Sindromul alcoolului fetal

Dacă o femeie bea alcool în timpul sarcinii, riscă să-și facă rău copilului. Uneori, acest lucru poate duce la probleme psihice și fizice la copil, numit sindrom de alcool fetal.

Acest lucru se poate produce deoarece alcoolul din sângele mamei trece copilului prin placenta.

Bebelușul nu poate prelucra alcoolul la fel de bine cum poate mama, ceea ce înseamnă că poate deteriora celulele din creierul său, măduva spinării și alte părți ale corpului lor și le poate perturba dezvoltarea pântecelui.

Aceasta poate duce la pierderea sarcinii. Bebelușii care supraviețuiesc pot rămâne cu problemele pe viață descrise mai jos.

Sindromul alcoolului fetal este un tip de tulburare a spectrului de alcool fetal (FASD), numele tuturor diverselor probleme care pot afecta copiii dacă mama lor consumă alcool în sarcină.

Simptomele sindromului alcoolului fetal

Un copil expus la alcool în pântece poate avea:

Aceste probleme sunt permanente, deși tratamentul și asistența timpurie pot ajuta la limitarea impactului acestora asupra vieții unui copil afectat.

Ce să faci dacă crezi că copilul tău are sindromul alcoolului fetal

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie sau vizitatorul sănătății dacă aveți orice griji cu privire la dezvoltarea copilului dvs. sau credeți că ar putea avea sindromul alcoolului fetal.

Dacă afecțiunea nu este diagnosticată din timp și un copil nu primește sprijin adecvat, este mai probabil să întâmpine provocări asociate cu afecțiunea.

De exemplu, pot avea probleme la școală, pot avea dificultăți în a învăța, a folosi în mod abuziv drogurile sau alcoolul , pot dezvolta probleme de sănătate mintală și le este dificil să obțină un loc de muncă și să trăiască independent ca adult.

Medicul sau vizitatorul dumneavoastră de sănătate va trebui să știe dacă copilul dvs. a fost expus la alcool în timpul sarcinii pentru a face un diagnostic de sindrom de alcool fetal.

Copilul dvs. poate fi trimis la o echipă de specialitate pentru o evaluare dacă există posibilitatea ca aceștia să aibă această afecțiune.

Aceasta implică de obicei o examinare fizică și teste de sânge pentru a exclude condițiile genetice care au simptome similare cu sindromul alcoolului fetal.

Tratament și sprijin pentru sindromul alcoolului fetal

Nu există un tratament special pentru sindromul de alcool fetal, iar deteriorarea creierului și a organelor copilului nu poate fi inversată. Dar un diagnostic precoce și sprijin poate face o mare diferență.

Odată ce starea a fost diagnosticată, o echipă de cadre medicale poate evalua nevoile persoanei afectate și oferă strategii educaționale și comportamentale adecvate pentru a răspunde acestor nevoi.

De asemenea, vă poate fi util să contactați un grup de sprijin pentru persoanele cu sindrom de alcool fetal. Acestea pot fi o bună sursă de sfaturi și s-ar putea să vă poată conecta cu alte persoane într-o situație similară.

Există un grup de sprijin din Marea Britanie numit NOFAS-UK . De asemenea, poate doriți să întrebați echipa dvs. de îngrijire dacă știu despre grupuri locale din zona dvs.

Prevenirea sindromului de alcool fetal

Sindromul de alcool fetal este complet evitat dacă nu bei alcool în timp ce ești gravidă.

Riscul este mai mare cu cât beți mai mult, deși nu există un nivel de alcool „sigur” dovedit în sarcină. A nu bea deloc este cea mai sigură abordare.

Dacă sunteți gravidă și vă confruntați cu o problemă de alcool, discutați cu moașa, medicul sau farmacistul.

Nu este niciodată prea târziu pentru a nu mai bea: oprirea în orice moment al sarcinii poate ajuta la reducerea riscului de probleme la copilul tău.

Ajutor și asistență confidențială este de asemenea disponibil la:

De asemenea, puteți găsi cele mai apropiate servicii de asistență la alcool sau puteți citi sfaturi despre reducerea consumului de alcool și a alcoolului în sarcină .