Granuloma annulare

Granuloma annulare este o erupție cutanată care pare adesea un inel de mici umflături roz, violet sau colorate .

Apare de obicei pe spatele mâinilor, picioarelor, coatelor sau gleznelor. Erupția nu este de obicei dureroasă, dar poate fi ușor mâncărime. Nu este contagios și, de obicei, se îmbunătățește de la sine în câteva luni.

Granuloma annulare este mai frecvent la copii și adulți tineri, deși poate afecta persoane de toate vârstele. Este aproximativ de două ori mai frecvent la femei.

Tipuri de granulom annulare

Iată câteva dintre principalele tipuri de granulom annulare:

Granulom localizat annulare

Cel mai frecvent tip, granulomul annular localizat, apare în doar una sau două zone, tinde să afecteze copiii și adulții tineri și, de obicei, se îmbunătățește pe cont propriu după câteva luni.

Patch-uri roz, violet sau colorate de piele apar de obicei pe degete, spatele mâinilor, picioarelor, gleznelor sau coatelor.

Acestea formează inele care cresc încet până când au aproximativ 2,5-5cm (1-2 inci). Pe măsură ce inelele devin mai mari, ele devin mai plane și de culoare purpurie înainte de a părea în cele din urmă.

Imaginea granulomului localizat

Credit:

BIBLIOTECA ISM / ȘTIINȚE


În granulomul localizat local, partea superioară a pielii se simte netedă și, spre deosebire de alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi pityriasis versicolor , ringworm sau eczema , nu este aspră, uscată sau solzoasă.

De asemenea, pielea afectată se simte fermă ca urmare a inflamației în stratul mijlociu al pielii (derm). Nu există nicio schimbare în stratul exterior al pielii (epidermă).

Granulom larg răspândit

Mai rar, puteți dezvolta o erupție pe scară largă, cunoscută sub denumirea de granulom annular generalizat sau diseminat. De obicei afectează adulții.

Pe o porțiune mai mare a corpului apar plasturi mari de culoare roz, violet sau de culoarea pielii, inclusiv trunchiul, brațele și picioarele.

Imagine a granulomului generalizat

Credit:

DR P. MARAZZI / BIBLIOTECA DE FOTOGRAFIE ȘTIINȚĂ


Erupția este uneori formată din mici pete ridicate care formează inele simetrice de 10 cm (4 inci) sau mai mult. Adesea se găsesc în pliurile pielii din axile și inghinala.

Pe sub piele

Granuloma annulare sub piele afectează de obicei copiii. Unul sau mai multe glande de cauciuc ferme se dezvoltă sub piele.

Ele pot varia de la 5mm-4cm (0,2-1,5 inci) ca dimensiune.

Pot aparea pe straluciri, glezne, picioare, fese, maini, scalp si pleoape.

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți o erupție neexplicată care nu dispare în câteva săptămâni.

De obicei, vor putea diagnostica granulomul annular de la apariția erupției cutanate.

Poate fi necesară o biopsie a pielii pentru a diagnostica tipurile mai rare de granulom annulare. O probă mică de piele afectată este luată, astfel încât să poată fi studiată la microscop într-un laborator.

De asemenea, poate fi recomandat un test de glicemie. Acest lucru se datorează faptului că, în cazuri rare, granulomul annulare poate fi legat de diabet .

Tratarea granulomului annulare

Din păcate, nu există un tratament cu adevărat eficient pentru granulomul annular. Dar, în cele mai multe cazuri, tratamentul nu este necesar, deoarece erupția va dispărea de la sine în câteva luni la doi ani.

Pentru cazuri mai severe, ați putea să vă adresați medicului despre următoarele tratamente:

  • Cremele sau unguentele cu steroizi pot ajuta, dar ele trebuie utilizate cu atenție, deoarece utilizarea pe termen lung poate subția pielii
  • crioterapia (înghețarea denivelărilor) poate fi o opțiune pentru tratarea plasturilor foarte mici, dar poate fi dureroasă și poate provoca cicatrici permanente
  • Tratamentul cu lumină ultravioletă și medicamentele puternice (cum ar fi comprimate cu steroizi, antibiotice, medicamente antimalarice, izotretinoină, ciclosporină și dapsona) au fost raportate pentru a ajuta în cazuri individuale de granulom annular răspândit, dar pentru majoritatea oamenilor simptomele granulomului annulare nu justifică utilizarea aceste tratamente deoarece toate au efecte secundare semnificative

Dacă descoperiți apariția erupțiilor cutanate, puteți încerca să folosiți produse de camuflare a pielii. Urmărește acest videoclip despre camuflarea pielii și cum poate fi folosit pentru a acoperi urme și cicatrici.

Ce cauzează granulomul annulare?

Țesutul de sub stratul superior al pielii (dermul) devine hipersensibil și inflamat. Nu este clar care determină pielea să reacționeze în acest fel.

Granuloma annulare nu este cauzată de alergii și nu funcționează în familii. Uneori este asociat cu diabetul , deși acest lucru este rar.