Guler rupt

O claviculă spartă sau claviculă fracturată este o vătămare comună. De obicei se întâmplă după o cădere sau o lovitură la umăr.

Este nevoie de aproximativ 6-8 săptămâni pentru a vindeca la adulți și 3-6 săptămâni la copii.

Gulerul este un os lung, zvelt, care merge de la nivelul sânului la fiecare umăr.

Îl poți simți în vârful pieptului, chiar sub gât. Benzi dure de țesut (ligamente) conectează coloana de la nivelul pieptului sân și omoplatului.

Când să primiți ajutor medical

Vedeți medicul dumneavoastră imediat dacă v-ați rănit coloana. Dacă ei cred că este fracturat, te vor trimite pentru o radiografie pentru a confirma vătămarea și pentru a o trata cu o fesieră și o bretelă.

Dacă nu puteți vedea medicul dumneavoastră de familie sau leziunea este severă – de exemplu, oasele se lovesc de piele sau durerea este insuportabilă – mergeți direct la cel mai apropiat departament de accident și de urgență (A&E) .

Ce ar trebui sa faci

În timp ce așteptați să vă vedeți un medic, stabilizați-vă brațul folosind un prosop ca o fustă – acest lucru merge sub antebraț și apoi în jurul gâtului. Încercați să mișcați brațul cât mai puțin.

Calmante contra-counter, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen , pot ajuta la reducerea durerii. Nu dați aspirină copiilor cu vârsta sub 16 ani.

Ținerea unui pachet de gheață în zona rănită poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerii și a umflăturii. O pungă de mazăre înghețată învelită într-un prosop de ceai funcționează bine. Evitați aplicarea gheții direct pe piele, deoarece aceasta poate arde.

Simptomele unei guleruri rupte

O claviculă crăpată sau spartă va fi foarte dureroasă. Poate exista și:

Umărul tău poate fi alunecat în jos și în jos sub greutatea brațului, deoarece coloana ruptă nu mai oferă sprijin.

S-ar putea să fi apărut un zgomot de rupere sau de șlefuire când s-a rupt claviculă. În cazuri grave, un capăt al osului se poate strecura prin piele.

Tratarea unei gulere rupte

Cele mai multe guleroane rupte sunt lăsate să se vindece în mod natural, folosind o simplă plină triunghiulară pentru a susține brațul și a ține oasele împreună în poziția lor normală.

Slingul este de obicei montat în spital după ce o radiografie a confirmat că coloana este ruptă. Vi se vor administra calmante pentru a alina durerea.

Intervenția chirurgicală sub anestezic general este necesară numai dacă vătămarea este severă – de exemplu, unde osul s-a rupt prin piele – sau dacă oasele nu au reușit să se alinieze și se suprapun semnificativ.

Pentru repararea claviculei pot fi utilizate mai multe tehnici. Fixarea pauzei cu o placă și șuruburi este cea mai frecventă metodă. Chirurgul dumneavoastră vă va explica tehnica pe care o vor folosi și avantajele și dezavantajele acesteia.

Fiind externat

Este posibil să fie nevoie să stați peste noapte în spital, în funcție de întinderea rănii.

Înainte de a fi externat, este posibil să vedeți un kinetoterapeut , care vă poate arăta niște exerciții blânde de umăr și de umăr pe care trebuie să le faceți acasă, cu brațul afară din sara. Acestea vor ajuta la reducerea rigidității, la ameliorarea unei dureri și la consolidarea mușchilor umărului.

Urmare

Probabil va trebui să vă întoarceți la secția de ambulatoriu din spital la aproximativ o săptămână după ce ați fost externat pentru a verifica dacă coloana sa se vindecă corect. Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți îngrijorări înainte de această programare.

Reveniți la departamentul A&E dacă observați o slăbiciune în cursul brațului sau mâinii sau dacă durerea se agravează brusc.

Cât durează să se vindece?

La adulți, de obicei este nevoie de aproximativ 6-8 săptămâni pentru ca o claviculă spartă să se vindece, deși poate dura mai mult. La copii, de obicei este nevoie de aproximativ 3-6 săptămâni pentru a vindeca.

Cu toate acestea, va dura din nou aceeași perioadă pentru a restabili întreaga putere pe umăr.

În timp ce fractura se vindecă, o forfotă se poate dezvolta de-a lungul claviculei. Acest lucru este normal și de multe ori se îmbunătățește în următoarele luni.

Ocazional, fractura nu se vindecă (non-unire) și este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală. Acest lucru ar trebui discutat cu chirurgul dumneavoastră.

Sfaturi de recuperare

Puteți găsi următoarele sfaturi utile în timp ce vă recuperați de la o claviculă spartă:

  • folosiți perne suplimentare noaptea pentru a vă menține mai în poziție verticală dacă sunteți incomod
  • folosiți pachete de gheață și calmante dacă durerea și umflarea continuă în timp ce brațul dvs. este într-o fântână
  • mișcați-vă cotul, mâna și degetele în mod regulat, de îndată ce este confortabil
  • când credeți că fractura a început să se vindece, îndepărtați șanțul pentru perioade scurte de timp, dacă nu este prea dureroasă
  • nu jucați sporturi de contact cel puțin 10-12 săptămâni după accidentare – medicul vă va spune când puteți să vă întoarceți la muncă și să reluați activitățile normale