Bumetanida: medicament pentru tratarea hipertensiunii arteriale (hipertensiune arterială) și edem

1. Despre bumetanidă

Bumetanida este un tip de medicament numit diuretic. Este utilizat pentru a trata insuficiența cardiacă și acumularea de lichid în corpul tău (edem) .

Diureticele sunt uneori numite „pastile de apă / tablete”, deoarece te fac să faci pipi mai mult. Acest lucru vă ajută să scăpați de lichidul suplimentar din corp.

Bumetanida este disponibilă numai pe bază de rețetă. Vine sub formă de tablete și ca un lichid pe care îl înghițiți.

Bumetanida vine de asemenea amestecată cu un alt diuretic numit amilorid pentru tratarea edemelor .

2. Fapte cheie

 • Este obișnuit să iei bumetanid o dată pe zi, dimineața sau după-amiaza – sau de două ori pe zi, dimineața și după-amiaza.
 • Majoritatea oamenilor trebuie să facă pipi aproximativ 30 de minute după ce au luat bumetanid și din nou în câteva ore.
 • Nu luați bumetanid după ora 16:00 sau poate va trebui să vă treziți noaptea pentru a merge la toaletă.
 • Puteți lua bumetanid cu sau fără mâncare.

3. Cine poate și nu poate lua bumetanid

Bumetanida poate fi luată de majoritatea adulților și copiilor, inclusiv de copii.

Bumetanida nu este potrivită pentru toată lumea. Pentru a vă asigura că este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți :

Dacă aveți de gând să faceți un test de glucoză, spuneți medicului dumneavoastră că luați bumetanid.

4. Cum și când să o ia

Cât să iei

Doza obișnuită la adulți pentru tratarea insuficienței cardiace sau a acumulării de lichide în corp (edem) este de 1 mg la 10 mg pe zi sau 5 ml până la 50 ml pe zi, dacă o luați ca lichid.

Dacă aveți peste 65 de ani, medicul dumneavoastră vă poate oferi o doză mai mică.

Pentru bebeluși și copii, medicul dumneavoastră va folosi greutatea sau vârsta copilului dvs. pentru a calcula doza potrivită.

Cum să o ia

Puteți lua bumetanid cu sau fără mâncare.

Înghițiți comprimatele întregi cu o băutură de apă.

Dacă luați bumetanid ca lichid, acesta va veni cu o lingură sau o seringă de plastic pentru a vă ajuta să măsurați cantitatea corectă. Dacă nu aveți unul, adresați-vă farmacistului. Nu folosiți o linguriță de bucătărie, deoarece nu va oferi suma corectă.

Când să-l ia

Este obișnuit să iei bumetanid o dată pe zi dimineața sau după-amiaza. Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie de două ori pe zi, luați-l o dată dimineața și din nou după-amiaza.

Nu trebuie să luați bumetanid în același timp în fiecare zi. O poți lua ocazional la un moment diferit, dacă este mai convenabil pentru tine. De exemplu, dacă trebuie să ieșiți câteva ore dimineața și nu veți fi lângă o toaletă.

Nu luați bumetanid prea târziu în timpul zilei (după ora 16:00) sau noaptea, altfel poate va trebui să vă treziți pentru a merge la toaletă. Farmacistul sau medicul vă va spune cele mai bune momente pentru ca dumneavoastră să vă luați medicamentul.

Dar dacă uit să o iau?

Luați-vă doza uitată imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este după ora 16:00. În acest caz, lăsați în afara dozei pierdute și luați următoarea doză la ora obișnuită.

Nu luați o doză dublă pentru a compensa o doză uitată. Dacă uitați de multe ori dozele, vă poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească.

De asemenea, ați putea solicita farmacistului sfaturi despre alte modalități care să vă ajute să vă amintiți medicamentele.

Dar dacă iau prea mult?

Prea multă bumetanidă poate provoca dureri de cap, amețeli, o bătaie de inimă bate sau neregulată, leșin și sete.

