Acid tranexamic – Medicină –

1. Despre

Acidul tranexamic (uneori scurtat la txa) este un medicament care controlează sângerarea. Îți ajută sângele să se coaguleze și este folosit pentru hemoragii și perioade grele .

Dacă aveți un dinte scos, utilizarea apei bucale cu acid tranexamic poate ajuta la oprirea sângerării.

Acidul tranexamic poate ajuta și dacă aveți o afecțiune care provoacă umflarea sub piele (angioedem ereditar) .

Dacă aveți vreo afecțiune care vă determină să sângerați mai mult decât de obicei, este posibil să fie necesar să luați acid tranexamic câteva zile înainte de a face o intervenție chirurgicală sau o intervenție dentară.

Acidul tranexamic vine pe bază de rețetă ca:

 • tablete
 • lichid – pentru copii și persoane care nu pot înghiți comprimate
 • apă de gură
 • injecții – de obicei administrate numai în spital

Tabletele cu acid tranexamic pentru perioade grele sunt, de asemenea, disponibile pentru a cumpăra de la farmacii, pentru adulții cu vârsta peste 18 ani.

2. Fapte cheie

 • De obicei, veți lua acid tranexamic câteva zile la un moment dat.
 • Puteți lua comprimatele cu sau fără mâncare.
 • Majoritatea oamenilor nu au efecte secundare atunci când iau acid tranexamic.
 • Dacă luați și pilula contraceptivă combinată („pilula”), există un risc crescut de DVT (tromboză venoasă profundă) cu acid tranexamic.
 • Numele mărcilor includ Cyklokapron, Cyklo-F și Menstralite.

3. Cine poate și nu poate lua acid tranexamic

Acidul tranexamic poate fi prescris adulților și copiilor de toate vârstele.

Acidul tranexamic nu este potrivit pentru unele persoane. Pentru a vă asigura că acidul tranexamic este sigur pentru dumneavoastră, spuneți medicului dumneavoastră înainte de a lua acest medicament dacă:

 • au avut o reacție alergică la acidul tranexamic sau la orice alt medicament în trecut
 • a avut vreodată o TVP (tromboză venoasă profundă) sau embolie pulmonară (vas de sânge blocat în plămâni)
 • a avut o coagulopatie (o afecțiune rară în care se formează o mulțime de cheaguri mici de sânge în sângele dvs. urmată de sângerare anormală)
 • au epilepsie
 • au probleme renale
 • sunt însărcinate sau încearcă să rămână însărcinată
 • au perioade neregulate – aceasta este, astfel încât medicul dumneavoastră poate verifica ce cauzează sângerarea neregulată și vă recomandă cel mai bun tratament pentru dumneavoastră

4. Cum și când să o ia

Dacă vi se recomandă tablete de acid tranexamic, le puteți lua cu sau fără alimente.

Dacă vi s-a spus să luați comprimatele de 3 sau 4 ori pe zi, încercați să spaționați dozele uniform pe tot parcursul zilei.

Dacă medicul dumneavoastră stomatolog a prescris apă de gură tranexamică, aceasta ar putea veni ca o apă de gură pregătită sau ca o tabletă pe care o amestecați cu apă. Urmați instrucțiunile care vin cu medicamentul dumneavoastră.

Dozare

Acidul tranexamic vine sub formă de comprimate de 500 mg. Pentru adulți, doza uzuală este de 2 sau 3 comprimate, luate de 3 ori pe zi. Dozele sunt de obicei mai mici pentru persoanele cu probleme renale.

Lichidul vine în diferite puncte forte. Urmați instrucțiunile de pe etichetă pentru a vă asigura că luați doza potrivită.

Dacă copilului tău i se prescrie acid tranexamic, medicul va folosi greutatea sau vârsta copilului pentru a calcula doza potrivită.

Doza mea va urca sau coborî?

Majoritatea persoanelor care iau acid tranexamic iau 2 comprimate (1.000 mg), de 3 ori pe zi. Dacă acest lucru nu funcționează suficient de bine pentru a vă controla sângerarea, medicul vă poate spune să luați 2 comprimate de 4 ori pe zi.

