Limbă-tie

Legatura de limbă (anchiloglossia) este locul în care fâșia de piele care leagă limba copilului de podeaua gurii este mai scurtă decât de obicei.

Imagine cu cravată

Credit:

BIBLIOTECA ȘTIINȚĂ


Unii copii care au limba-cravată nu par să fie deranjat de ea. În altele, poate restricționa mișcarea limbii, îngreunând alăptarea.

Legatura de limbă este uneori diagnosticată în timpul controlului nou-născutului de rutină a unui copil, dar nu este întotdeauna ușor de observat. Este posibil să nu devină evident până când copilul dvs. nu are probleme de hrănire.

Consultați-vă vizitatorul de sănătate, moașa sau medicul de familie dacă sunteți preocupați de hrănirea copilului dvs. și credeți că pot avea legătură de limbă.

Legatura de limbă afectează aproximativ 4-11% dintre nou-născuții. Este mai frecvent la băieți decât la fete și uneori aleargă în familii.

Semne de legătură de limbă

Pentru a alăpta cu succes, bebelușul trebuie să se atașeze atât de țesutul mamar, cât și de mamelon, iar limba lor trebuie să acopere gingia inferioară, astfel încât sfârcul să fie protejat de daune.

Unii bebeluși cu legătură de limbă nu sunt capabili să deschidă gura suficient de larg pentru a se fixa corect la sân.

Dacă alăptați copilul și au legătură de limbă, pot:

Uneori, limbajul poate provoca uneori probleme unei mame care alăptează. Problemele pot include:

Majoritatea problemelor de alăptare, însă, nu sunt cauzate de legarea limbii și pot fi depășite cu sprijinul adecvat.

Dacă vi se pare dificil alăptarea, cereți ajutor moașei, vizitatorului sănătății sau unui specialist în alăptare.

Citiți mai multe despre problemele de alăptare și cum să le depășiți.

Alte semne de legătură de limbă

Alte semne care pot indica faptul că bebelușul tău are legătură de limbă includ:

  • dificultate în a ridica limba în sus sau a o muta dintr-o parte în alta
  • dificultate să-și lipească limba
  • limba lor are o notă sau în formă de inimă atunci când o lipesc

Tratarea legăturii de limbă

Tratamentul nu este necesar dacă bebelușul are legătură de limbă, dar se poate hrăni fără probleme. Dacă hrănirea lor este afectată, tratamentul implică o procedură simplă numită divizare a legăturii limbii.

Împărțirea limbii

Împărțirea legăturii dintre limbi implică tăierea bucății scurte și strânse de piele care leagă partea inferioară a limbii de podeaua gurii (frenulul lingual).

Este un mod rapid, simplu și procedura de aproape nedureroase, care rezolvă de obicei la probleme de alimentare imediat.

Procedura

Diviziunea de legătură între limbi este realizată de către medici, asistente sau moașe special instruite.

La bebelușii foarte mici (cei care au doar câteva luni), procedura se efectuează fără anestezic (medicamente calmante) sau cu un anestezic local care amorțește limba.

Procedura nu pare să rănească bebelușii. Acest lucru se datorează faptului că există foarte puține terminații nervoase din zona din jurul etajul al gurii. Unii bebeluși dorm după procedură, în timp ce alții plâng câteva secunde.

Un anestezic general este de obicei necesar pentru copiii mai mari cu dinți, ceea ce înseamnă că vor fi inconștienți pe toată durata procedurii.

Capul copilului este ținut în siguranță, în timp ce foarfecele ascuțite și sterile sunt folosite pentru a smulge legătura de limbă. Unii practicieni folosesc un laser în loc de foarfece.

Durează doar câteva secunde și puteți începe să vă hrăniți copilul imediat după aceea.

Ar trebui să existe pierderi mici de sânge, deși este posibilă o sângerare. Un limbaj alb se poate forma sub limbă, care durează 24 până la 48 de ore pentru a se vindeca, dar nu deranjează copilul.

Cercetările sugerează că majoritatea bebelușilor care au tratament pentru legătură de limbă vor găsi mai ușor alăptarea după aceea.

Asociatia Practicienilor de Limba Limba (ATP) are un director al practicienilor care leagă limba .

Copii mai mari și adulți

Legătura netratată a limbii nu poate cauza probleme pe măsură ce un copil îmbătrânește și orice etanșeitate se poate rezolva în mod natural pe măsură ce gura se dezvoltă.

Cu toate acestea, limba-cravată poate provoca, uneori, probleme, cum ar fi dificultăți de vorbire și dificultăți la anumite alimente.

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie dacă credeți că dumneavoastră sau copilul dvs. aveți probleme cauzate de legarea limbii.

Împărțirea legăturii dintre limbi poate fi efectuată la copii mai mari și adulți, deși de obicei se face sub anestezic general și poate implica utilizarea cusăturilor.