Botulismul

Botulismul este o afecțiune foarte rară, dar care poate pune viața în pericol cauzată de toxinele produse de bacteriile Clostridium botulinum.

Aceste toxine sunt unele dintre cele mai puternice cunoscute științei. Ele atacă sistemul nervos (nervi, creier și măduva spinării) și provoacă paralizie (slăbiciune musculară).

Majoritatea oamenilor își vor face o recuperare completă cu tratament, dar paralizia se poate răspândi în mușchii care controlează respirația dacă nu este tratată rapid. Acest lucru este fatal în aproximativ 5 – 10% din cazuri.

Simptomele botulismului

Timpul necesar pentru a dezvolta simptome poate varia de la câteva ore la câteva zile după expunerea la bacteriile Clostridium botulinum sau la toxinele acestora.

În funcție de tipul exact de botulism , unele persoane au inițial simptome precum senzația de rău, a fi bolnavi (vărsături), crampe stomacale, diaree sau constipație .

Fără tratament, botulismul provoacă, în cele din urmă, o paralizie care se răspândește în jos de la cap la picioare.

Simptomele pot include:

 • pleoape înecate
 • vedere încețoșată sau dublă
 • slăbiciune musculară facială
 • dificultate la inghitire
 • vorbire neclară
 • Dificultăți de respirație

Bebelușii afectați pot avea, de asemenea, un plâns slab, le este greu să se hrănească și să aibă capul, gâtul și membrele floppy.

Când să primiți sfaturi medicale

Botulismul este o afecțiune foarte gravă care necesită îngrijiri medicale imediate.

Mergeți la cel mai apropiat departament de A&E sau apelați imediat 112 dacă dvs. sau cineva cunoscut aveți simptome de botulism.

Tratamentul este mai eficient cu cât începe mai devreme.

Cauze și tipuri de botulism

Bacteriile Clostridium botulinum se găsesc în sol, praf și sedimente fluviale sau marine.

Bacteriile în sine nu sunt dăunătoare, dar pot produce toxine extrem de otrăvitoare atunci când sunt lipsite de oxigen, cum ar fi în cutii sau sticle închise, sol sau noroi stagnant sau, ocazional, corpul uman.

Există 3 tipuri principale de botulism:

 • botulism alimentar – când cineva mănâncă alimente care conțin toxine, deoarece nu a fost conserve, conservat sau gătit în mod corespunzător
 • botulismul plăgii – când o rană se infectează cu bacteriile, de obicei ca urmare a injectării de droguri ilegale precum heroina contaminată cu bacteriile în mușchi și nu în venă
 • botulism infantil – atunci când un bebeluș înghite o formă rezistentă a bacteriilor, numită spor, în sol sau alimente contaminate, cum ar fi mierea (aceste spori sunt inofensive pentru copiii mai mari și adulți, deoarece organismul dezvoltă apărarea împotriva lor de la vârsta de aproximativ 1 an )

Toate aceste tipuri de botulism sunt foarte rare în Marea Britanie, dar apar cazuri ocazionale.

Tratamentul pentru botulism

Botulismul trebuie tratat în spital.

Modul în care este tratat depinde de tipul de botulism, dar implică de obicei:

 • neutralizarea toxinelor cu injecții de antitoxine speciale sau anticorpi
 • susținerea funcțiilor corpului, cum ar fi respirația, până când vă recuperați

Tratamentul nu va inversa nici o paralizie care a fost deja cauzată de toxină, dar o va opri din ce în ce mai rău.

La majoritatea oamenilor, paralizia care a apărut înainte de tratament se va îmbunătăți treptat în următoarele săptămâni sau luni.

Prevenirea botulismului

Ca urmare a standardelor ridicate de igienă a alimentelor în Marea Britanie, șansele de a obține botulismul alimentar din alimentele cumpărate în această țară sunt minuscule.

Există un risc puțin mai mare dacă îți produci propria hrană, mai ales dacă aceasta presupune conserve.

Dar respectarea procedurilor de igienă a alimentelor și a recomandărilor de conserve vor reduce orice risc.

Nu mâncați alimente din conserve bombate sau deteriorate și evitați consumul de alimente conservate cu miros neplăcut, alimente păstrate la temperatura incorectă și alimente neactualizate.

Utilizatorii de heroină ar trebui să evite injectarea de heroină în mușchii lor. Injectarea heroinei într-o venă sau fumatul poate reduce riscul de botulism, deși neutilizarea deloc a heroinei este de departe cel mai bun curs de acțiune.

Aflați cum puteți obține ajutor pentru a opri utilizarea heroinei

În multe cazuri de botulism infantil, cauza specifică nu este identificată, astfel încât este posibil să nu fie întotdeauna posibilă prevenirea acestuia.

Dar ar trebui să evitați să dați bebelușilor sub vârsta de 1 miere, deoarece se știe că conține spori de Clostridium botulinum.