MRSA

MRSA este un tip de bacterii rezistent la mai multe antibiotice utilizate pe scară largă. Aceasta înseamnă că infecțiile cu MRSA pot fi mai greu de tratat decât alte infecții bacteriene.

Numele complet al MRSA este Staphylococcus aureus rezistent la meticilină. Poate ai auzit că se numește „superbug”.

Infecțiile cu MRSA afectează în principal persoanele care stau la spital. Ele pot fi grave, dar pot fi de obicei tratate cu antibiotice care funcționează împotriva MRSA.

Cum obțineți MRSA

MRSA trăiește inofensiv pe pielea a aproximativ 1 din 30 de persoane, de obicei în nas, axile, inghinala sau fesele. Aceasta este cunoscută sub denumirea de „colonizare” sau „purtător” de MRSA.

Puteți obține MRSA pe piele prin:

 • atingând pe cineva care îl are
 • împărțind lucruri precum prosoape, cearceafuri și haine cu cineva care are MRSA pe pielea lor
 • atingerea suprafețelor sau obiectelor care au MRSA pe ele

Obținerea MRSA pe piele nu vă va face rău și s-ar putea să dispară în câteva ore, zile, săptămâni sau luni fără să vă dați seama. Dar ar putea provoca o infecție dacă devine mai adânc în corpul tău.

Persoanele care stau la spital sunt cel mai expuse riscului de a se întâmpla, deoarece:

Persoanele sănătoase, inclusiv copiii și femeile însărcinate, nu prezintă de obicei riscuri de infecții cu MRSA.

Simptomele MRSA

A avea MRSA pe piele nu provoacă simptome și nu vă face rău.

De obicei nu veți ști dacă îl aveți dacă nu aveți un test de screening înainte de a merge la spital.

Dacă MRSA devine mai adânc în pielea ta, poate provoca:

 • roşeaţă
 • umflătură
 • căldură
 • durere
 • puroi

Dacă ajunge mai departe în corpul tău, poate provoca și:

Spuneți unui membru al personalului dacă prezentați aceste simptome în timpul spitalului.

Sunați la un Medic de familie sau la 111 dacă prezentați aceste simptome în afara spitalului.

Screening și testare pentru MRSA

Dacă aveți nevoie să mergeți la spital și este posibil să rămâneți peste noapte, este posibil să faceți un test de screening simplu pentru a verifica dacă MRSA are pielea dumneavoastră înainte de a fi internat.

Acest lucru se face în mod normal la o clinică de pre-admitere sau la o intervenție chirurgicală. O asistentă va rula un mugure de bumbac (tampon) peste piele, astfel încât să poată fi verificat pentru MRSA.

Tampoanele pot fi luate din mai multe locuri, cum ar fi nasul, gâtul, axile, inghinala și orice piele deteriorată. Acest lucru este nedureros și durează doar câteva secunde.

Rezultatele vor fi disponibile în câteva zile.

Dacă nu transportați MRSA, este puțin probabil să fiți contactat despre rezultat și ar trebui să urmați instrucțiunile de la spitalul dvs., în mod normal.

Dacă transportați MRSA, vi se va spune de spital sau de un medic.

Este posibil să aveți nevoie de tratament pentru a elimina bacteriile pentru a reduce riscul de a vă infecta sau de a răspândi bacteriile.

Tratamente pentru MRSA

Îndepărtarea MRSA de pe piele

Dacă screeningul găsește MRSA pe pielea ta, este posibil să ai nevoie de tratament pentru al elimina. Aceasta este cunoscută sub denumirea de decolonizare.

Aceasta implică de obicei:

 • aplicarea cremei antibacteriene în interiorul nasului de 3 ori pe zi, timp de 5 zile
 • spălarea cu un șampon antibacterian în fiecare zi timp de 5 zile
 • schimbându-vă prosopul, hainele și așternuturile în fiecare zi în timpul tratamentului – rufele rezultate trebuie spălate separat de alte persoane și la o temperatură ridicată

Tratamentul se face în mod normal acasă, dar poate fi început după intrarea în spital dacă trebuie să fiți internat rapid.

Tratamentul pentru o infecție cu MRSA

Dacă aveți o infecție cu MRSA, de obicei veți fi tratat cu antibiotice care funcționează împotriva MRSA.

Acestea pot fi luate sub formă de tablete sau administrate sub formă de injecții. Tratamentul poate dura câteva zile până la câteva săptămâni.

În timpul tratamentului, poate fi necesar să stați în propria cameră sau într-un cabinet cu alte persoane care au o infecție cu MRSA pentru a ajuta la oprirea răspândirii acesteia.

În mod normal, puteți avea în continuare vizitatori, dar este important să luați măsuri de precauție pentru a preveni răspândirea MRSA.

Prevenirea MRSA

Dacă stai în spital, există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a reduce riscul de a obține sau de a răspândi MRSA.

Tu ar trebui:

 • spală-te des pe mâini (șervețele de mână și gelul de mână alcool sunt de asemenea eficiente) – mai ales înainte și după mâncare și după ce mergi la toaletă
 • urmați sfaturile pe care vi le oferă despre îngrijirea rănilor și îngrijirea dispozitivelor care pot duce la infecții (cum ar fi catetere urinare sau scurgeri)
 • raportați eventualele instalații necurate – nu vă fie teamă să discutați cu personalul dacă vă preocupa igiena

Dacă vizitați pe cineva în spital, curățați-vă mâinile înainte și după intrarea în secție și înainte de a atinge persoana. Gelul sau șervețele sunt adesea așezate de paturile pacienților și la intrarea în secții.

Este, de asemenea, o idee bună să puneți un pansament peste orice rupturi în piele, cum ar fi răni sau tăieturi, pentru a opri MRSA să intre în corpul vostru.

Obțineți mai multe sfaturi despre vizita pe cineva în spital