Cantitatea de bumetanid care poate duce la o supradozaj variază de la o persoană la alta.

Sfaturi urgente: Sunați-vă medicul sau mergeți la A&E dacă luați prea mult bumetanid și vă:

 • Nu se simte bine
 • au peste 65 de ani (chiar daca te simti bine)
 • aveți probleme de ficat, rinichi sau inimă (chiar dacă vă simțiți bine)

Găsiți cel mai apropiat departament de A&E .

Dacă trebuie să mergeți la spital, luați pachetul de bumetanide sau prospectul din interiorul acestuia, plus orice medicament rămas cu dumneavoastră.

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, bumetanida poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Efectele secundare adesea se îmbunătățesc pe măsură ce corpul tău se obișnuiește cu medicamentul.

Reacții adverse frecvente

Reacțiile adverse frecvente ale bumetanidului apar la mai mult de 1 din 100 de persoane. Ei includ:

 • pipi mai mult decât în mod normal – majoritatea oamenilor trebuie să facă pipi în câteva ore de la administrarea de bumetanid
 • simțind gura însetată și uscată
 • pierde un pic de greutate (pe măsură ce corpul pierde apă)
 • dureri de cap
 • simțindu-te confuz sau amețit
 • crampe musculare sau mușchi slabi

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave sunt rare.

Spuneți imediat medicului dumneavoastră dacă aveți:

 • vânătăi sau sângerări inexplicabile, febră, dureri în gât și ulcere bucale – acestea ar putea fi semne ale unei tulburări de sânge
 • care vă sună în urechi (tinitus) sau pierderea auzului

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, bumetanida poate provoca o reacție alergică gravă (anafilaxie) .

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau în gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale bumetanidului. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre :

 • pipi mai mult decât în mod normal – acest lucru va dura aproximativ 6 ore după ce a luat bumetanid. Nu este nimic de care să vă faceți griji, dar dacă este incomod pentru dvs., schimbați timpul pentru a lua bumetanidul cu unul care vi se potrivește mai bine (cu condiția să nu mai târziu de 16:00). Dacă pipi mult este încă o problemă pentru dumneavoastră, discutați cu medicul sau farmacistul.
 • simțindu-ți sete – este important să nu te deshidratezi, dar cât de mult vei bea depinde de ce iei bumetanid. Verificați cu medicul dvs. câtă apă puteți bea în timp ce luați acest medicament.
 • gura uscată – mestecați gumă fără zahăr sau sugeți dulciuri fără zahăr.
 • dureri de cap – asigurați-vă că vă odihniți și beți lichide – întrebați-vă medicul cât puteți bea în timp ce luați acest medicament. Nu bea prea mult alcool. Cereți farmacistului să vă recomande un calmant. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă durerile de cap durează mai mult de o săptămână sau sunt severe.
 • te simți confuz sau amețit – dacă bumetanida te face să te simți amețit atunci când te ridici în picioare, încearcă să te ridici foarte încet sau să stai așezat până când te simți mai bine. Dacă începeți să vă simțiți amețit, culcați-vă astfel încât să nu leșinați, apoi stați până vă simțiți mai bine. Nu conduceți și nu folosiți instrumente sau mașini în timp ce vă simțiți amețit sau cutremurător.
 • crampe musculare sau mușchi slabi – dacă întâmpinați dureri sau slăbiciuni musculare neobișnuite care nu rezultă din exerciții fizice sau din muncă grea, adresați-vă medicului dumneavoastră. Este posibil să aveți nevoie de un test de sânge pentru a verifica ce ar putea să îl provoace.

7. Sarcina și alăptarea

Bumetanida nu este recomandată în mod normal în sarcină sau la alăptare. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră îl poate prescrie dacă consideră că beneficiile medicamentului depășesc riscurile.

