Șezuturile de soare sunt sigure de utilizat în timpul sarcinii?

Femeile însărcinate găsesc adesea pielea lor este mai sensibilă decât de obicei. Dacă utilizați un șezlong când sunteți gravidă, acest lucru înseamnă că pielea dvs. poate fi mai probabil să arde.

Daune UV

Sezlongurile dau raze ultraviolete (UV), care este același tip de radiații dăunătoare întâlnite în lumina soarelui. Obținerea unui bronz folosind un sezlong nu este mai sigur decât bronzarea în soare.

În unele cazuri, utilizarea de sezlong poate fi mai dăunătoare. De exemplu, multe șezlonguri dau doze mai mari de raze UV decât soarele mediteranean de amiază.

Expunerea prelungită la razele UV îți crește riscul de a dezvolta melanom malign , cea mai gravă formă de cancer de piele.

Razele UV pot determina pielea ta să ardă și să îmbătrânească prematur. De asemenea, vă pot deteriora ochii cauzând probleme precum iritarea, conjunctivita sau cataracta , în special dacă nu purtați ochelari de protecție.

Citiți mai multe despre siguranța sezlongului .

Pielea sensibilă și sarcina

Multe femei consideră că pielea lor este mai sensibilă în timpul sarcinii, ceea ce poate însemna că pielea ta ar putea fi mai probabil să arde la soare sau dacă folosești un sezlong.

Schimbarea nivelului de hormoni vă va face, de asemenea, mai predispus la pigmentarea pielii (colorație). Pe fața ta apar uneori petele întunecate, neregulate de piele numite cloasmă. Acesta poate fi un semn că pielea ta va reacționa mai puternic la razele UV. Dacă faceți soare sau utilizați o șezlong, este posibil ca peticele întunecate să crească.

Expunerea directă și prelungită la lumina UV are, de asemenea, riscul de supraîncălzire atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău.

Copilul tău nenăscut

În prezent, nu există dovezi clare despre efectul razelor UV de la sezlonguri asupra unui copil nenăscut.

Unele studii au sugerat că poate exista o legătură între razele UV crescute și un deficit de acid folic . Acest lucru se datorează faptului că razele UV pot descompune acidul folic.

Acidul folic este foarte important în dezvoltarea sistemului neuronal al bebelușului (creierul și măduva spinării), care se formează în primul trimestru de sarcină (săptămânile 1 – 13). Prin urmare, ar trebui să creșteți aportul de acid folic în această perioadă.

Bronz fals

În general, este considerat sigur să folosești creme și loțiuni bronzate false în timpul sarcinii.

Ingredientul activ în bronzul fals este dihidroxiacetona (DHA). Aceasta este o substanță non-toxică care reacționează cu celulele din stratul exterior al pielii și produce un pigment maroniu (culoare) numit melanoidină.

Deoarece DHA nu este gândit să depășească stratul exterior al pielii, acesta nu este absorbit în corp și nu vă poate răni copilul.

Probabil este cel mai bine să evitați vasele de pulverizare, deoarece efectele inhalării spray-ului nu sunt cunoscute.

Informatii suplimentare