Screeningul anevrismului aortic abdominal – Întrebări frecvente

Este oferită screeningul AAA în afara Angliei?

Au fost stabilite programe de screening AAA în Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor.

Pentru mai multe informații, consultați:

Ce se întâmplă dacă sunt un bărbat de peste 65 de ani și nu am fost examinat?

Dacă sunteți un bărbat de peste 65 de ani și nu ați fost examinat până acum, puteți contacta serviciul local de screening pentru a solicita o scanare fără a trece prin medicul dumneavoastră.

Pot fi examinate femeile și bărbații sub 65 de ani?

Screeningul AAA nu este oferit în mod obișnuit femeilor și bărbaților sub 65 de ani, deoarece majoritatea AAA-urilor izbucnite apar la bărbați de peste 65 de ani. Bărbații au de 6 ori mai multe șanse să aibă un AAA decât femeile.

Nu există suficiente dovezi care să sugereze că femeile de screening și bărbații mai tineri ar aduce beneficii majore.

Dar dacă credeți că este posibil să aveți un risc crescut de AAA – de exemplu, deoarece un membru al familiei apropiate a avut unul – discutați cu medicul dumneavoastră de familie despre posibilitatea de a avea o scanare pentru a verifica un AAA.

Dacă medicul dumneavoastră de familie consideră că veți putea beneficia de o scanare, acest lucru se va face de obicei atunci când sunteți cu 5 ani mai mic decât vârsta la care ruda sa a fost considerată a avea un AAA.

Dacă aveți un istoric familial de AAA, ar trebui să luați precauțiile obișnuite de sănătate pentru a nu fuma, a mânca sănătos și a face exerciții fizice în mod regulat. Citiți mai multe despre cum vă puteți reduce riscul de AAA .

Pot conduce dacă am un AAA?

Este posibil să fie necesar să anunțați Agenția de Licențiere a Șoferilor și a Vehiculelor (DVLA) dacă aveți un AAA. Este posibil să fie nevoie să nu mai conduci dacă este mare.

DVLA spun:

  • Șoferii de mașini și motociclete trebuie să-i spună DVLA dacă AAA-ul lor măsoară mai mult de 6cm și nu mai conduce dacă ajunge la 6,5 cm
  • Șoferii de autobuz, autocare și camioane trebuie să-i spună DVLA dacă au un AAA de orice dimensiune și nu mai conduc vehicule dacă ating 5.5cm

De obicei, puteți conduce din nou odată ce ați fost tratat AAA. Site-ul GOV.UK are mai multe detalii despre cum să-i spui DVLA despre un AAA .

Întrebați medicul dumneavoastră de familie dacă nu sunteți sigur dacă trebuie să informați DVLA despre AAA dvs. sau să opriți temporar conducerea.

Deținerea unui AAA nu trebuie să vă afecteze prima de asigurare auto.

Pot zbura dacă am un AAA?

Este sigur să călătoriți cu avionul dacă aveți un AAA. Nu mai au șanse să izbucnească la o altitudine mare decât pe pământ.

Asociația Asiguratorilor Britanici (ABI) a fost înștiințată în acest sens și nu are cunoștință de companiile aeriene care refuză persoanele cu un AAA.

Pot primi asigurare de călătorie dacă am un AAA?

ABI nu are cunoștință de orice polițe de asigurare de călătorie care exclud în mod specific AAA ca parte a formulării lor standard.

Ei sugerează că oricine are un AAA ar trebui să îl declare în timpul procesului de depunere a cererii (sau când este diagnosticat, dacă aveți deja poliță de asigurare de călătorie).

Dacă declarați un AAA, vi se poate cere dacă:

  • ați avut o intervenție chirurgicală (și dacă da, când ați avut-o)
  • sunt pe lista de așteptare pentru operație
  • au orice alte condiții de sănătate înrudite

Vi se poate percepe o primă suplimentară sau aveți condiția exclusă de la acoperire.

Când căutați o copertă, un broker vă poate ajuta. Asociația britanică a brokerilor de asigurări (BIBA) operează un serviciu de găsire a unui broker care vă poate ajuta – acestea pot fi contactate la 0370 950 1790.

Ce permisiune trebuie să dau pentru a fi ecranizat?

La clinica de screening, vi se va cere să acordați permisiunea:

  • pentru ca programul să stocheze informații despre dvs. și vizita dvs. pe sistemul național de screening de tip AAA și să utilizeze aceste informații pentru a vă oferi o selecție sigură și eficientă
  • pentru ca programul să vă afișeze un AAA (care implică o scanare a burtei) și să vă spună rezultatul
  • dacă vi se pare că aveți un AAA, pentru a partaja informațiile dvs. personale cu un chirurg vascular prin Registrul Național Vascular

Veți fi ecranizat doar dacă dați acordul celor 3 puncte.

De asemenea, vi se va cere dacă programul de screening poate utiliza informațiile dvs. pentru a vă contacta în viitor despre cercetările care se desfășoară în program. Nu trebuie să dați permisiunea ca acesta să fie ecranizat.

De ce trebuie să dau permisiunea programului să-mi păstrez informațiile personale dacă vreau să fiu ecranizat?

Screening-ul este o procedură de diagnostic care necesită acordul persoanei.

De ce este nevoie ca datele mele să fie înregistrate?

Există o datorie de îngrijire pentru a înregistra ce s-a făcut și ce a fost găsit în timpul screeningului și de a împărtăși acest lucru cu furnizorii de servicii medicale adecvate, astfel încât orice constatare poate fi urmărită.