Dacă încercați să rămâneți gravidă sau sunteți deja gravidă, discutați cu medicul despre beneficiile și posibilele prejudicii ale administrării de bumetanid. Acest lucru va depinde de câte săptămâni sunteți gravidă și de motivul pentru care trebuie să o luați. Pot exista și alte tratamente care sunt mai sigure pentru tine.

Bumetanida și alăptarea

Nu se știe dacă bumetanida trece în laptele matern. De asemenea, este posibil ca bumetanida să reducă cantitatea de lapte pe care o produceți.

Dacă trebuie să luați bumetanid în timp ce alăptați, medicul și moașa vă vor monitoriza greutatea copilului.

Discutați cu medicul dumneavoastră, deoarece alte medicamente ar putea fi mai bune în timp ce alăptați.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă sunteți:

 • încercând să rămână însărcinată
 • gravidă
 • alăptarea

8. Precauții cu alte medicamente

Unele medicamente pot interfera cu modul în care funcționează bumetanidul.

Spuneți medicului dumneavoastră dacă luați aceste medicamente înainte de a începe bumetanida :

 • medicamente care tratează sau vă pot oferi o bătăi de inimă neregulate, inclusiv amiodarone, digoxină, disopiramidă, flecainidă și sotalol
 • medicamente care schimbă nivelul de potasiu din sângele dvs., cum ar fi suplimente de potasiu, steroizi sau alte diuretice
 • medicamente pentru tratarea problemelor de sănătate mintală, cum ar fi amisulpridă, litiu, pimozidă și risperidonă
 • antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv diclofenac, ibuprofen și naproxen
 • medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale mari sau a celor care au un efect secundar al tensiunii arteriale scăzute

Luând bumetanid cu calmante și remedii zilnice

Unele calmante și remedii conțin mult sodiu, care se găsește în sare. Prea multă sare poate opri bumetanidul să funcționeze corect.

Medicamentele care conțin multă sare includ paracetamol solubil și co-codamol solubil și unele remedii pentru arsuri la stomac și indigestie.

Vorbiți cu un farmacist sau medic pentru a vedea dacă aceste medicamente sunt în siguranță pentru a lua împreună cu bumetanida.

Amestecând bumetanida cu remedii și suplimente din plante

Există foarte puține informații despre administrarea de remedii din plante și suplimente cu bumetanid.

Important

Pentru siguranță, spuneți farmacistului sau medicului dumneavoastră dacă luați orice alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum funcționează bumetanidul?

Bumetanida este un tip de medicament numit diuretic buclă.

Un diuretic face ca corpul tău să scape de lichidul suplimentar prin rinichi. Un diuretic cu buclă funcționează pe o anumită parte a rinichiului numită „bucla de Henle” pentru a crește sarea și apa din care faci pipi.

Acest lucru înseamnă că aveți mai puțin lichid în țesuturile dvs., care vă ajută să scăpați de umflarea și acumularea de lichide în corp (edem) .

Cât timp durează bumetanidul să funcționeze?

Bumetanida începe să funcționeze într-o oră, dar poate dura câteva săptămâni pentru a produce efect.

Cât timp funcționează?

O doză de bumetanid funcționează timp de aproximativ 6 ore.

Cât timp o voi lua?

În funcție de motivul pentru care luați bumetanid, este posibil să fie necesar să îl luați mult timp, chiar și pentru tot restul vieții.

Este sigur să iei mult timp?

Bumetanida este sigură să se ia mult timp, dar va trebui să vă vedeți medicul sau asistenta medicală de fiecare dată pentru teste de sânge și urină. Acestea vă asigură că substanțele chimice din sângele dvs. sunt echilibrate corespunzător.

Cât de des veți avea nevoie de aceste teste va depinde de motivul pentru care luați bumetanid, dacă doza dvs. s-a schimbat recent sau dacă aveți alte probleme de sănătate.

Ce se întâmplă dacă bumetanidul nu funcționează?

