Alergie alimentară – Cauze

O alergie alimentară este cauzată de sistemul imunitar care manipulează proteine inofensive în anumite alimente ca o amenințare. Eliberează o serie de substanțe chimice, care declanșează o reacție alergică.

Sistemul imunitar

Sistemul imunitar protejează organismul prin producerea de proteine specializate numite anticorpi.

Anticorpii identifică potențiale amenințări pentru organismul tău, cum ar fi bacteriile și virusurile. Acestea vă semnalează sistemul imunitar pentru a elibera substanțe chimice pentru a ucide amenințarea și a preveni răspândirea infecției.

În cel mai comun tip de alergie alimentară, un anticorp cunoscut sub numele de imunoglobulina E (IgE) țintește în mod greșit o anumită proteină care se găsește în alimente ca o amenințare. IgE poate determina eliberarea mai multor substanțe chimice, cea mai importantă fiind histamina.

histamina

Histamina provoacă majoritatea simptomelor tipice care apar în timpul unei reacții alergice. De exemplu, histamina:

  • face ca vasele de sânge mici să se extindă și pielea din jur să se înroșească și să se umfle
  • afectează nervii din piele, provocând mâncărime
  • crește cantitatea de mucus produsă în mucoasa nasului, ceea ce provoacă mâncărime și senzație de arsură

În majoritatea alergiilor alimentare, eliberarea de histamină este limitată la anumite părți ale corpului, cum ar fi gura, gâtul sau pielea.

În anafilaxie , sistemul imunitar merge în exces și eliberează mari cantități de histamină și multe alte substanțe chimice în sângele tău. Aceasta provoacă o gamă largă de simptome asociate cu anafilaxia.

Alergie alimentară non-IgE mediată

Există un alt tip de alergie alimentară cunoscută sub numele de alergie alimentară non-IgE, cauzată de diferite celule din sistemul imunitar.

Acest lucru este mult mai greu de diagnosticat, deoarece nu există niciun test care să confirme cu exactitate alergia alimentară non-IgE.

Acest tip de reacție se limitează în mare parte la piele și la sistemul digestiv, provocând simptome precum arsuri la stomac, indigestie și eczeme.

La bebeluși, o alergie alimentară care nu este mediată de IgE poate provoca, de asemenea, diaree și reflux, unde acidul stomacului se scurge în gât.

Alimente

La copii, alimentele care provoacă cel mai frecvent o reacție alergică sunt:

  • ouă
  • lapte – dacă un copil are alergie la laptele de vacă, probabil că este alergic la toate tipurile de lapte, precum și la sugari și formula de urmărire
  • soia
  • grâu
  • arahide

La adulți, alimentele care provoacă cel mai frecvent o reacție alergică sunt:

  • arahide
  • nuci de copac – cum ar fi nuci, nuci braziliene, migdale și fistic
  • peşte
  • crustacee – cum ar fi crab, homar și creveți

Cu toate acestea, orice tip de aliment poate provoca o alergie. Unele persoane au reacții alergice la:

  • telina sau celeriac – acest lucru poate provoca uneori șoc anafilactic
  • gluten – un tip de proteine găsite în cereale
  • muştar
  • seminte de susan
  • fructe și legume – acestea provoacă de obicei doar simptome care afectează gura, buzele și gâtul (sindrom de alergie orală)
  • nuci de pin (un tip de sămânță)
  • carne – unii oameni sunt alergici la un singur tip de carne, în timp ce alții sunt alergici la o serie de carne; un simptom comun este iritarea pielii

Cine riscă?

Exact ceea ce face ca sistemul imunitar să greșească proteinele inofensive, deoarece o amenințare nu este clar, dar se crede că unele lucruri vă vor crește riscul de alergie alimentară.

Istorie de familie

Dacă aveți un părinte, un frate sau o soră cu o afecțiune alergică – cum ar fi astmul, eczema sau o alergie alimentară – aveți un risc puțin mai mare de a dezvolta o alergie alimentară. Cu toate acestea, este posibil să nu dezvolți aceeași alergie alimentară ca și membrii familiei tale.

Alte afecțiuni alergice

Copiii care au dermatită atopică (eczema) în viața timpurie au mai multe șanse să dezvolte o alergie alimentară.

Creșterea cazurilor de alergie alimentară

Numărul persoanelor cu alergii alimentare a crescut brusc în ultimele decenii și, deși motivul nu este clar, alte condiții alergice precum dermatita atopică au crescut și ele.

O teorie din spatele creșterii este că dieta tipică a copilului s-a schimbat considerabil în ultimii 30 – 40 de ani.

O altă teorie este că copiii cresc din ce în ce mai mult în medii „fără germeni”. Aceasta înseamnă că sistemul lor imunitar nu poate primi suficientă expunere timpurie la germenii necesari pentru a se dezvolta corect. Aceasta este cunoscută sub denumirea de ipoteză de igienă.

Aditivi alimentari

Este rar ca cineva să aibă o reacție alergică la aditivii alimentari. Cu toate acestea, anumiți aditivi pot provoca sclipirea simptomelor la persoanele cu afecțiuni preexistente.

sulfiți

Dioxidul de sulf (E220) și alți sulfiți (de la numerele E221 până la E228) sunt folosiți ca conservanți într-o gamă largă de alimente, în special băuturi răcoritoare, cârnați, burgeri și fructe și legume uscate.

Dioxidul de sulf este produs în mod natural atunci când se fabrică vinul și berea, iar uneori se adaugă vinului. Oricine are astm sau rinită alergică poate reacționa la inhalarea dioxidului de sulf.

Câteva persoane cu astm au avut un atac după ce au băut băuturi acide care conțin sulfiți, dar acest lucru nu se crede a fi foarte frecvent.

Normele de etichetare a alimentelor impun ca produsele alimentare preambalate vândute în Marea Britanie, iar restul Uniunii Europene, să se afișeze clar pe etichetă dacă conține dioxid de sulf sau sulfiți la niveluri peste 10 mg pe kg sau pe litru.

benzoați

Acidul benzoic (E210) și alte benzoate (E211 până la E215, E218 și E219) sunt utilizate ca conservanți alimentari pentru a preveni creșterea drojdiilor și a mucegaiurilor, cel mai frecvent în băuturile răcoritoare. Ele apar în mod natural în fructe și miere.

Benzoații ar putea înrăutăți simptomele astmului și eczemei la copiii care au deja aceste afecțiuni.