Cezariana

O cezariană, sau secțiunea C, este o operație pentru a-ți livra copilul printr-o tăietură făcută în burtă și pântecele tău.

Taietura se face de obicei peste burtica ta, chiar sub linia ta de bikini.

O cezariană este o operație majoră care poartă o serie de riscuri, de aceea se face de obicei numai dacă este cea mai sigură opțiune pentru tine și copilul tău.

Aproximativ 1 din 4 femei însărcinate din Marea Britanie are o naștere prin cezariană.

De ce sunt efectuate cezarianele

O cezariană poate fi recomandată ca procedură planificată (electivă) sau efectuată în caz de urgență, dacă se crede că o naștere vaginală este prea riscantă.

Cezariana planificată se face de obicei din a 39-a săptămână de sarcină.

O cezariană poate fi efectuată, deoarece:

 • copilul tău este în poziția creierului (primele picioare), iar medicul sau moașa nu a fost în măsură să le transforme aplicând o presiune blândă pe burtă sau ai prefera să nu încerce acest lucru
 • aveți o placenta slabă (placenta praevia)
 • aveți hipertensiune arterială legată de sarcină (preeclampsie)
 • aveți anumite infecții, cum ar fi o primă infecție cu herpes genital care apare la sfârșitul sarcinii sau HIV netratată
 • copilul tău nu primește suficient oxigen și nutrienți – uneori acest lucru poate însemna că bebelușul trebuie să fie livrat imediat
 • munca ta nu progresează sau există sângerări vaginale excesive

Dacă există timp pentru a planifica procedura, moașa sau medicul dvs. vor discuta despre beneficiile și riscurile unei cezariană în comparație cu o naștere vaginală.

Solicitând cezariană

Unele femei aleg să facă cezariană din motive non-medicale.

Dacă întrebați moașa sau medicul pentru cezariană, atunci când nu există motive medicale, acestea vor explica beneficiile și riscurile generale ale unei cezariană pentru dumneavoastră și copilul dvs., comparativ cu o naștere vaginală.

Dacă sunteți nerăbdători să nașteți, ar trebui să vi se ofere șansa de a discuta anxietatea dvs. cu un profesionist din domeniul sănătății, care vă poate oferi sprijin în timpul sarcinii și al travaliului.

Dacă după ce ai discutat despre toate riscurile și ai auzit despre tot sprijinul oferit, totuși simți că o naștere vaginală nu este o opțiune acceptabilă, ar trebui să i se ofere o cezariană planificată. Dacă medicul dumneavoastră nu dorește să efectueze operația, ei trebuie să vă adreseze unui medic care va face acest lucru.

Ce se întâmplă în timpul unei cezariene

Majoritatea cezarianelor sunt efectuate sub anestezic spinal sau epidural .

Aceasta înseamnă că vei fi treaz, dar partea inferioară a corpului tău este amorțită, astfel încât să nu simți nicio durere.

În timpul procedurii:

 • un ecran este plasat pe corpul tău, astfel încât să nu vezi ce se face – medicii și asistentele te vor anunța ce se întâmplă
 • o tăietură de aproximativ 10 până la 20 cm lungime va fi de obicei făcută în burtica și pântecele inferior, astfel încât copilul dvs. să poată fi născut
 • s-ar putea să simțiți o anumită tracțiune și tragere în timpul procedurii
 • tu și partenerul dvs. de naștere veți putea să vă vedeți și să-l țineți pe bebeluș imediat ce au fost eliberați dacă sunt bine – un copil născut prin cezariană de urgență din cauza suferinței fetale poate fi dus direct la un pediatru pentru reanimare

Întreaga operațiune durează în mod normal aproximativ 40 la 50 de minute.

Ocazional, poate fi folosit un anestezic general (unde dormiți), în special dacă copilul trebuie să fie mai bine născut.

Aflați mai multe despre cum este efectuată cezariană

Recuperarea dintr-o cezariană

Recuperarea dintr-o cezariană durează de obicei mai mult decât recuperarea de la o naștere vaginală.

Media șederii în spital după cezariană este de aproximativ 3 sau 4 zile, comparativ cu o medie de 1 sau 2 zile pentru o naștere vaginală.

Este posibil să întâmpinați un anumit disconfort în burtă pentru primele zile. Vi se vor oferi analgezice pentru a vă ajuta cu acest lucru.

Când mergeți acasă, va trebui să luați lucrurile ușor la început. Este posibil să fie nevoie să evitați unele activități, cum ar fi conducerea, până când ați efectuat controlul postnatal la medic la 6 săptămâni.

Rana din burtica ta va forma în cele din urmă o cicatrice. Acest lucru poate fi evident la început, dar ar trebui să se estompeze cu timpul și va fi adesea ascuns în părul pubian.

Aflați mai multe despre recuperarea dintro cezariana

Riscurile unei cezariana

Cezariană este, în general, o procedură foarte sigură, dar ca orice tip de intervenție chirurgicală are un anumit risc.

Este important să fiți conștienți de posibilele complicații, în special dacă aveți în vedere să faceți cezariană din motive non-medicale.

Complicațiile posibile includ:

 • infecția plăgii sau a mucoasei uterine
 • cheaguri de sânge
 • sângerare excesivă
 • deteriorarea zonelor din apropiere, cum ar fi vezica sau tuburile care leagă rinichii și vezica urinară
 • dificultăți de respirație temporară la copilul tău
 • tăindu-ți accidental copilul atunci când pântecul tău este deschis

Aflați mai multe despre riscurile unei cezariana

Viitoare sarcini după cezariană

Dacă aveți un bebeluș prin cezariană, aceasta nu înseamnă neapărat că, în viitor, va trebui să fie născuți și copii.

Majoritatea femeilor care au avut o cezariană pot avea o naștere vaginală pentru următorul lor copil, cunoscut sub numele de naștere vaginală după cezariană (VBAC).

Dar este posibil să aveți nevoie de o monitorizare suplimentară în timpul travaliului doar pentru a vă asigura că totul progresează bine.

Unele femei pot fi sfătuite să aibă o altă cezariană dacă au un alt copil.

Acest lucru depinde de faptul că cezariana este încă cea mai sigură opțiune pentru ei și copilul lor.

Pentru mai multe informații, Colegiul Regal de Obstetricieni și Ginecologi are un prospect despre opțiunile de naștere după cezariana anterioară (PDF, 357kb) .