Otoscleroză

Otoscleroza este o afecțiune în care există o creștere anormală a oaselor în interiorul urechii. Este o cauză destul de comună a pierderii auzului la adulții tineri.

Există 3 oase minuscule adânci în interiorul urechii care vibrează atunci când intră unde sonore.

Ele transmit unde sonore cohleei (urechea internă), ceea ce le transformă în semnale care sunt transmise creierului.

În otoscleroză, osul („etrier”) începe să fuzioneze cu osul din jur, devenind în cele din urmă fixat, astfel încât nu se poate mișca.

Aceasta înseamnă că sunetul nu mai este transmis în urechea internă eficient.

Simptomele otosclerozei

Majoritatea persoanelor cu otoscleroză observă probleme de auz în anii 20 sau 30 de ani. Una sau ambele urechi pot fi afectate.

Simptomele otosclerozei includ:

 • pierderea auzului care se înrăutățește treptat în timp
 • dificultate deosebită de auzire a sunetelor și șoaptelor joase, profunde
 • vorbind liniștit pentru că vocea îți sună tare
 • este mai ușor să auziți când există zgomot de fond (spre deosebire de multe alte tipuri de pierderi de auz)
 • sunete de auz, cum ar fi zumzetul sau zumzetul, care provin din interiorul corpului tău (tinitus)
 • amețeli (deși acest lucru este rar)

Simptomele otosclerozei pot fi greu de spus în afară de alte cauze ale pierderii auzului .

Otoscleroza este gravă?

Otoscleroza poate provoca pierderi auditive ușoare până la severe, dar foarte rar provoacă surditate totală.

Audierea ta se înrăutățește treptat în decurs de câteva luni sau câțiva ani și poate continua să se înrăutățească dacă este ignorată și lăsată netratată.

Dar, în mod normal, pierderea auzului poate fi tratată cu succes, fie cu aparate auditive, fie chirurgicale.

Auzul este îmbunătățit sau restaurat la aproximativ 80 până la 90% dintre persoanele care au efectuat o intervenție chirurgicală.

Foarte ocazional, otoscleroza se poate răspândi la urechea internă, ceea ce duce la un nivel mai mare de pierdere a auzului care nu poate fi îmbunătățită odată cu intervenția chirurgicală.

Când să primiți sfaturi medicale

Vedeți un medic de familie dacă sunteți îngrijorat de auzul dvs. Vor întreba despre simptomele dvs., vă vor examina urechile, vă vor lua istoricul medical și pot face câteva teste auditive simple.

Dacă suspectează o problemă, cum ar fi otoscleroza, veți fi trimis la un specialist la ureche, nas și gât (ORL) sau specialist auditiv (un audiolog) la un spital din apropiere.

Specialistul va efectua alte teste auditive și, eventual, o scanare a capului, pentru a ajuta la identificarea problemei.

Tratamente pentru otoscleroză

Otoscleroza poate fi de obicei tratată cu succes, fie cu ajutorul unui aparat auditiv, fie cu o intervenție chirurgicală.

Dacă pierderea auzului este foarte ușoară, este posibil să nu mai ai nevoie de niciun tratament la început.

Aparate auditive

Un aparat auditiv este un dispozitiv electronic care mărește volumul sunetului care intră în ureche, astfel încât să puteți auzi lucrurile mai clar.

Avantajul utilizării unui aparat auditiv este că, spre deosebire de operație, nu prezintă riscuri.

Aparatele auditive moderne sunt mici și discrete, iar unele pot fi purtate în interiorul urechii, astfel încât acestea să nu fie evidente.

Puteți vorbi cu un audiolog despre diferitele tipuri de aparate auditive disponibile și care pot fi cele mai potrivite pentru dvs.

Interventie chirurgicala

Chirurgia este o opțiune dacă preferați să nu purtați un aparat auditiv. Operația principală folosită se numește stapedotomie sau stapedectomie.

Operația se poate face fie sub anestezic general , unde dormi, fie anestezic local , unde ești treaz, dar urechea este amorțită.

O tăietură se face în interiorul canalului urechii, sau ocazional deasupra sau în fața urechii, pentru a accesa oasele din ureche.

O parte din osul scăpător este îndepărtat și un implant de plastic sau metal este introdus în ureche pentru a transmite sunetul din oasele rămase în urechea internă.

Veți putea merge acasă în aceeași zi sau în ziua următoare.

Aceasta este o operație delicată care, de obicei, este foarte reușită. Dar la fel ca în cazul tuturor operațiunilor, acesta prezintă un risc mic de complicații.

Acestea includ:

 • pierderea mai mult sau total a auzului (în aproximativ 1 din 100 de cazuri)
 • simțul gustului modificat (de obicei temporar)
 • tinitus nou sau agravat
 • vertij (de obicei temporar)
 • slăbiciune facială (foarte rară)

Puteți discuta cu chirurgul dumneavoastră riscurile și beneficiile atât ale intervențiilor chirurgicale, cât și ale aparatelor auditive, pentru a vă ajuta să decideți ce preferați.

Cauzele otosclerozei

Cauza exactă a otosclerozei nu este clară și nu se știe dacă puteți face ceva pentru a o preveni.

Multe cazuri par a rula în familii și se crede că acestea ar putea fi rezultatul moștenirii unei gene defectuoase de la un părinte.

Uneori, starea se poate agrava mai repede în timpul sarcinii, ceea ce poate însemna uneori modificări ale nivelului hormonal.

Informatii suplimentare

Acțiune cu privire la pierderea auzului: fișă tehnică pentru otoscleroză