar beneficiile acidului alendronic de obicei depășesc cu mult riscurile.

Prin faptul că nu ai tratament, ai mai multe șanse de a rupe un os. Oasele rupte sunt dureroase și pot avea consecințe grave. La persoanele în vârstă, de exemplu, un șold rupt poate însemna că nu mai pot trăi independent.

Ce pot face pentru a-mi menține dinții sănătoși în timp ce o iau?

Este important să aveți grijă bună de dinți în timp ce luați acid alendronic. Acest lucru se datorează faptului că acidul alendronic vă poate afecta osul maxilarului.

Păstrați-vă curățarea dinților și faceți un control stomatologic la fiecare 6 luni. De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un control stomatologic înainte de începerea tratamentului.

Luați legătura cu medicul sau stomatologul dacă aveți probleme cu gura sau cu dinții – cum ar fi dureri, umflarea sau dinții liberi.

Ce se întâmplă dacă am nevoie de tratament dentar?

Dacă aveți implanturi dentare sau aveți un dinte în timp ce luați acid alendronic, există șanse foarte mici de deteriorare a osului maxilarului.

Pentru siguranță, spuneți medicului dumneavoastră că luați acid alendronic. Aceștia pot recomanda un alt tip de tratament dentar.

Consumul de acid alendronic va afecta artrita mea?

Unele tipuri de medicamente pentru artrită și artrită vă pot crește riscul de a obține osteoporoză. Luând acid alendronic reduce acest risc.

Dacă aveți artrită și medicul dumneavoastră vă prescrie acid alendronic, anunțați-le dacă durerea sau umflarea articulațiilor dvs. se agravează atunci când începeți să luați acest medicament.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea de acid alendronic va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Cu toate acestea, dacă încercați să rămâneți gravidă, vorbiți cu un farmacist sau medicul dumneavoastră înainte de a lua acid alendronic. Acest lucru se datorează faptului că nu există suficiente dovezi care să spună că acest medicament este sigur de luat în timpul sarcinii.

Îmi va afecta contracepția?

Acidul alendronic nu afectează niciun tip de contracepție, inclusiv pilula contraceptivă sau contracepția de urgență .

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Acidul alendronic te poate face să te simți amețit. De asemenea, poate provoca vederea încețoșată și dureri osoase, musculare sau articulare.

Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceți vehicule, nu folosiți sau folosiți niciun utilaj sau instrument până când efectele s-au deteriorat.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Luați-vă acidul alendronic în primul rând dimineața, pe stomacul gol. Nu aveți în prealabil nimic de mâncare sau băut, în afară de apa simplă de la robinet. Este important să urmați instrucțiunile cu atenție (vezi 4. Cum și când să luați acest medicament ) pentru ca medicamentul dvs. să funcționeze corect.

Nu-ți lua medicamentul cu apă minerală. Dacă nu este sigur să vă beți apa de la robinet din orice motiv, îl puteți fierbe și lăsați să se răcească înainte de a-l bea.

După ce ați luat medicamentul, așteptați 30 de minute. Puteți mânca și bea în mod normal.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool în timp ce luați acid alendronic.

Cu toate acestea, consumul de mult alcool afectează puterea oaselor și vă poate crește riscul de rupturi (fracturi).

Încercați să nu beți mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. Un pahar de vin standard (175 ml) este de 2 unități. O halbă de lager sau bere este de obicei de 2 până la 3 unități.

Schimbările de stil pot ajuta?

Puteți ajuta să vă mențineți oasele sănătoase, făcând câteva schimbări cheie ale stilului de viață.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!