Neuronita vestibulară

Neuronita vestibulară, sau neurita, este o infecție a nervului vestibular din urechea internă. Acesta provoacă inflamarea nervului vestibular, perturbându-ți sentimentul de echilibru.

Termenul de labirintită este adesea folosit pentru a descrie aceeași afecțiune. Cu toate acestea, persoanele cu labirintită prezintă, de obicei, pierderi de auz , precum și probleme de echilibru și amețeli.

În majoritatea cazurilor, simptomele neuronitei vestibulare trec în câteva săptămâni. Tratamentul implică de obicei o combinație de repaus la pat și medicamente la început, urmată de o revenire treptată la activitate.

Simptomele neuronitei vestibulare

Cele mai frecvente simptome ale neuronitei vestibulare sunt amețelile și vertijul – senzația că tu, sau tot ce este în jurul tău, se mișcă. Acest lucru vă poate determina să vă simțiți greață sau să vă îmbolnăviți, să aveți dificultăți de concentrare și de vedere încețoșată.

Aceste simptome pot varia de la ușoare până la severe, cu unele persoane care simt că nu sunt în stare să rămână în poziție verticală în primele zile. În majoritatea cazurilor, simptomele apar brusc în timpul zilei sau când te trezești dimineața.

După câteva zile, puteți începe de obicei să vă deplasați, dar vă veți simți amețit și ușor obosit. Chiar și după câteva săptămâni, puteți simți unele amețeli atunci când sunteți activ, în special departe de casa dvs.

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți aceste simptome. De asemenea, ar trebui să evitați conducerea, folosind instrumente și utilaje sau să lucrați la înălțime dacă vă simțiți amețit.

Cauzele neuronitei vestibulare

Nervul vestibular devine de obicei inflamat din cauza unei infecții virale, care poate să fi început cu o durere în gât , răceală sau gripă .

Neuronita vestibulară poate fi, de asemenea, cauzată de o infecție bacteriană, cum ar fi o infecție a urechii medii sau meningită , deși aceasta este mult mai puțin frecventă. Bacteriile pot intra și în urechea internă dacă aveți o leziune la cap.

Diagnosticarea neuronitei vestibulare

Multe afecțiuni pot provoca amețeli și vertij. De obicei, medicul dumneavoastră de familie va diagnostica neuronita vestibulară pe baza simptomelor, a istoricului dumneavoastră medical și a unei examinări fizice.

Vi se poate cere să vă mișcați capul sau corpul, iar urechile dvs. vor fi verificate pentru a observa semne de inflamație și infecție.

De asemenea, medicul dumneavoastră va verifica ochii. Dacă pâlpâie necontrolat, este de obicei un semn că sistemul vestibular (sistemul de echilibrare al corpului) nu funcționează corect.

Poți fi trimis la spital dacă:

 • Medicul dumneavoastră de familie suspectează o afecțiune mai gravă, cum ar fi infecția urechii medii sau meningita
 • condiția nu dă semne de soluționare, după trei până la patru săptămâni
 • aveți și pierderi de auz

Tratarea neuronitei vestibulare

Simptomele neuronitei vestibulare se instalează de obicei peste câteva săptămâni, chiar și fără tratament. Cu toate acestea, există unele măsuri de auto-ajutor pe care le puteți lua pentru a reduce severitatea simptomelor dvs. și pentru a vă ajuta recuperarea.

Medicamentele nu îți grăbesc recuperarea, dar pot fi prescrise pentru a ajuta la reducerea gravității simptomelor tale.

Auto-ajutor pentru neuronita vestibulară

Dacă vă simțiți greață, beți multă apă pentru a evita să vă deshidratați . Cel mai bine este să bei puțin și des.

Dacă aveți vertij destul de sever și amețeli, ar trebui să vă odihniți în pat pentru a evita căderea și a vă răni. După câteva zile, cel mai grav dintre aceste simptome ar fi trebuit să treacă și să nu mai fiți amețit tot timpul.

