Sindromul Brugada

Sindromul Brugada este o afecțiune rară, dar gravă, care afectează modul în care semnalele electrice trec prin inimă. Poate provoca inima să bată periculos de repede.

Aceste bătăi de inimă neobișnuit de rapide – cunoscute sub numele de aritmie – pot fi în viață în unele cazuri.

Sindromul Brugada este de obicei cauzat de o genă defectă, moștenită de un copil de la un părinte. Se poate face un simplu test de inimă pentru a vedea dacă îl aveți.

Simptomele sindromului Brugada

Multe persoane cu sindrom Brugada nu au niciun simptom și nu își dau seama că le au.

Unii oameni experimentează:

Aceste simptome pot apărea în orice moment, dar uneori sunt declanșate de ceva cum ar fi o temperatură ridicată (febră), consumul de mult alcool sau deshidratarea .

Simptomele apar de obicei la vârsta de aproximativ 30-40 de ani, dar pot apărea la orice vârstă. Sunt mai des întâlnite la bărbați decât la femei sau copii.

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă:

  • aveți opriri sau crize inexplicabile
  • unul dintre părinți, frați sau copii a fost diagnosticat cu sindrom Brugada – acest lucru poate însemna că sunteți, de asemenea, în pericol
  • un membru apropiat al familiei a murit brusc fără nicio explicație – acesta poate fi uneori rezultatul unei probleme cardiace nediagnosticate precum sindromul Brugada

Acestea vă pot consulta la un medic de inimă special pentru câteva teste simple pentru a verifica dacă aveți sindromul Brugada sau orice altă problemă cardiacă.

Dacă ați fost deja diagnosticat cu sindrom Brugada, contactați medicul dumneavoastră cât mai curând posibil dacă aveți simptome.

Teste pentru sindromul Brugada

Principalul test pentru sindromul Brugada este un test al activității electrice a inimii, cunoscută sub numele de electrocardiogramă (ECG) . Acest lucru se face de obicei în spital.

În timpul unui ECG, senzori mici sunt atașați la brațe, picioare și piept. Acestea sunt conectate la o mașină care măsoară semnalele electrice produse de inima ta de fiecare dată când bate.

Un medicament numit ajmalină sau flecainidă poate fi administrat într-o venă în timpul testului pentru a vedea cum îți afectează inima. Acest lucru poate ajuta la apariția bătăilor neobișnuite ale inimii cauzate de sindromul Brugada.

De asemenea, este posibil să faceți un test de sânge pentru a căuta una dintre genele defecte care cauzează sindromul Brugada.

Citiți despre testarea genetică .

Tratamente pentru sindromul Brugada

În prezent nu există remediu pentru sindromul Brugada, dar există lucruri care vă pot reduce riscul de a vă confrunta cu probleme grave.

Dacă medicul dumneavoastră consideră că riscul de a vă dezvolta o bătaie periculoasă rapid este scăzut, este posibil să nu mai aveți nevoie de tratament la început.

Evitați declanșatorii

Puteți reduce riscul de a dezvolta o bătaie cardiacă rapidă, evitând lucruri care o pot declanșa.

Acestea includ:

Întrebați-vă specialistul despre lucrurile pe care trebuie să le evitați sau să le cercetați.

Defibrilator implantat

Dacă există un risc ridicat, puteți dezvolta o bătăi cardiace periculos de rapide, specialistul dvs. vă poate recomanda să aveți un defibrilator cardiac implantabil (ICD).

Un ICD este un dispozitiv mic pus în piept, similar unui stimulator cardiac. Dacă simte că inima ta bate cu o viteză periculoasă, el scoate o șoc electrică care să o ajute să revină la normal.

Un ICD nu împiedică bătăile rapide ale inimii, dar poate ajuta la oprirea riscului de a pune viața în pericol.

Citiți mai multe despre modul în care este echipat un ICD .

Trăind cu sindromul Brugada

Sindromul Brugada este o afecțiune gravă din care oamenii pot muri, dar șansele ca acest lucru să se întâmple poate fi semnificativ redus dacă starea este diagnosticată și tratată.

Va trebui să evitați declanșatorii pentru afecțiune și să faceți verificări periodice, dar altfel veți putea trăi o viață în mare parte normală.

De obicei, veți putea face cele mai multe activități normale, inclusiv:

  • exercițiu
  • făcând sex
  • rămânând însărcinată și având copii
  • conducere

Dar vorbiți cu specialistul dumneavoastră despre acest lucru, deoarece sfatul poate varia, în special dacă aveți un ICD.

Planificați o sarcină dacă aveți sindrom Brugada

Sindromul Brugada este legat de gene pe care le moștenești de la părinți. Dacă aveți afecțiunea sau aveți antecedente familiale, există riscul ca și copiii pe care i-ați putea primi.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie sau cu specialistul dacă planificați o sarcină și:

  • dumneavoastră sau partenerul dvs. ați fost diagnosticat cu sindrom Brugada
  • aveți un istoric familial al afecțiunii

Este posibil să fiți sesizat pentru consiliere genetică pentru a discuta riscul pentru copilul dvs. și să decideți dacă aveți un test de sânge pentru a căuta o genă defectă legată de sindromul Brugada.

Suport și sfaturi

Trăirea cu o afecțiune serioasă pe termen lung precum sindromul Brugada poate fi dificilă.

Specialistul dvs. vă poate oferi asistență dacă aveți nevoie, dar vă poate ajuta, de asemenea, să contactați un grup de caritate sau sprijin pentru persoanele cu sindrom Brugada sau afecțiuni similare ale inimii.

Unele dintre principalele grupuri sunt:

Există, de asemenea, un forum HealthUnlocked pentru persoanele cu aritmii, unde puteți discuta starea dvs. cu alte persoane într-o situație similară.