Ranitidina: medicament pentru scăderea acidului stomacal

1. Despre ranitidina

Important

În prezent, cantitățile de ranitidină sunt foarte limitate. Acest lucru se datorează unui posibil risc pentru ingrediente.

Încercați să vorbiți cu medicul dumneavoastră înainte ca ranitidina să se epuizeze. Există medicamente similare pe care vi le pot prescrie dacă mai aveți nevoie. Între timp, continuați să luați medicamentul ca de obicei.

Dacă aveți probleme, adresați-vă farmacistului sau medicului dumneavoastră.

Ranitidina reduce cantitatea de acid pe care stomacul o face.

Este folosit pentru indigestie și arsuri la stomac și reflux acid . Este, de asemenea, utilizat pentru boala de reflux gastro-esofagian (GORD) – aceasta se întâmplă atunci când obțineți reflux acid. Ranitidina este, de asemenea, luată pentru a preveni și trata ulcerațiile stomacale .

Uneori, ranitidina este luată pentru o boală rară cauzată de o tumoră în pancreas sau intestin numit sindrom Zollinger-Ellison.

Ranitidina vine sub formă de tablete, comprimate solubile (dispersabile) care se dizolvă în apă pentru a face o băutură sau ca un lichid pe care îl bei.

Toate tipurile de ranitidină sunt disponibile pe bază de rețetă. Puteți cumpăra, de asemenea, farmacii și supermarketuri comprimatele cu cea mai mică rezistență de 75 mg.

2. Fapte cheie

 • Este obișnuit să luați ranitidina o dată sau de două ori pe zi.
 • Unii oameni trebuie să ia ranitidina doar pentru o perioadă scurtă de timp, când au simptome. Alții trebuie să o ia mai mult timp.
 • Puteți lua ranitidina cu sau fără mâncare.
 • Este neobișnuit să apară orice reacții adverse. Cu toate acestea, unele persoane pot suferi dureri de stomac sau constipație sau se simt bolnave. Aceasta tinde să se îmbunătățească pe măsură ce continuați să luați ranitidina.
 • Ranitidina este denumită de mărcile Zantac, Zantac 75 și Zantac 75 Relief.

3. Cine poate și nu poate lua ranitidina

Ranitidina poate fi luată de adulți. De asemenea, poate fi administrat copiilor sub 16 ani pe bază de rețetă.

Ranitidina nu este potrivită pentru unii oameni. Pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă:

 • au avut o reacție alergică la ranitidină sau la orice alte medicamente în trecut
 • au probleme renale
 • au o intoleranță la sau nu pot absorbi unele zaharuri, cum ar fi fructoza
 • au fost sfătuiți să mănânce o dietă scăzută cu calciu sau cu sare
 • nu poate avea alcool – ranitidina lichidă conține o cantitate mică de alcool
 • au fenilcetonurie , o boală rară moștenită

Dacă trebuie să aveți o endoscopie pentru a afla care sunt cauzele simptomelor dvs., încetați să mai luați ranitidina cu cel puțin 2 săptămâni înainte de procedură. Acest lucru se datorează faptului că ranitidina poate ascunde unele dintre problemele care ar fi de obicei observate în timpul unei endoscopii.

4. Cum și când să o ia

Este de obicei să luați ranitidina de două ori pe zi – 1 doză dimineața și 1 doză seara. Unii oameni trebuie să ia ranitidina doar o dată pe zi, la culcare.

Bebelușii foarte mici și persoanele cu sindromul Zollinger-Ellison, iau de obicei ranitidina de 3 ori pe zi. Este posibil ca persoanele cu inflamații severe ale țevii alimentare (esofagită) să o ia de 4 ori pe zi.

Cum să o ia

Puteți lua ranitidina cu sau fără mâncare. Cu toate acestea, dacă prezentați simptome ori de câte ori mâncați sau beți, luați medicamentul cu 30 de minute până la 60 de minute înainte de a bea, gustare sau masă.

