Ce ar trebui să fac după contactul cu sângele sau saliva altcuiva?

Riscul de infecție gravă din sângele sau saliva altcuiva este scăzut, dar trebuie să faceți imediat următorii pași:

  • spălați sângele sau saliva de pe piele cu săpun și multă apă curgătoare
  • dacă pielea este ruptă, încurajați rana să sângereze și clătiți-o bine sub apă curgătoare – dar nu frecați și nu sugeți rana
  • spălați sângele sau saliva din ochi, nas sau gură cu multă apă rece – dacă purtați lentile de contact, clătiți înainte și după scoaterea lor și scuipați apa după spălarea gurii

Primirea de sfaturi medicale

Dacă credeți că aveți risc de infecție, primiți imediat sfaturi medicale de la dumneavoastră:

Evaluarea riscului de infecție

Profesionistul medical pe care îl vedeți va evalua riscul de infecție și va decide dacă aveți nevoie de vreun tratament. Vor întreba cum și când s-a întâmplat incidentul.

De asemenea, este posibil să fie nevoie să evalueze riscul ca o altă persoană să aibă o infecție care ar putea fi transmisă, cum ar fi hepatita B , hepatita C sau HIV .

Probele de sânge trebuie să fie testate pentru infecție. Sângele celeilalte persoane poate fi, de asemenea, testat, dacă își dă acordul .

Voi avea nevoie de vreun tratament?

Este posibil să nu aveți nevoie de tratament dacă vi se pare că aveți un risc scăzut de infecție. Dacă există un risc crescut de infecție, tratamente precum imunizarea împotriva hepatitei B sau medicamente antivirale pentru hepatita C pot fi recomandate.

Dacă există un risc ridicat de infecție cu HIV, este posibil să fiți sesizat la departamentul A&E al spitalului dumneavoastră local pentru un tratament numit profilaxie post-expunere (PEP) . PEP poate opri uneori infecția, dar este eficientă numai dacă este începută în maxim 72 de ore de la expunerea la virus.

Informatii suplimentare: