Screeningul

Screening-ul este o modalitate de a afla dacă persoanele prezintă un risc mai mare de a avea o problemă de sănătate, astfel încât poate fi oferit un tratament precoce sau o informație care să îi ajute să ia decizii în cunoștință de cauză.

Această pagină oferă o imagine de ansamblu a screeningului, cu link-uri către diferitele tipuri de screening oferite de în Anglia.

Ce este screeningul?

Screeningul este o modalitate de identificare a persoanelor aparent sănătoase, care pot avea un risc crescut de o anumită afecțiune. oferă o serie de teste de screening pentru diferite secțiuni ale populației.

Scopul este de a oferi screening persoanelor care sunt cel mai probabil să beneficieze de aceasta. De exemplu, unele teste de screening sunt oferite doar bebelușilor nou-născuți, în timp ce altele, cum ar fi screeningul de sân și screeningul anevrismului aortic abdominal sunt oferite doar persoanelor în vârstă.

Rezultatele screeningului

Dacă obțineți un rezultat normal (un rezultat negativ al ecranului) după un test de screening, acest lucru înseamnă că aveți un risc scăzut de a avea starea pentru care ați fost ecranizat. Acest lucru nu înseamnă că nu veți dezvolta niciodată afecțiunea în viitor, ci doar că aveți un risc scăzut în acest moment.

Dacă aveți un rezultat cu risc mai mare (un rezultat pozitiv pentru ecran), înseamnă că este posibil să aveți starea pentru care ați fost testat. În acest moment, vi se vor oferi teste suplimentare (numite teste de diagnostic) pentru a confirma dacă aveți afecțiunea. Vă puteți oferi apoi tratament, sfaturi și asistență.

Aflarea timpurie a unei probleme poate însemna că tratamentul este mai eficient. Cu toate acestea, testele de screening nu sunt perfecte și pot duce la decizii dificile cu privire la efectuarea de teste suplimentare sau tratament.

Citiți mai departe pentru a afla despre beneficiile, riscurile și limitările screeningului.

Ce tipuri de screening sunt oferite de în Anglia?

Un grup de experți independenți numit UK National Screening Committee (UK NSC) recomandă , în toate cele 4 țări din Marea Britanie, cu privire la programele de screening oferite.

Programele de screening oferite în prezent în Anglia sunt enumerate mai jos. Pentru informații mai detaliate despre fiecare tip de ecranizare, urmați linkurile.

Puteți vedea, de asemenea , calendarul de ecranizare .

Screening-ul în sarcină

Femeilor însărcinate li se oferă următoarele tipuri de screening:

Screening pentru nou-născuți

Se oferă nou-născuți:

Screening pentru ochi diabetici

De la vârsta de 12 ani, tuturor persoanelor cu diabet zaharat li se oferă un test anual de ochi diabetic pentru a verifica dacă există semne precoce de retinopatie diabetică.

Screening cervical

Screeningul cervical este oferit femeilor între 25 și 64 de ani pentru a verifica starea de sănătate a celulelor din colul uterin. Este oferit la fiecare 3 ani pentru cei între 26 și 49 de ani și la fiecare 5 ani de la 50 până la 64 de ani.

Screeningul sânilor

Screeningul mamar este oferit femeilor cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani pentru a detecta semne precoce de cancer mamar. Femeile de peste 70 de ani se pot autorefirma.

Screeningul cancerului intestinal

Există 2 tipuri de screening pentru cancerul de intestin .

Un kit de testare la domiciliu este oferit bărbaților și femeilor cu vârste cuprinse între 60 și 74 de ani.

Screening-ul de întindere a intestinului folosește un tub subțire, flexibil, cu o cameră minusculă la capăt pentru a privi intestinul gros. Este oferit bărbaților și femeilor la vârsta de 55 de ani, în unele părți din Anglia.

Screeningul anevrismului aortic abdominal (AAA)

Screening-ul AAA este oferit bărbaților în 65 de ani pentru a detecta anevrisme aortice abdominale (o umflare periculoasă în aortă). Bărbații de peste 65 de ani se pot autorefirma.

Beneficiile, riscurile și limitările screeningului

Efectuarea unei alegeri informate

Înainte de a face un test de screening, merită să aflați despre testul în sine și ce s-ar întâmpla în continuare dacă ați afla că aveți un risc mai mare de o anumită afecțiune.

Deciderul de a avea sau nu testul de screening este o alegere personală și una pe care numai tu o poți face. Când sunteți invitat la screening, veți primi un prospect despre testul de screening.

Puteți discuta orice aspect al testului de screening cu profesionistul dumneavoastră de sănătate și puteți decide dacă este sau nu potrivit pentru dvs.

Diferite tipuri de screening au beneficii și riscuri diferite. Unele dintre acestea sunt enumerate mai jos.

Avantajele efectuării unui test de screening includ:

  • Screening-ul poate detecta o problemă mai devreme, înainte de a prezenta simptome.
  • Aflarea timpurie a unei probleme poate însemna că tratamentul este mai eficient.
  • Să afli că ai o problemă de sănătate sau un risc crescut de problemă de sănătate poate ajuta oamenii să ia decizii mai bine informate despre sănătatea lor.
  • Screening-ul poate reduce riscul de a dezvolta o afecțiune sau complicațiile acesteia.
  • Screening-ul poate salva vieți.

Riscurile și limitările screeningului includ:

  • Testele de screening nu sunt 100% exacte. Vi s-ar putea spune că aveți o problemă atunci când nu – acest lucru este numit „fals pozitiv” și poate duce la unele persoane care au teste sau tratament inutile în urma screeningului. Un test de screening ar putea lipsi, de asemenea, o problemă – aceasta se numește „fals negativ” și ar putea duce la ignorarea simptomelor în viitor.
  • Unele teste de screening pot duce la decizii dificile. De exemplu, dacă un test de screening de sarcină îți spune că copilul tău are un risc mai mare de o anumită afecțiune, s-ar putea să te confrunți cu o decizie privind efectuarea de teste diagnostice suplimentare care implică un risc pentru sarcina ta. Dacă testul de diagnostic este pozitiv, poate fi necesar să decideți dacă veți continua sarcina.
  • A afla că este posibil să aveți o problemă de sănătate poate provoca o anxietate considerabilă.
  • Chiar dacă rezultatul testului de screening este normal sau negativ (ceea ce înseamnă că nu aveți un risc ridicat), puteți continua să dezvoltați afecțiunea.

Cum decide ce tipuri de screening să ofere?

Un grup de experți numit NSC din Marea Britanie sfătuiește cu privire la programele de screening de oferit.

Atunci când aveți în vedere cine va ecraniza și în ce condiții trebuie să se afișeze, avantajele oferirii unui program de ecranizare sunt evaluate în raport cu prejudiciul. CNVM din Marea Britanie recomandă screeningul doar atunci când consideră că beneficiile oferite de grupul de screening depășesc prejudiciul.

CNVM din Marea Britanie revizuiește în mod regulat recomandările sale privind screeningul pentru diferite condiții, pe măsură ce noi cercetări devin disponibile. Acest lucru se face de obicei la fiecare 3 ani.

Aflați cum NSC din Marea Britanie analizează dovezile și monitorizează calitatea programelor de screening .

Proiecție privată

Toate testele de screening oferite de sunt gratuite. Companiile private oferă o serie de teste de screening pe care trebuie să le plătiți. Unele dintre testele oferite nu sunt recomandate de CNVM din Marea Britanie, deoarece nu este clar că beneficiile depășesc prejudiciul.

CNVM din Marea Britanie a elaborat un prospect descărcabil pe ecranul privat .

Confidențialitatea și utilizarea datelor

Conform legii, toți cei care lucrează sau în numele său, trebuie să vă respecte confidențialitatea și să păstreze în siguranță toate informațiile despre dumneavoastră. Constituția stabilește modul în care ar trebui să gestioneze înregistrările dvs. pentru a vă proteja confidențialitatea. Există, de asemenea, legi care să asigure păstrarea confidențialității.

Înregistrările de screening sunt împărtășite doar personalului care trebuie să le vadă, cum ar fi tehnicienii care efectuează screeningul, medicul dumneavoastră de familie și orice clinicieni implicați în teste de urmărire și tratament. Acestea sunt, de asemenea, împărtășite cu Public Health England , care le folosește pentru a verifica dacă serviciile locale de screening sunt sigure și eficiente. Sănătatea publică Anglia, uneori, înregistrările de screening sunt, de asemenea, împărtășite de cercetătorii care analizează cum să îmbunătățească programele de screening.

Citiți mai multe despre datele de screening și confidențialitatea .

Mai multe informații despre screening

Întrebări despre rezultatele screeningului

Întrebări despre simptome

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie dacă aveți îngrijorări cu privire la sănătatea dvs. sau dacă trebuie să întrebați despre istoricul familial de cancer.

Întrebări despre practica și politica de screening (doar Anglia)

Contactați asistența de screening PHE .