Tablete – înghițiți comprimate întregi cu un pahar de apă, lapte sau suc.

Tablete solubile – dizolvați comprimatele în jumătate de pahar cu apă. Nu folosiți lapte, apă aromată sau alte băuturi aromate. Așteptați până când medicamentul s-a dizolvat complet și apoi beți imediat.

Lichid – acesta este livrat cu o seringă sau lingură pentru a vă ajuta să o măsurați. Dacă nu aveți o seringă sau lingură, adresați-vă farmacistului. Nu folosiți o linguriță de bucătărie, deoarece nu vă va oferi suma corectă.

Ranitidina lichidă este potrivită copiilor și persoanelor cărora le este greu să înghită comprimatele.

Cât voi lua?

Fiecare comprimat conține ranitidină 75 mg, 150 mg sau 300 mg. Puteți cumpăra tablete de 75 mg în farmacii și supermarketuri. Comprimatele solubile și comprimatele de 150 mg și 300 mg sunt disponibile numai pe bază de rețetă.

Doza uzuală de tratat:

 • indigestie sau arsuri la stomac este de 75 mg la 300 mg pe zi
 • ulcerul stomacal și inflamația conductei alimentare este de 300 mg la 600 mg pe zi
 • Sindromul Zollinger-Ellison este de 450 mg la 6 grame pe zi

Ranitidina lichidă are 2 puncte diferite – doza dvs. zilnică va depinde de ceea ce vă prescrie medicul dumneavoastră. Urmați sfaturile medicului dumneavoastră despre câtă ranitidină trebuie să luați și când.

Dozele sunt de obicei mai mici pentru copiii și persoanele cu probleme renale.

Dacă un medic prescrie ranitidina pentru copilul dvs., va folosi greutatea sau vârsta copilului dvs. pentru a calcula doza potrivită.

Doza mea va urca sau coborî?

Uneori, medicul vă va crește doza de ranitidină dacă nu funcționează suficient de bine.

În funcție de motivul pentru care luați ranitidina, puteți lua o doză mai mare pentru a începe – de obicei timp de cel puțin 1 lună. După aceasta, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o doză mai mică.

Cât timp o voi lua?

Dacă luați ranitidina (75 mg) cu putere mai mică pe care ați cumpărat-o de la o farmacie sau supermarket, adresați-vă unui farmacist sau medicului înainte de a începe un al doilea pachet. Aceștia pot recomanda teste pentru a afla care sunt cauzele simptomelor dvs., dacă luați ranitidina nu le-a clarificat.

Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie ranitidina pentru dumneavoastră, este posibil să fie nevoie să o luați doar câteva săptămâni sau luni, în funcție de problema dvs. de sănătate. Uneori este posibil să fie nevoie să o iei mai mult timp.

Medicul dumneavoastră vă poate sugera să luați ranitidina doar atunci când aveți simptome. Acest lucru înseamnă că nu va trebui să-l luați în fiecare zi. Odată ce vă simțiți mai bine, puteți înceta să-l luați – de multe ori după câteva zile sau săptămâni.

A lua ranitidina în acest fel nu este potrivit pentru toată lumea. Vorbește-ți cu medicul despre ce este mai bine pentru tine.

Dar dacă uit să o iau?

Dacă luați de obicei:

 • o dată pe zi , luați doza pierdută de îndată ce vă amintiți, cu excepția cazului în care durează mai puțin de 12 ore până la următoarea doză – caz în care săriți doza omisă
 • de două ori pe zi , luați doza pierdută imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este aproape timpul pentru următoarea doză – în acest caz săriți doza ratată
 • De 3 sau 4 ori pe zi , săriți doza omisă și luați următoarea doză normală

Nu luați o doză dublă pentru a compensa o doză uitată.

Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte modalități de a vă aminti medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

Ranitidina este în general foarte sigură. A lua prea mult este puțin probabil să vă facă rău dvs. sau copilului dumneavoastră.