Puteți face mai multe lucruri pentru a reduce la minimum sentimentele rămase de amețeli și vertij. De exemplu:

 • evita alcoolul
 • evita luminile luminoase
 • încercați să reduceți zgomotul și orice ar provoca stres din împrejurimile voastre

De asemenea, ar trebui să evitați conducerea, utilizarea instrumentelor și utilajelor sau lucrul la înălțime dacă vă simțiți amețit și dezechilibrat.

Odată ce amețelile vor începe să se aplaneze, ar trebui să-ți crești treptat activitățile din jurul casei tale. Ar trebui să începi să faci plimbări cât mai curând posibil. Poate ajuta să fii însoțit de cineva, care poate chiar să-ți țină brațul până când vei deveni încrezător.

Nu îți vei agrava starea încercând să fii activ, deși te poate ameți. În timp ce vă recuperați, vă poate ajuta să evitați medii care să distragă vizual, cum ar fi:

 • supermarket-uri
 • centru de cumparaturi
 • drumuri aglomerate

Acestea pot provoca senzații de amețeală, deoarece vă mișcați ochii în jurul mult. Vă poate ajuta să vă mențineți ochii fixați asupra obiectelor, mai degrabă decât să priviți tot timpul în jur.

Odată ce treceți din faza cea mai grea a bolii, activitatea fizică vă ajută să vă recuperați, chiar dacă la început va fi neplăcut.

Medicamente pentru neuronita vestibulară

Medicul poate prescrie medicamente pentru simptome severe, cum ar fi:

 • o benzodiazepină – care reduce activitatea din interiorul sistemului nervos central, făcând creierul să fie mai puțin probabil să fie afectat de semnalele anormale provenite din sistemul vestibular
 • un antiemetic – care poate ajuta cu simptome de greață și vărsături
 • antibiotice – dacă se crede că neuronita vestibulară este cauzată de o infecție bacteriană

Verificați prospectul cu informații despre pacient care vine împreună cu medicația dumneavoastră pentru o listă completă a efectelor secundare posibile.

Neuronita vestibulară cronică

Un număr mic de oameni resimte amețeli și vertij pentru luni sau chiar ani. Aceasta este uneori cunoscută sub numele de neuronită vestibulară cronică.

Se întâmplă atunci când nervul vestibular nu reușește să se recupereze și organele de echilibru nu pot să-ți transmită mesajele către creierul tău în mod corespunzător.

Simptomele nu sunt de obicei la fel de severe ca atunci când primiți afecțiunea, deși chiar și amețeli ușoare pot avea un impact considerabil asupra calității vieții, a ocupării forței de muncă și a altor activități zilnice.

Terapia vestibulară de reabilitare (VRT)

VRT este un tratament eficient pentru persoanele cu neuronită vestibulară cronică. VRT încearcă să-ți „retragă” creierul și sistemul nervos pentru a compensa semnalele anormale care provin din sistemul vestibular.

VRT se realizează de obicei sub supravegherea unui kinetoterapeut și implică o serie de exerciții concepute pentru:

 • coordonează-ți mișcările mâinii și ale ochilor
 • stimulează senzațiile de amețeli, astfel încât creierul tău începe să se obișnuiască cu semnale perturbatoare trimise de sistemul vestibular și apoi le ignoră
 • îmbunătățiți-vă echilibrul și abilitatea de mers
 • îmbunătățește-ți puterea și starea de fitness

Fundația Brain and Spine este o organizație caritabilă din Marea Britanie care are mai multe informații despre reabilitarea vestibulară pe site-ul său web.

Puteți cere medicului dumneavoastră să vă trimită la un kinetoterapeut sau puteți plăti pentru tratament privat. Dacă vă decideți să vedeți un fizioterapeut privat, asigurați-vă că sunt pe deplin calificați și un membru al unui organism recunoscut, cum ar fi Chartered Society of Physiotherapy (CSP).

Site-ul Physio First listează membrii calificați, astfel încât să puteți găsi un fizionom privat în zona dvs.

Nu toți fizioterapeuții au pregătire în VRT, așa că trebuie să vă lămuriți că aveți nevoie de acest tip de tratament înainte de a vă face o programare.