Înregistrarea datelor permite programului să vă asigure că sunteți examinat, evaluat și tratat într-un mod eficient și în timp util.

Scanarea abdominală este doar o parte a unei căi sistematice de îngrijire. Ar fi iresponsabil și potențial neglijent să oferim o scanare fără a se asigura că garanțiile oferite de un sistem național asigurat sunt în vigoare.

Programul de screening trebuie să rețină datele personale, astfel încât să știe dacă și când un bărbat a fost scanat și dacă a refuzat screeningul.

Înregistrarea datelor permite, de asemenea, programelor locale să urmărească cine a fost invitat la screening și să se ocupe de anchetele de urmărire.

Cum sunt stocate informațiile mele personale?

Programul controlează și prelucrează informațiile personale în scopul furnizării serviciului de screening într-un mod compatibil cu Protecția datelor (controlerul de date). Programul folosește o terță parte (Northgate Public Services) pentru a prelucra și gestiona aceste informații personale într-o bază de date sigură.

Deși baza de date este un sistem național, guvernanța strictă a datelor înseamnă că datele dvs. personale pot fi accesate doar de către profesioniștii din domeniul sănătății implicați direct în screeningul dvs. sau la orice evaluare sau tratament ulterior.

Dacă vi s-a descoperit că aveți un anevrism, aceste informații vor trebui împărtășite cu o unitate vasculară, astfel încât să puteți obține teste suplimentare și, eventual, intervenții chirurgicale.

Pot renunța la procesul de screening?

Puteți decide, după ce ați fost invitat sau ați participat la screening, dacă nu doriți ca Programul de screening de la AAA să vă contacteze din nou sau să vă ofere îngrijire continuă – fie direct, fie prin intermediul altor profesioniști din domeniul sănătății.

Dacă ceri să fii eliminat din invitația de screening sau procesul de rechemare, vei primi informații despre riscurile deciziei tale. Cererile de înlăturare trebuie să fie adresate unității de screening locale. Dacă vă răzgândiți, puteți solicita să fiți invitat din nou la screening în orice moment.

Ce se întâmplă dacă dau permisiunea de a fi contactat în legătură cu cercetarea în cadrul programului de screening AAA ?

Programul de screening AAS lucrează îndeaproape cu cercetătorii medicali pentru a îmbunătăți screeningul și îngrijirea bărbaților care sunt analizați pentru AAA și bărbații cu AAA.

Dacă dați permisiunea ca programul să vă contacteze cu privire la cercetare, vi se poate trimite informații despre cercetarea în curs și despre cum să vă implicați. Toată implicarea în cercetarea este în întregime opțională. Decizia de a lua parte sau nu nu afectează îngrijirile primite de la .

Puteți decide dacă participați pe bază de proiect.

Programul nu transmite direct informații personale cercetătorilor medicali. Toate proiectele de cercetare trebuie să fie aprobate mai întâi de Comitetul de cercetare al Programului de Screening AAA

Programul face altceva cu informațiile personale pe care le păstrează?

Programul are obligația de a monitoriza propriile performanțe și de a determina dacă poate fi îmbunătățit. Acest lucru asigură că serviciul este de bună calitate și atinge principalul său scop de a preveni bărbații care mor din cauza complicațiilor de a avea un anevrism.

Unul dintre modurile în care programul măsoară performanța este prin monitorizarea a ceea ce se întâmplă bărbaților care au fost invitați la screening. Face acest lucru prin obținerea de informații pentru bărbații invitați la screening. Aceste informații sunt deținute direct de Digital (date despre internarea în spital, care sunt colectate de la toate spitalele ) sau obținute de la alte organizații guvernamentale (datele privind decesele sunt deținute de Oficiul Național de Statistică).

Pentru a asigura confidențialitatea, programul anonimizează datele eliminând informații precum nume și date de naștere. Acesta transmite doar numerele ale bărbaților la Digital, pe care îl folosește pentru a face legătura cu înregistrările de sănătate. Digital se potrivește cu informațiile furnizate cu informațiile pe care le deține și, din nou, elimină toate informațiile de identificare, inclusiv numerele .

Datele anonime din program și Digital sunt apoi transmise către Universitatea din Leicester, actualul partener academic al programului. Universitatea din Leicester analizează aceste informații și oferă programului un raport asupra performanței sale. În niciun caz, identitatea unui bărbat nu va fi cunoscută echipei de analiză de la Universitatea din Leicester. Toate datele sunt păstrate în siguranță la Universitatea din Leicester și nu sunt puse la dispoziția altor părți în niciun moment.

Datele rezultate din acest proces vor fi păstrate pentru maximum 20 de ani. Acest lucru se datorează faptului că anevrismele se dezvoltă foarte lent și este nevoie de mult timp pentru a evalua corect beneficiile complete ale programului de screening.

Dacă nu doriți ca datele dumneavoastră medicale anonimizate să fie utilizate în acest fel, vă rugăm să contactați programul local de screening.

Aș putea afla alte probleme de sănătate ca urmare a screeningului AAA?

Nu. În timpul scanării de screening, tehnicianul se uită numai la aorta dvs. pentru a verifica dacă aveți un AAA. Nu verifică alte condiții de sănătate.

Dacă aveți probleme cu privire la sănătatea dvs., adresați-vă medicului dumneavoastră.