Dacă luați o doză suplimentară din greșeală, s-ar putea să apară unele reacții adverse, cum ar fi să vă simțiți rău. Sunați-vă medicul dacă sunteți îngrijorat sau dacă sunteți deranjat de reacțiile adverse.

5. Efecte secundare

Majoritatea persoanelor care iau ranitidina nu au reacții adverse. Dacă aveți un efect secundar, acesta este de obicei ușor și va dispărea atunci când încetați să luați ranitidina.

Următoarele reacții adverse nu sunt frecvente și pot apărea la mai mult de 1 din 1.000 de persoane. Discutați cu medicul sau farmacistul dacă aceste reacții adverse vă deranjează sau nu dispăreați:

 • Dureri de stomac
 • constipație
 • simtindu-se bolnav

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave sunt foarte rare și apar la mai puțin de 1 din 10.000 de persoane. Apelați imediat un medic dacă aveți:

 • dureri de stomac care par să se înrăutățească – acesta poate fi un semn al unui ficat sau pancreas inflamat
 • dureri de spate, febră, dureri la pipă sau sânge la pipă – acestea pot fi semne ale unor probleme renale
 • o erupție cutanată, articulații umflate sau probleme renale – acestea pot fi semne că vasele mici de sânge sunt umflate ( vasculită )
 • un ritm cardiac lent sau neregulat

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să aveți o reacție alergică gravă ( anafilaxie ) la ranitidină.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale ranitidinei. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efecte secundare suspectate sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • dureri de stomac – încercați să vă odihniți și să vă relaxați. Te poate ajuta să mănânci și să bei încet și să ai mese mai mici și mai dese. De asemenea, vă poate ajuta să puneți un tampon de căldură sau o sticlă de apă caldă acoperită. Dacă aveți multă durere, adresați-vă farmacistului sau medicului dumneavoastră.
 • constipațiemâncați mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe și legume proaspete și cereale și beți multă apă. Încercați să faceți exerciții fizice , de exemplu, mergând la o plimbare zilnică sau alergat. Dacă acest lucru nu ajută, discutați cu farmacistul sau medicul dumneavoastră.
 • simțiți-vă rău – poate ajuta dacă nu mâncați mâncare bogată sau picantă în timp ce luați ranitidina.

7. Sarcina și alăptarea

De obicei, ranitidina este sigură de luat în timpul sarcinii și în timpul alăptării.

Dacă sunteți gravidă, este întotdeauna mai bine să încercați să tratați indigestia fără a lua un medicament.

Medicul sau moașa vă va sfătui mai întâi să încercați să vă ușurați simptomele consumând mai des mese mai mici și nu consumând alimente grase și picante. De asemenea, pot sugera să ridicați capul patului dvs. cu 10 până la 20 cm, astfel încât capul și pieptul sunt mai mari decât talia. Acest lucru va ajuta la oprirea acidului stomacului care se deplasează spre gât.

Dacă aceste modificări ale stilului de viață nu funcționează, s-ar putea să vi se recomande un medicament precum ranitidina.

Ranitidină și alăptare

Ranitidina este sigură de a lua în timp ce alăptați. Se trece în laptele matern, dar numai în cantități mici, care nu sunt dăunătoare pentru copil.

Cu toate acestea, dacă copilul dvs. este prematur sau are probleme de sănătate, consultați mai întâi medicul dumneavoastră.

Important

Pentru siguranță, spuneți farmacistului sau medicului dvs. dacă încercați să rămâneți gravidă, sunteți deja gravidă sau dacă alăptați.

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente pot interfera cu ranitidina și vă pot face mai multe efecte secundare.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați aceste medicamente înainte de a începe să luați ranitidina :

 • medicamente anti-fungice, cum ar fi itraconazolul, ketoconazolul sau posaconazolul
 • orice medicament utilizat pentru tratarea cancerului
 • Medicamente HIV

Acestea nu sunt toate medicamentele care pot să nu se amestece bine cu ranitidina. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Amestecarea ranitidinei cu remedii și suplimente din plante

Nu există suficientă cercetare pentru a ști dacă medicamentele complementare și leacurile din plante sunt sigure pentru a lua cu ranitidina.

