Ce este ginecomastia?

Gynaecomastia (denumită uneori „boabe bărbătești”) este o afecțiune obișnuită care face ca sânii băieților și bărbaților să se umfle și să devină mai mari decât în mod normal. Este cel mai frecvent la băieții adolescenți și bărbații mai mari.

Care sunt semnele ginecomastastiei?

Semnele variază de la o cantitate mică de țesut suplimentar din jurul sfârcurilor până la sâni mai proeminenți. Poate afecta unul sau ambii sâni.

Uneori, țesutul mamar poate fi fraged sau dureros, dar acest lucru nu este întotdeauna cazul.

Ce provoacă ginecomastia?

Dezechilibru hormonal

Gynaecomastia poate fi cauzată de un dezechilibru între hormonii sexuali testosteron și estrogen. Estrogenul face ca țesutul mamar să crească. În timp ce toți bărbații produc oarecare estrogen, de obicei au niveluri mult mai mari de testosteron, ceea ce împiedică estrogenul să provoace creșterea țesutului sânului.

Dacă echilibrul hormonilor din corp se schimbă, acest lucru poate determina creșterea sânilor unui bărbat. Uneori, cauza acestui dezechilibru nu este cunoscută.

obezitatea

A fi foarte supraponderal ( obez ) este o cauză obișnuită a ginecomastiei – asta pentru că a fi supraponderal poate crește nivelul de estrogen, ceea ce poate determina creșterea țesutului mamar. Dacă aveți exces de greutate, de asemenea, aveți mai multe șanse să aveți exces de grăsime care poate mări țesutul mamar. Pentru unii oameni care pierd în greutate sau fac mai mult exerciții fizice pot ajuta, dar acest lucru nu poate întotdeauna îmbunătăți starea.

Copii nou-nascuti

Gynaecomastia poate afecta băieții nou-născuți, deoarece estrogenul trece prin placenta de la mamă la copil. Aceasta este temporară și va dispărea la câteva săptămâni după nașterea copilului.

Pubertate

În perioada pubertății , nivelul hormonilor băieților variază. Dacă nivelul de testosteron scade, estrogenul poate determina creșterea țesutului mamar. Mulți adolescenți au un anumit grad de mărire a sânilor. Gynaecomastia la pubertate se limpezește de obicei pe măsură ce băieții îmbătrânesc și nivelul hormonilor lor devine mai stabil.

Vârsta înaintată

Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, produc mai puțin testosteron. De asemenea, bărbații în vârstă tind să aibă mai multă grăsime corporală și acest lucru poate provoca mai mult estrogen. Aceste modificări ale nivelului hormonal pot duce la creșterea excesivă a țesutului mamar.

Alte cauze

Alte cauze rare ale ginecomastiei includ:

  • reacții adverse ale medicamentului – cum ar fi medicamentele anti- ulcer sau medicamentele pentru bolile de inimă
  • droguri ilegale – cum ar fi canabis sau steroizi anabolizanți
  • bea prea mult alcool
  • o stare de sănătate – cum ar fi insuficiența renală sau bolile hepatice
  • Sindromul Klinefelter (o afecțiune genetică rară)
  • baloane sau infecții în testicule

Tratament pentru ginecomastie

Consultați un medic de familie dacă sunteți îngrijorat de creșterea țesutului mamar – pot discuta cu dumneavoastră opțiunile de tratament.

Dacă un medic este de părere că aveți nevoie de tratament, ei ar putea recomanda:

  • intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea excesului de țesut mamar
  • medicamente pentru a ajusta un dezechilibru hormonal

Citiți mai multe despre chirurgia de reducere a sânului masculin .

Proceduri precum chirurgia de reducere a sânului nu sunt de obicei disponibile pe SNS, cu excepția cazului în care există o nevoie medicală clară pentru acestea. De exemplu, dacă ați avut ginecomastie de mult timp, nu a răspuns la alte tratamente și vă provoacă multă suferință sau durere, un Medic de familie vă poate adresa unui chirurg plastic pentru a discuta posibilitatea unei intervenții chirurgicale.

Vedeți întotdeauna un medic de familie dacă zona este foarte dureroasă sau există o forfotă evidentă. Uneori, este posibil să fie nevoie să fie eliminată forța. Gynaecomastia nu are legătură cu cancerul de sân , dar ar trebui să vedeți un medic de familie dacă sunteți îngrijorat de umflarea sânilor.

Citiți răspunsurile la mai multe întrebări despre sănătatea bărbaților .

Informatii suplimentare