Ce se întâmplă dacă uit să iau o doză?

Dacă uitați să vă luați doza de acid tranexamic, luați-o imediat ce vă amintiți, cu excepția cazului în care este aproape timpul pentru următoarea doză. În acest caz, săriți doza ratată și luați următoarea la ora obișnuită.

Nu luați 2 doze în același timp. Nu luați niciodată o doză suplimentară pentru a compensa una uitată.

Dacă uitați frecvent dozele, poate ajuta să setați o alarmă care să vă reamintească. De asemenea, ați putea cere sfatul farmacistului despre alte moduri de a vă ajuta să vă amintiți să luați medicamentul.

Dar dacă iau prea mult?

A lua accidental 1 doză suplimentară de acid tranexamic este puțin probabil să vă facă rău.

Cu toate acestea, dacă luați prea mult, puteți avea reacții adverse. Acestea pot include senzația sau îmbolnăvirea, diareea și amețelile. Vorbiți cu medicul dumneavoastră dacă vă faceți griji sau dacă aceste reacții adverse vă deranjează.

Sfaturi urgente: Sunați la 111 pentru sfaturi dacă:

Ați luat 2 doze suplimentare de acid tranexamic (sau mai multe) și:

 • ai probleme cu vederea
 • unul dintre picioare sau brațe este dureros, umflat, roșu și cald la atingere
 • simți brusc lipsa de respirație sau o durere ascuțită în piept și începi să tușești sau să tusezi sânge

5. Efecte secundare

La fel ca toate medicamentele, acidul tranexamic poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Reacții adverse frecvente

Nu există reacții adverse comune cu comprimatele de acid tranexamic.

Dacă aveți o injecție de acid tranexamic, este mai probabil să aveți reacții adverse. Acestea includ:

Reacții adverse grave

Reacțiile adverse grave sunt rare și apar la mai puțin de 1 din 1.000 de persoane.

Sfaturi urgente: sunați acum la 111 dacă:

 • ai probleme cu vederea
 • unul dintre picioare sau brațe este dureros, umflat, roșu și cald la atingere
 • simți brusc lipsa de respirație sau o durere ascuțită în piept și începi să tușești sau să tusezi sânge

Reacție alergică gravă

În cazuri rare, este posibil să existe o reacție alergică gravă (anafilaxie) la acidul tranexamic.

Acțiune imediată necesară: Sunați la 999 sau accesați acum A&E dacă:

 • obțineți o erupție cutanată care poate include mâncărime, roșie, umflată, blistered sau peeling
 • faci șuierături
 • ai o strângere în piept sau gât
 • ai probleme cu respirația sau vorbirea
 • gura, fața, buzele, limba sau gâtul încep să se umfle

S-ar putea să aveți o reacție alergică gravă și puteți avea nevoie de tratament imediat în spital.

Acestea nu sunt toate efectele secundare ale acidului tranexamic. Pentru o listă completă, consultați prospectul din pachetul de medicamente.

Informație:

Puteți raporta orice efect secundar suspectat sistemului de siguranță din Marea Britanie .

6. Cum să faceți față efectelor secundare

Ce să faci despre:

 • senzație de rău (greață) – dacă vă simțiți rău după ce ați făcut injecția, vă poate ajuta dacă evitați mâncarea bogată sau picantă. Dacă continuă sau dacă efectele sunt severe, spuneți medicului dumneavoastră. Aceștia pot fi capabili să vă prescrie un medicament suplimentar care să vă ajute cu aceste simptome.
 • diaree – dacă aveți diaree după ce ați făcut injecția, beți multă apă pentru a evita deshidratarea . Semnele de deshidratare includ pipi mai puțin decât de obicei sau având pipi întunecat, cu miros puternic. Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă acesta continuă. Uneori reducerea dozei ajută.
 • mâncărimi de piele roșie (unde ați făcut injecția) – aplicați o cremă calmantă, cum ar fi o crema hidratanta, crema anti-mancarimi sau loțiune. Dacă erupția este roșie închisă, se înrăutățește sau continuă mai mult de câteva zile, adresați-vă medicului dumneavoastră.