Important

Pentru siguranță, spuneți farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează ranitidina?

Ranitidina este un tip de medicament numit antagonist al histaminei, cunoscut și sub denumirea de blocant H2.

Histamina este un produs chimic care apare în mod natural în organism. Încurajează stomacul să producă acid pe care trebuie să-l digere. Prin blocarea histaminei, ranitidina reduce cantitatea de acid pe care stomacul o produce.

A avea mai puțin acid în stomac permite vindecarea ulcerelor și inflamației. Dacă alimentația dvs. a fost deteriorată de acidul stomacal, aceasta va avea, de asemenea, șansa de a se vindeca.

Când mă voi simți mai bine?

Indigestia și arsurile la stomac ar trebui să înceapă să se simtă mai bine în 1 sau 2 ore. Efectele vor dura de obicei aproximativ 12 ore.

Poate dura câteva săptămâni pentru ca ranitidina să funcționeze corect. În funcție de problemele tale, este posibil să ai încă simptome de acid în acest timp.

Dacă luați ranitidină pentru a preveni ulcerațiile stomacale, este posibil să nu vă simțiți altfel. Continuați să vă luați medicamentul. Va funcționa în continuare.

Este sigur să luați ranitidina mult timp?

De obicei, este mai bine să luați ranitidina pentru o perioadă scurtă de timp. S-ar putea să o luați timp de o lună sau două, de exemplu, până când stomacul dvs. se va vindeca. Unii oameni pot lua acest lucru din când în când atunci când au simptome. Este posibil să constatați că ranitidina încetează să funcționeze și că simptomele dvs. revin dacă îl luați mai mult decât atât.

Dacă luați ranitidină pentru a trata sindromul Zollinger Ellison sau o altă problemă pe termen lung, totuși, poate fi necesar să o luați mai mult timp. În acest caz, urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră despre cea mai bună modalitate de a o lua.

Există medicamente similare?

Există alte 3 medicamente care sunt similare cu ranitidina. Sunt cimetidină, famotidină și nizatidină.

La fel ca ranitidina, aceste medicamente sunt blocante H2. Acționează în același mod ca ranitidina pentru a reduce cantitatea de acid din stomac.

Famotidina și nizatidina, în general, funcționează la fel ca ranitidina și au efecte secundare similare. Cu toate acestea, se potrivesc mai bine unor persoane.

Cimetidina poate interfera cu o mulțime de medicamente și are mai multe efecte secundare decât alte blocante H2.

Există alte medicamente pentru indigestie?

Există alte medicamente de farmacie și de prescripție medicală pentru indigestie și arsuri la stomac.

Antiacide , cum ar fi carbonatul de calciu (Tums), bicarbonatul de sodiu, Maalox și laptele de magnezie, ameliorează indigestia și arsurile la stomac prin neutralizarea acidului din stomac. Acestea oferă o ușurare rapidă, care durează câteva ore. Sunt ideale pentru simptome ocazionale de acid stomacal.

Unele antiacide, cum ar fi Gaviscon , au un ingredient suplimentar numit acid alginic. Ele funcționează prin căptușirea stomacului, astfel încât sucurile din acesta să nu stropească în conducta alimentară. Sunt deosebit de buni pentru ameliorarea refluxului acid.

Antiacidele sunt disponibile la farmacii și supermarketuri.

Inhibitorii pompei de protoni (IPP) reduc cantitatea de acid produsă în stomac, dar fac acest lucru într-un mod diferit față de blocanții H2.

Acestea includ esomeprazol (Nexium), lansoprazol (Zoton FasTabs), omeprazol (Losec), pantoprazol (Pantoloc Control) și rabeprazol (Pariet).