Dacă bumetanida nu vă ajută simptomele, medicul vă poate schimba doza pentru a vedea dacă vă ajută. Dacă nu, pot exista și alte tratamente potrivite pentru dumneavoastră.

Pot bea alcool cu el?

În primele zile de la administrarea de bumetanid, cel mai bine este să nu mai beți până când veți vedea cum vă afectează medicamentul. Este posibil să vă scadă tensiunea arterială și să vă facă să vă simțiți amețit.

Dacă vă simțiți bine, puteți bea alcool cu moderație urmând regulile naționale privind alcoolul de cel mult 14 unități pe săptămână pentru bărbați și femei. Un pahar de vin standard (175 ml) este de 2 unități. O cantitate de lager sau bere este de obicei de 2 până la 3 unități de alcool.

Există medicamente similare cu bumetanida?

Există și alte diuretice care funcționează într-un mod similar cu bumetanidul.

Există 3 tipuri diferite de diuretic, fiecare tip funcționează pe o parte diferită a rinichiului:

 • diuretice bucle, inclusiv bumetanid, furosemidă și torasemidă, pot fi utilizate pentru a trata insuficiența cardiacă. Torasemidă și furosemidă pot fi de asemenea utilizate pentru a trata tensiunea arterială ridicată.
 • diureticele tiazidice, cum ar fi bendroflumetiazida și indapamida, sunt utilizate în doze mici pentru a trata tensiunea arterială ridicată și în doze mai mari pentru a trata insuficiența cardiacă.
 • diuretice care economisesc potasiu, cum ar fi spironolactona și eplerenona, pot fi utilizate pentru a trata insuficiența cardiacă. Acestea pot fi utilizate și dacă pierdeți prea mult potasiu cu alte diuretice.
Ce se va întâmpla dacă mă declanșez?

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă doriți să încetați să luați bumetanid.

Oprirea acestuia poate provoca acumularea de lichide în corpul tău.

Dacă vă deranjează efectele secundare, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă poată prescrie un alt medicament.

Cât de lichid trebuie să beau în timp ce iau bumetanid?

De obicei este cel mai bine să bei normal în timp ce iei bumetanid. O regulă bună este să bei suficient lichid pentru a nu fi însetat timp îndelungat. Și pentru a-ți crește constant aportul de lichide atunci când faci exerciții fizice și pe timp cald. Trecerea de pipi clar și limpede este un semn bun că bei suficient.

Cu toate acestea, dacă aveți insuficiență cardiacă sau probleme renale, poate fi necesar să vă limitați cantitatea de lichid care beți. Medicul sau asistenta dumneavoastră vă vor spune exact cât trebuie să beți în fiecare zi.

Este sigur să iau bumetanid când sunt bolnav?

Dacă sunteți bolnav de febră (o temperatură ridicată peste 38 ° C), transpirație și agitare, dacă sunteți bolnav (vărsături) sau aveți diaree severă, adresați-vă medicului dumneavoastră, deoarece ar putea fi necesar să opriți administrarea de bumetanid timp de 1 până la 2 zile. .

Puteți începe să o luați din nou când mâncați și beți normal.

Dacă luați bumetanid când aveți o boală care vă face să vă deshidratați , poate înrăutăți deshidratarea.

Pot lua bumetanid înainte de operație?

Da, dar este important să-i spuneți medicului dumneavoastră că luați bumetanid dacă veți fi somn cu un anestezic general sau dacă veți avea orice fel de operații majore – cum ar fi o cezariană – fără un anestezic general.

Pot lua bumetanid pentru a slăbi?

S-ar putea să pierdeți un pic în greutate atunci când luați bumetanid, dar acest lucru se datorează faptului că pierdeți lichide, nu grăsimi corporale.

Luați bumetanid numai dacă medicul dumneavoastră v-a prescris. Luați-l doar pentru motivul pe care medicul dumneavoastră vi l-a prescris.

Există vreo mâncare sau băutură pe care trebuie să o evit?

