Ce este placenta?

Placenta este un organ atașat de mucoasa uterinului în timpul sarcinii.

Își păstrează separat alimentația de sânge a bebelușului tău, și furnizează o legătură între cei doi. Legătura permite placentei să îndeplinească funcții pe care copilul tău nenăscut nu le poate îndeplini singur.

Placenta este conectată la bebeluș prin cordonul ombilical . Bebelușul tău se află în interiorul unui sac de lichid numit sac amniotic , care este format din membrane.

Ce face placenta?

Oxigenul și nutrienții trec din aportul de sânge în placentă. De acolo, cordonul ombilical transportă oxigenul și nutrienții la copilul tău nenăscut. Deșeurile de la bebeluș, cum ar fi dioxidul de carbon, trec înapoi de-a lungul cordonului ombilical în placentă și apoi în fluxul de sânge, pentru ca corpul să le elimine.

Placenta produce hormoni care ajută copilul să crească și să se dezvolte. Placenta oferă, de asemenea, o oarecare protecție împotriva infecției pentru copilul tău în timp ce se află în pântec, protejându-l împotriva majorității bacteriilor. Cu toate acestea, nu vă protejează copilul împotriva virușilor.

Alcoolul, nicotina și alte medicamente pot, de asemenea, traversa placenta și pot provoca pagube copilului tău nenăscut.

Spre sfârșitul sarcinii, placenta transmite anticorpi de la tine la copilul tău, oferindu-le imunitate aproximativ 3 luni după naștere. Cu toate acestea, acesta transmite doar anticorpi pe care îi aveți deja.

Ce se întâmplă după ce se naște copilul meu?

Dupa ce copilul tau se naste, mai multe contractii vor impinge placenta prin vagin.

Moasa ta iti va oferi un medicament care sa iti stimuleze contractiile si sa ajute la impingerea placentei. Vă vor injecta medicamentul în coapsă la fel cum se naște copilul. Îți face pântecele să se contracte astfel încât placenta să se desprindă de peretele pântecelui tău. Acest lucru ajută, de asemenea, la prevenirea sângerărilor grele pe care le experimentează unele femei.

Alăptarea copilului cât mai curând posibil după naștere ajută pântecele să se contracte și să împingă placenta afară.

Citiți mai multe despre alăptarea copilului în primele zile .

Puteți alege să lăsați corpul să împingă placenta în timpul propriu, ceea ce poate implica o pierdere de sânge.

După naștere, moașa ta va verifica placenta și membranele, pentru a se asigura că acestea sunt complete și nu a mai rămas nimic.

Dacă aveți o cezariană , după nașterea copilului, placenta va fi livrată și ea.

Vorbeste intotdeauna cu moasa sau medicul de familie daca esti ingrijorat de orice aspect al sanatatii tale cand esti insarcinata. De asemenea, puteți suna la 111 .

Informatii suplimentare

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!