Boala Bornholm

Boala Bornholm (numită și pleurodinie) este o infecție virală care provoacă dureri în piept sau burtă superioară și simptome asemănătoare gripei .

De obicei se curăță de la sine după câteva zile, dar poate dura uneori mai mult (până la 3 săptămâni).

Boala Bornholm afectează în special copiii și adulții tineri.

Simptomele bolii Bornholm

Principalul simptom al bolii Bornholm este o durere toracică severă, care este adesea mai gravă atunci când respiri profund, tușești sau te miști.

Durerea tinde să vină și să meargă, cu episoade care durează între 15 și 30 de minute.

În cazuri foarte severe, durerea poate îngreuna respirația și zona afectată poate fi fragedă.

Alte simptome ale bolii Bornholm includ:

Aceste simptome încep de obicei brusc și durează câteva zile. Uneori pot dura mai mult (până la 3 săptămâni) sau pot veni și să plece câteva săptămâni înainte de a se limpezi.

Când să primiți ajutor medical

Dacă aveți dureri în piept, este important să-l verificați, mai ales dacă este severă și apare brusc.

Obțineți mai multe sfaturi despre durerile toracice și când puteți primi ajutor medical .

Bornholm boala poate fi grave pentru nou-născuți, așa că, dacă sunteți în stadiile avansate ale sarcinii sau au un copil nou-născut și ai venit în contact cu cineva cu conditia, adresați-vă moașa sau medicul de familie pentru sfaturi.

Tratarea bolii Bornholm

Nu există un tratament specific pentru boala Bornholm. Infecția se limpezește de regulă într-o săptămână.

Deoarece starea este cauzată de un virus, acesta nu poate fi tratat cu antibiotice . Puteți utiliza antiderapant, cum ar fi paracetamol și ibuprofen , pentru a ajuta la orice durere.

Nou-născuții cu risc de îmbolnăvire a bolii Bornholm pot fi tratate cu imunoglobină pentru a face efectele virusului mai puțin severe și pentru a ajuta la prevenirea complicațiilor. Aceasta este oferită numai la sfatul unui specialist.

Modul de răspândire a infecției

Boala Bornholm este foarte infecțioasă și poate fi răspândită cu ușurință de la o persoană la alta, de obicei prin contactul cu secreții din nas sau gură sau scaun-ul unei persoane infectate.

Vă puteți infecta mâncând sau consumând alimente sau băuturi contaminate sau dacă atingeți obiecte contaminate, cum ar fi scutecele, apoi atingeți gura.

Acesta este motivul pentru care este foarte important să vă spălați mâinile în mod corespunzător și să evitați partajarea ustensilelor dacă dumneavoastră sau cineva apropiat aveți boala Bornholm.

Mai puțin obișnuit, puteți prinde boala Bornholm prin respirația în picături infectate din tuse sau strănut.

Deoarece boala Bornholm este atât de infecțioasă, există uneori focare în școli sau pepiniere.