În general, IPI sunt utilizate mai întâi pentru că sunt mai bune decât blocanții H2 la reducerea acidului stomacal. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un blocant H2 dacă nu faceți un IPP – de exemplu din cauza reacțiilor adverse.

Lansoprazolul și rabeprazolul sunt disponibile numai pe bază de rețetă, dar puteți cumpăra omeprazol, esomeprazol și pantoprazol direct din farmacii. De asemenea, puteți cumpăra esomeprazol din supermarketuri.

Pot lua ranitidina cu alte medicamente pentru indigestie?

Unele antiacide sunt OK să ia în același timp cu ranitidina. Alte antiacide, cum ar fi Gaviscon, trebuie să fie luate o anumită perioadă de timp înainte sau după ce luați ranitidina. Verificați instrucțiunile de pe pachet pentru a vedea cât timp trebuie să așteptați între medicamente.

Uneori, în funcție de simptomele dumneavoastră, medicul vă poate prescrie un blocant H2, precum și un inhibitor al pompei de protoni. Acest lucru va fi adesea pentru o perioadă scurtă de timp și veți lua de obicei blocantul H2 noaptea.

Dacă vi se prescrie sucralfat (un medicament pentru tratarea ulcerelor), luați-l la cel puțin 2 ore după ranitidină. Acest lucru se datorează faptului că sucralfatul vă poate împiedica corpul să absoarbă ranitidina corect.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea ranitidinei va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei. Cu toate acestea, adresați-vă unui farmacist sau medicului dvs. dacă încercați să rămâneți gravidă. Este posibil să doriți să vă revizuiți tratamentul.

Îmi va afecta contracepția?

Ranitidina nu afectează niciun tip de contracepție regulată, inclusiv pilula contraceptivă .

Poate reduce eficacitatea unui tip de contracepție de urgență numit Ellaone (ulipristal), astfel încât în loc să fie recomandată o formă diferită de contraceptiv de urgență.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

Ocazional, ranitidina te poate face să te simți amețit sau somnolent sau să îți ofere o vedere încețoșată. Dacă vi se întâmplă acest lucru, nu conduceți vehicule, nu folosiți sau folosiți utilaje sau instrumente până când nu vă simțiți mai bine.

Cantitatea de alcool conținută într-o doză mare de lichid ranitidină poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. În acest caz, nu încercați să conduceți sau să folosiți niciun utilaj.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool cu ranitidină, dar fiți conștienți că ranitidina lichidă conține și o cantitate mică de alcool.

De asemenea, consumul de alcool face ca stomacul să producă mai mult acid decât în mod normal. Aceasta vă poate irita mucoasa stomacului și vă poate agrava simptomele.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Puteți mânca și bea în mod normal, în timp ce luați ranitidina.

Cu toate acestea, cel mai bine este să evitați alimentele care par să vă înrăutățească indigestia, cum ar fi alimentele bogate, picante și grase. De asemenea, poate doriți să reduceți băuturile cu cafeină, cum ar fi ceaiul, cafeaua și cola, precum și alcoolul.

Schimbările de stil pot ajuta?

Poate fi posibil să ușurezi simptomele cauzate de prea mult acid din stomac, făcând câteva modificări în dieta și stilul tău de viață:

 • pierdeți în greutate în exces
 • nu mâncați alimente care vă pot înrăutăți simptomele, cum ar fi alimente bogate, picante și grase și alimente acide precum roșiile, citricele, pansamentele pentru salate și băuturile aromate
 • reduceți băuturile cu cafeină, cum ar fi ceaiul, cafeaua și cola, precum și alcoolul și fumatul
 • dacă aveți simptome noaptea, încercați să nu mâncați cel puțin 3 ore înainte de a vă culca
 • ridicați capul patului dvs. cu 10 până la 20 cm, astfel încât capul și pieptul să fie mai înalte decât talia