Durere la ovulație

Unele femei au o durere unilaterală în abdomenul inferior când ovulează.

Se întâmplă cu aproximativ 14 zile înainte de perioada ta, când un ovar eliberează un ou ca parte a ciclului menstrual.

Este, de asemenea, cunoscut sub numele de mittelschmerz (germană pentru „durere mijlocie” sau „durere la mijlocul lunii”).

Durerea la ovulație este adesea normală și este doar un alt efect secundar legat de perioade .

Simptomele durerii de ovulație

Durerea poate fi o crampe plictisitoare sau o ascuțire bruscă și bruscă.

De obicei este pe partea stângă sau dreaptă a burtei, în funcție de care ovarul eliberează oul.

Poate să dureze doar câteva minute sau să continue o zi sau 2. Unele femei observă o mică sângerare vaginală când se întâmplă.

Când să vă vedeți medicul

Consultați medicul dumneavoastră medical dacă durerea este severă sau sunteți îngrijorat.

Este o idee bună să ții un jurnal înainte de vizită. Spuneți medicului exact când în timpul ciclului menstrual durerea apare și cât durează.

Tratamente pentru ovulația dureroasă

Ovulația dureroasă poate fi, de obicei, ușurată prin remedii simple, cum ar fi înmuierea într-o baie fierbinte sau luarea unui antiderapant, cum ar fi paracetamolul .

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pot fi de asemenea utile, dar nu ar trebui să le luați dacă încercați să rămâneți gravide, deoarece acestea pot interfera cu ovulația.

Dacă vă simțiți foarte mult, vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră despre alte opțiuni de tratament.

Metodele de combatere a nașterii care opresc ovulația, cum ar fi pilula contraceptivă sau implantul contraceptiv , pot alunga complet durerea ovulației.

Durere la ovulație este ceva de care să vă faceți griji?

Ovulația dureroasă este destul de frecventă și de obicei inofensivă. Dar poate fi uneori un simptom al unei afecțiuni medicale subiacente.

Unele dintre cauzele de bază pot duce la probleme de fertilitate care vă pot împiedica să rămâneți gravidă:

  • endometrioza – o boală inflamatorie care afectează ovarele și trompele uterine, care poate provoca, de asemenea, durere în timpul ovulației
  • țesut cicatricial – dacă ați avut o intervenție chirurgicală (de exemplu, o cezariană sau apendicele dvs.), țesutul cicatricial poate provoca dureri de ovulație prin restricționarea ovarelor și a structurilor înconjurătoare
  • infecții cu transmitere sexuală (ITS) – ITS precum chlamydia poate provoca inflamații și cicatrici în jurul trompelor uterine, ceea ce duce la durere la ovulație

De ce se întâmplă durerea la ovulație?

Nimeni nu este sigur, însă o teorie este aceea că durerea la ovulație este ouăle care trec prin peretele ovarului, care eliberează o cantitate mică de lichid (sau uneori o cantitate mică de sânge) care irită nervii din apropiere.