Boala Alzheimer – Tratament

În prezent, nu există leac pentru boala Alzheimer. Există însă medicamente disponibile care pot reduce temporar simptomele.

Asistența este, de asemenea, disponibilă pentru a ajuta pe cineva cu afecțiunea, și familia sa, să facă față vieții de zi cu zi.

medicamente

Se poate prescrie o serie de medicamente pentru boala Alzheimer pentru a ajuta temporar la îmbunătățirea unor simptome.

Principalele medicamente sunt:

Inhibitori ai acetilcolinesterazei (AChE)

Aceste medicamente cresc nivelul de acetilcolină, o substanță din creier care ajută celulele nervoase să comunice între ele.

În prezent, acestea pot fi prescrise doar de specialiști, cum ar fi psihiatri sau neurologi.

Acestea pot fi prescrise de medicul dumneavoastră de familie, la recomandarea unui specialist sau de către medicii de familie care au o expertiză specială în utilizarea lor.

Donepezil, galantamină și rivastigmină pot fi prescrise persoanelor cu boala Alzheimer în stadiu precoce sau mediu.

Ultimele recomandări recomandă ca aceste medicamente să fie continuate în etapele ulterioare, severe, ale bolii.

Nu există nicio diferență în cât de bine funcționează fiecare dintre cei 3 diferiți inhibitori ai AChE, deși unele persoane răspund mai bine la anumite tipuri sau au mai puține efecte secundare, care pot include greață, vărsături și pierderea poftei de mâncare.

De obicei, reacțiile adverse se îmbunătățesc după 2 săptămâni de la administrarea medicamentului.

Memantina

Acest medicament nu este un inhibitor al AChE. Acționează prin blocarea efectelor unei cantități excesive de substanță chimică din creier numită glutamat.

Memantina este utilizată pentru boala Alzheimer moderată sau severă. Este potrivit pentru cei care nu pot lua sau nu sunt capabili să tolereze inhibitorii AChE.

De asemenea, este potrivit pentru persoanele cu boală Alzheimer severă care iau deja un inhibitor AChE. Efectele secundare pot include dureri de cap, amețeli și constipație, dar acestea sunt de obicei doar temporare.

Pentru mai multe informații despre posibilele reacții adverse ale medicamentului dvs. specific, citiți prospectul cu informații despre pacient care vine cu acesta sau adresați-vă medicului dumneavoastră.

Medicamente pentru a trata un comportament provocator

În etapele ulterioare ale demenței, un număr semnificativ de oameni vor dezvolta ceea ce sunt cunoscute sub numele de simptome comportamentale și psihologice ale demenței (BPSD).

Simptomele BPSD pot include:

  • agitație crescută
  • anxietate
  • rătăcitor
  • agresiune
  • iluzii și halucinații

Aceste schimbări de comportament pot fi foarte supărătoare atât pentru persoana cu boala Alzheimer, cât și pentru îngrijitorul lor.

Dacă strategiile de coping nu funcționează, un psihiatru consultant poate prescrie risperidonă sau haloperidol, medicamente antipsihotice, pentru cei care manifestă agresiune persistentă sau suferință extremă.

Acestea sunt singurele medicamente autorizate pentru persoanele cu boală Alzheimer moderată până la severă, în cazul în care există riscul de a dăuna pentru ei sau pentru alții.

Risperidona trebuie utilizat la cea mai mică doză și în cel mai scurt timp posibil, deoarece are reacții adverse grave. Haloperidolul trebuie utilizat numai dacă alte tratamente nu au ajutat.

Antidepresivele pot fi administrate uneori dacă se presupune că depresia este o cauză care stă la baza anxietății.

Uneori, alte medicamente pot fi recomandate pentru a trata simptomele specifice în BPSD, dar acestea vor fi prescrise „off-label” (care nu sunt autorizate în mod special pentru BPSD).

Este acceptabil pentru un medic să facă acest lucru, dar trebuie să ofere un motiv pentru utilizarea acestor medicamente în aceste circumstanțe.

Tratamente care implică terapii și activități

Medicamentele pentru simptomele bolii Alzheimer sunt doar o parte a îngrijirii pentru persoana cu demență.

Alte tratamente, activități și asistență – și pentru îngrijitor – sunt la fel de importante pentru a ajuta oamenii să trăiască bine cu demența.

Terapia de stimulare cognitivă

Terapia de stimulare cognitivă (CST) implică participarea la activități și exerciții de grup concepute pentru a îmbunătăți abilitățile de memorie și rezolvare a problemelor.

Reabilitare cognitivă

Această tehnică presupune colaborarea cu un profesionist instruit, cum ar fi un terapeut profesionist, și o rudă sau un prieten pentru a atinge un obiectiv personal, cum ar fi învățarea folosirii unui telefon mobil sau a altor sarcini de zi cu zi.

Reabilitarea cognitivă funcționează prin a te determina să folosești părțile creierului care lucrează pentru a ajuta părțile care nu sunt.

Reminiscența și povestea funcționează

Munca de reminiscență presupune a vorbi despre lucruri și evenimente din trecutul tău. De obicei, implică utilizarea recuzitelor precum fotografii, bunuri preferate sau muzică.

Opera de poveste de viață presupune o compilare de fotografii, note și păstrare din copilărie până în zilele noastre. Poate fi fie o carte fizică, fie o versiune digitală.

Aceste abordări sunt uneori combinate. Dovezile arată că pot îmbunătăți starea de spirit și bunăstarea.

Citiți mai multe despre cum este tratată demența .

Aflați cum puteți trăi bine cu demența și informații mai utile în Ghidul Demenței .