Care este indicele glicemic (GI)?

Indicele glicemic (GI) este un sistem de rating pentru alimentele care conțin carbohidrați. Afișează cât de rapid îți afectează fiecare aliment nivelul glicemiei (glucoza) din sânge atunci când acel aliment este mâncat de unul singur.

Alimente bogate în GI

Alimentele carbohidrate care sunt defalcate rapid de către organismul dvs. și care determină o creștere rapidă a glicemiei au un nivel ridicat de GI. Alimentele bogate în GI includ:

  • zahăr și alimente zaharoase
  • bauturi racoritoare zaharoase
  • pâine albă
  • cartofi
  • orez alb

Alimente GI scăzute și medii

Alimentele cu IG scăzute sau medii sunt defalcate mai lent și determină o creștere treptată a nivelului de zahăr din sânge în timp. Ei includ:

  • unele fructe și legume
  • impulsuri
  • alimente integrale, cum ar fi ovăz de terci

Alimentele cu IG scăzute sunt mai sănătoase?

Unele alimente cu IG scăzute, cum ar fi alimentele integrale, fructele, legumele, fasolea și lintea, sunt alimente pe care ar trebui să le consumăm ca parte a unei alimentații sănătoase, echilibrate.

Cu toate acestea, utilizarea indicelui glicemic pentru a decide dacă alimentele sau combinațiile de alimente sunt sănătoase poate fi înșelător.

Alimentele cu un GI ridicat nu sunt neapărat nesănătoase și nu toate alimentele cu un GI scăzut sunt sănătoase. De exemplu, pepene verde și păstăi sunt alimente bogate în GI, în timp ce tortul cu ciocolată are o valoare mai mică a GI.

De asemenea, alimentele care conțin sau sunt gătite cu grăsimi și proteine încetinesc absorbția carbohidraților, scăzând GI. De exemplu, crizele au un GI mai mic decât cartofii gătiti fără grăsime. Cu toate acestea, crizele sunt bogate în grăsimi și trebuie consumate cu moderație.

Dacă mâncați doar alimente cu un IG scăzut, dieta dvs. poate fi dezechilibrată și bogată în grăsimi.

Aflați mai multe despre consumul unei alimentații sănătoase, echilibrate .

Pot să mă ajute alimentele cu GI scăzut să slăbesc?

Alimentele scăzute cu GI, care determină creșterea nivelului de zahăr din sânge și scăderea lentă, vă pot ajuta să vă simțiți mai des pentru mai mult timp. Acest lucru ar putea ajuta la controlul poftei de mâncare și poate fi util dacă încercați să slăbești.

Cu toate acestea, după cum am menționat mai sus, nu toate alimentele cu un GI scăzut sunt sănătoase. Prin urmare, a te baza doar pe GI nu este o modalitate fiabilă de a decide dacă alimentele sau combinațiile de alimente sunt sănătoase.

Citiți mai multe informații despre pierderea în greutate .

Indice glicemic poate ajuta persoanele cu diabet?

Dacă aveți diabet , este util să înțelegeți indicele glicemic, deoarece consumul de alimente cu valori scăzute de GI poate ajuta la controlul glicemiei.

Cu toate acestea, trebuie să se țină seama și de alți factori. Cercetările au arătat că cea mai mare influență asupra nivelului de glucoză din sânge după mese cantitatea de carbohidrați pe care o consumi, mai degrabă decât ratingul GI.

De asemenea, este important să mâncați o dietă sănătoasă, echilibrată, cu un conținut scăzut de grăsimi, zahăr și sare și bogată în fructe și legume. Dacă vi s-a recomandat să faceți modificări în alimentația dvs. sau aveți nevoie de sfaturi, un dietetician pentru diabet vă poate ajuta să elaborați un plan de dietă. Vorbește-ți medicului de familie despre faptul că te-ai referit la un dietetician.

Consultați site-ul web al Diabetului Regatul Unit pentru mai multe informații despre GI și diabet .

Citiți sfaturile privind alimentația guvernamentală din Ghidul Eatwell care arată cantitățile de diferite tipuri de alimente necesare pentru a avea o dietă bine echilibrată și sănătoasă. Nu este necesar să atingeți acest echilibru cu fiecare masă, ci încercați să obțineți echilibrul corect peste o zi sau chiar o săptămână.

Citiți răspunsurile la mai multe întrebări despre alimente și dietă .

Informatii suplimentare