Plagiocefalia și brahiacefalia (sindromul capului plat)

Bebelușii dezvoltă uneori un cap aplatizat când au câteva luni, de obicei, ca urmare a lor, petrecând mult timp întins pe spate.

Acesta este cunoscut sub numele de sindromul capului plat și există două tipuri principale:

 • plagiocefalie – capul este aplatizat pe o parte, determinând să pară asimetric; urechile pot fi aliniate greșit, iar capul arată ca o paralelogramă când este văzut de sus, iar uneori fruntea și fața se pot umple puțin pe partea plană
 • brahecefalie – partea din spate a capului se aplatizează, determinând lărgirea capului și, din când în când, fruntea se extinde

Aceste probleme sunt destul de frecvente, afectând aproximativ 1 din 5 copii la un moment dat.

În cele mai multe cazuri, acestea nu sunt un motiv major de îngrijorare, deoarece acestea nu au niciun efect asupra creierului, iar forma capului se va îmbunătăți adesea de-a lungul timpului.

Bebelușul tău nu va simți nici o durere sau alte simptome sau probleme cu dezvoltarea lor generală.

Ce provoacă plagiocefalia și bracecefalia?

Craniul este format din plăci de os care se întăresc și se unesc pe măsură ce un copil îmbătrânește.

Craniul unui copil mic este încă relativ moale și își poate schimba forma dacă există o presiune constantă asupra unei anumite părți a capului.

Motivele pentru care se poate întâmpla acest lucru includ:

Ocazional, un cap aplatizat poate fi cauzat de plăcile craniului care se unesc prea devreme. Aceasta este cunoscută sub numele de craniosinostoză .

Când să primiți sfaturi medicale

Vorbeste cu vizitatorul sau medicul de sanatate daca esti ingrijorat de forma capului bebelusului tau sau crezi ca ar putea avea probleme de intoarcere a capului.

Acestea pot examina capul copilului dvs. și vă pot sugera lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta.

Un cap ușor aplatizat nu este, de obicei, ceva de care să vă faceți griji, dar este o idee bună să primiți sfaturi mai devreme, astfel încât să puteți lua măsuri pentru a nu se agrava.

Ce poti sa faci

Forma capului bebelușului tău ar trebui să se îmbunătățească în mod natural, pe măsură ce craniul lor se dezvoltă și încep să miște capul, să se rostogolească și să se târască.

Pentru a face presiune pe partea aplatizată a capului copilului tău:

 • acordați-le bebelușului timp pe burtă în timpul zilei – încurajați-i să încerce noi poziții în timpul jocului, dar asigurați-vă că dorm mereu pe spate, deoarece acest lucru este cel mai sigur pentru ei
 • schimbă-ți copilul între un scaun înclinat, o fântână și o suprafață plană – asta asigură că nu există presiune constantă pe 1 parte a capului lor
 • schimbați poziția jucăriilor și a telefoanelor mobile în pătuțul lor – acest lucru va încuraja copilul să-și întoarcă capul pe partea neplatizată.
 • alternați partea pe care o țineți copilul când hrăniți și transportați
 • reduce timpul petrecut de copilul tău întins pe o suprafață plană fermă, cum ar fi scaunele pentru mașini și carucioarele – încercați să folosiți o curelă sau un suport frontal atunci când este practic

Dacă copilul dvs. are dificultăți în a-și întoarce capul, fizioterapia poate ajuta la slăbirea și consolidarea mușchilor gâtului.

Poate fi necesară o intervenție chirurgicală corectă dacă au craniosinostoză.

Aflați mai multe despre cum este tratat craniosinostoza

Căști, curele și saltele

Există căști și curele special concepute, pe care unii oameni susțin că le pot ajuta să îmbunătățească forma craniului unui copil pe măsură ce cresc.

Aceste dispozitive aplică presiune părților „bombate” ale craniului și scutesc presiunea din alte părți, permițând potențial creșterea în zonele mai plane.

Tratamentul este început atunci când craniul copilului este încă moale, de obicei la aproximativ 5 sau 6 luni, iar dispozitivul este purtat aproape continuu (până la 23 de ore pe zi) timp de câteva luni.

Dar aceste căști și benzile de cap nu sunt recomandate, în general, pentru că:

 • nu există dovezi clare care să sugereze că funcționează
 • adesea provoacă probleme precum iritarea pielii și erupții cutanate
 • sunt scumpe, de obicei costă în jur de 2.000 de lire sterline
 • bebelușul tău va trebui să fie verificat la fiecare câteva săptămâni pentru a-și monitoriza creșterea capului și pentru a face ajustările necesare
 • s-ar putea să fie incomode și deranjante pentru copilul tău

Unele persoane încearcă saltele curbate speciale, care sunt concepute pentru a distribui greutatea capului unui copil pe o suprafață mai mare, astfel încât să fie pusă mai puțină presiune pe un anumit punct al craniului.

Acestea sunt mai ieftine decât căștile și benzile, dar în prezent există doar dovezi limitate care să sugereze că ar putea ajuta.

Forma capului copilului meu va reveni la normal?

Aplatizarea ușoară a capului se va îmbunătăți, de obicei, dacă utilizați măsurile simple descrise în această pagină, deși poate trece câteva luni înainte de a începe să observați o îmbunătățire.

S-ar putea ca capul bebelușului să nu se întoarcă la o formă complet perfectă, dar până la vârsta de 1 sau 2 ani, orice aplatizare va fi abia observată.

De asemenea, cazurile mai severe se vor îmbunătăți de-a lungul timpului, deși vor rămâne, de obicei, unele aplatizări.

Aspectul capului copilului tău ar trebui să se îmbunătățească, deoarece acestea devin mai mobile și părul lor crește.

Este foarte rar ca un copil să întâmpine probleme, cum ar fi tachinările când ating vârsta școlară.

Puteți lua în considerare utilizarea unei cască sau a unei benzi de cap dacă vă îngrijorați copilul, dar nu este clar dacă acestea funcționează întotdeauna.

De asemenea, trebuie să țineți cont de inconveniente, cheltuieli și posibile disconfort pentru dvs. și copilul dumneavoastră.