Genunchi dislocat

Un genunchi dislocat este o vătămare comună, care în mod normal durează aproximativ 6 săptămâni.

Adesea este cauzată de o lovitură sau o schimbare bruscă de direcție atunci când piciorul este plantat pe sol, cum ar fi în timpul sportului sau dansului.

Genunchiul (patella) se așează în mod normal peste partea anterioară a genunchiului. Alunecă peste o canelură în articulație atunci când îți îndoiți sau îndreptați piciorul.

Când genunchiul se dislocă, acesta iese din această canelură și țesuturile de susținere pot fi întinse sau sfâșiate.

Simptomele unui genunchi dislocat

Când un genunchi se dislocă, acesta va arăta de obicei din loc sau dintr-un unghi ciudat. Dar, în multe cazuri, va apărea din nou în curând.

Alte simptome pot include:

Ce să faceți dacă vă dislocați genunchiul

Un genunchi dislocat nu este de obicei grav și va apărea adesea din nou în loc.

Dar este încă o idee bună să-l verificați de către un profesionist în sănătate:

În timp ce sunteți în drum spre spital sau așteptați o ambulanță, stați liniștit cu piciorul în cea mai confortabilă poziție.

Tratament pentru un genunchi dislocat

Dacă genunchiul nu s-a corectat de la sine până când ajungeți la spital, un medic îl va manipula înapoi. Aceasta este cunoscută sub numele de reducere.

Vi se poate administra medicament pentru a vă asigura că sunteți relaxat și nu aveți dureri în timp ce se face acest lucru.

Odată ce genunchiul este din nou în poziție, este posibil să aveți o radiografie pentru a verifica dacă oasele sunt în poziția corectă și nu există alte avarii.

Veți fi trimis acasă cu analgezice, iar piciorul va fi, în mod normal, imobilizat într-un șurub demontabil.

Vă recomandăm câteva săptămâni de fizioterapie pentru a vă ajuta recuperarea.

Chirurgia este de obicei necesară numai dacă a existat o fractură sau o altă leziune asociată, cum ar fi o rupere a ligamentului.

De asemenea, se poate face dacă ați dislocat genunchiul cel puțin o dată înainte.

Recuperarea de la un genunchi dislocat

Genunchiul te poate răni la început și probabil că va trebui să iei calmante, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen . Vedeți un medic de familie dacă acest lucru nu controlează durerea.

În primele zile, puteți ajuta la reducerea oricăror umflături, menținând piciorul ridicat când stai și ținând un pachet de gheață la genunchi timp de 10 până la 15 minute la fiecare câteva ore.

Un kinetoterapeut vă va învăța câteva exerciții de făcut acasă pentru a consolida mușchii care vă stabilizează genunchiul și pentru a îmbunătăți mișcarea genunchiului.

Șurubul trebuie să fie menținut pentru confort și trebuie îndepărtat pentru a face aceste exerciții imediat ce vei putea muta piciorul.

De obicei, durează aproximativ 6 săptămâni pentru a vă recupera complet dintr-un genunchi dislocat, deși uneori poate dura ceva mai mult pentru a reveni la sporturi sau alte activități dificile.

Cereți sfatul medicului dumneavoastră, consultant sau fizioterapeut pentru sfaturi despre revenirea la activitățile dvs. normale.

Dacă continuați să vă dislocați genunchiul

Majoritatea persoanelor care își dislocă genunchiul nu o vor mai disloca. Dar la unii oameni se poate întâmpla.

Acest lucru se întâmplă adesea dacă țesuturile care susțin genunchiul sunt slabe sau libere, cum ar fi la persoanele cu articulații hipermobile sau pentru că șanțul din os de sub genunchi este prea superficial sau inegal.

Efectuarea regulată a exercițiilor pe care v-o recomandă fizioterapeutul vă poate ajuta la întărirea țesuturilor care mențin genunchiul în loc și reduce riscul de a-l disloca din nou.

Ocazional poate fi necesară intervenția chirurgicală dacă genunchiul continuă să se disloceze. O procedură comună este o reparație a ligamentului patellofemoral medial (MPFL).

Aici se reparează și se întărește țesutul conjunctiv (ligamentul) care ajută la menținerea genunchiului în loc.