Dacă luați un diuretic, cum ar fi bumetanida, este important să nu aveți prea multă sare în mâncarea dvs., deoarece acest lucru poate opri funcționarea la fel de bine.

Nu mâncați alimente care au multă sare în ele, cum ar fi alimentele procesate sau preparatele gata. Nu adăugați sare în plus atunci când gătiți sau la masă.

De asemenea, nu cumpărați înlocuitori de sare în loc de sare obișnuită de masă, deoarece conțin mult potasiu, care pot interfera cu anumite medicamente sau pot provoca reacții adverse.

În general, adulților li se recomandă să mănânce cel mult 6 grame de sare pe zi. Medicul dumneavoastră vă va spune dacă trebuie să mâncați chiar mai puțin decât acest lucru.

Îmi va afecta contracepția?

Bumetanida nu va afecta niciun tip de contracepție.

Cu toate acestea, unele tipuri de contracepții hormonale, cum ar fi pilula combinată și plasturele contraceptive , nu sunt recomandate de obicei femeilor care iau bumetanid. Acest lucru se datorează faptului că unele contraceptive hormonale vă pot ridica tensiunea arterială și opriți medicamentul să funcționeze corect.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați contraceptive hormonale.

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi că bumetanida reduce fertilitatea la bărbați sau femei.

Cu toate acestea, dacă sunteți o femeie și încercați să rămâneți gravidă, discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră, deoarece acest medicament nu este de obicei recomandat în sarcină.

Schimbările de stil pot ajuta?

Îți poți îmbunătăți sănătatea generală – plus sănătatea inimii – făcând câteva schimbări cheie ale stilului de viață. Acestea vă vor ajuta, de asemenea, dacă aveți hipertensiune arterială sau insuficiență cardiacă :

 • renunță la fumat – fumatul îți crește ritmul cardiac și tensiunea arterială. Renunțarea la fumat reduce tensiunea arterială și ameliorează simptomele insuficienței cardiace. Încercați să evitați și fumatul de ocazie.
 • bea alcool în mod sensibil – bea prea mult alcool crește tensiunea arterială în timp și, de asemenea, agravează insuficiența cardiacă. Bărbații și femeile nu ar trebui să bea mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână.
 • fii mai activ – exercițiul regulat scade tensiunea arterială păstrând inima și vasele de sânge în stare bună. Nu trebuie să fie prea energic – mersul în fiecare zi vă poate ajuta.
 • mănâncă sănătos – urmărește să mănânci o dietă care să includă o mulțime de fructe și legume, wholegraine, produse lactate care nu conțin grăsimi sau sărace și proteine slabe. Este o idee bună să reduceți și sarea , cu toate acestea, este important să nu continuați o dietă săracă (sau cu conținut scăzut de sodiu) în timp ce luați acest medicament, deoarece acest lucru ar putea face nivelul de sodiu prea scăzut. Oamenii au nevoie de sare în dieta lor, dar consumul prea mult de sare este cea mai mare cauză a tensiunii arteriale mari – cu cât consumi mai multă sare, cu atât va fi mai mare tensiunea arterială. Vizează-te pentru cel mult 6g de sare pe zi.
 • gestionează stresul – când ești neliniștit sau supărat, inima ta bate mai repede, respiri mai puternic și tensiunea arterială adesea crește. Acest lucru poate agrava și insuficiența cardiacă. Găsiți modalități de a reduce stresul în viața voastră. Pentru a-ți odihni inima, încearcă să-ți iei picioarele sau să îți ridici picioarele când este posibil. Petreceți timp cu prietenii și familia pentru a fi social și pentru a ajuta la evitarea stresului.
 • vaccinări – dacă aveți insuficiență cardiacă , este recomandat să aveți gripă gripală în fiecare an și o vaccinare împotriva pneumoniei la fiecare 5 ani. Întrebați-vă medicul despre aceste vaccinări. Le puteți elibera pe NHS dacă aveți insuficiență cardiacă.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!