7. Sarcina și alăptarea

Acidul tranexamic nu este de obicei recomandat dacă sunteți gravidă. Acest lucru se datorează faptului că nu există suficiente informații pentru a spune dacă este în siguranță. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră îl poate prescrie dacă consideră că beneficiile medicamentului depășesc riscurile.

Dacă sunteți gravidă sau încercați un copil, discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile posibile ale administrării acidului tranexamic.

Acidul tranexamic și alăptarea

Cantități mici de acid tranexamic pot intra în laptele matern. Cu toate acestea, acest medicament este în general considerat sigur pentru mame și bebeluși care alăptează.

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți probleme cu privire la administrarea de acid tranexamic în timpul alăptării.

Sfaturi non-urgente: Spuneți medicului dumneavoastră dacă:

 • încerci să rămâi însărcinată
 • esti deja insarcinata
 • alăptezi

8. Precauții cu alte medicamente

Acidul tranexamic poate fi luat cu majoritatea altor medicamente.

Cu toate acestea, discutați cu medicul sau farmacistul dacă luați pilula combinată . Ar putea exista un risc foarte mic de a obține un cheag de sânge dacă luați și acid tranexamic.

Amestecarea acidului tranexamic cu remedii sau suplimente din plante

Nu există suficiente cercetări pentru a spune dacă remedii din plante sau suplimente sunt sigure pentru a lua cu acid tranexamic. Acest lucru se datorează faptului că acestea nu sunt testate în același mod ca medicamentele pe bază de rețetă.

Important

Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați alte medicamente, inclusiv remedii naturiste, vitamine sau suplimente.

9. Întrebări comune

Cum functioneazã?

Acidul tranexamic ajută procesul natural de coagulare a sângelui corpului tău. Cheagurile de sânge joacă un rol important în oprirea sângerării.

Cheagurile de sânge sunt formate de o proteină numită fibrină. Cu toate acestea, există enzime în corpul tău care descompun fibrina, ceea ce înseamnă că cheagurile de sânge nu pot rămâne pe loc. Aceasta se numește „fibrinoliză”.

Acidul tranexamic este un tip de medicament numit anti-fibrinolitic. Ajută la prevenirea fibrinolizei prin oprirea descompunerii fibrinei. Acest lucru ajută la formarea cheagurilor de sânge în locul în care este nevoie.

Cât durează pentru a lucra?

Durata de funcționare a acidului tranexamic variază. Poate dura până la 24 de ore până când medicamentul are efect complet.

Cât timp o voi lua?

Acidul tranexamic este de obicei utilizat pentru o perioadă scurtă de timp pentru a trata sângerarea. De obicei, veți lua acest medicament timp de 4 zile pentru perioade grele sau 7 zile pentru a trata alte sângerări care nu se opresc de la sine.

Persoanele care au o afecțiune, cum ar fi angioedema ereditară, ar putea avea nevoie să o ia pentru o perioadă scurtă de timp peste câteva luni sau ani.

Pot să-l iau mult timp?

Persoanele cu sângerari obișnuite ale nasului sau perioade grele pot lua acid tranexamic pe termen lung, pe mai multe luni sau ani. Cu toate acestea, de obicei, iau doar câteva zile sau o săptămână la un moment în care sângerarea este o problemă.

Există medicamente similare cu acidul tranexamic?

Există alte medicamente care sunt folosite pentru a opri sângerarea. Cu toate acestea, acestea nu funcționează în același mod ca acidul tranexamic.

Etamsilatul poate fi prescris pentru perioade grele, dar este posibil să nu funcționeze la fel de bine ca acid tranexamic.

Desmopressin este utilizat pentru sângerare severă dacă aveți hemofilie sau boala von Willebrand .

Acidul tranexamic poate fi utilizat în alte condiții?

Acidul tranexamic a fost testat pentru a trata decolorarea pielii la persoanele cu hiperpigmentare (melasma).

Cu toate acestea, este prea devreme pentru a ști cât de bine funcționează acest lucru ca tratament de atenuare a pielii pentru hiperpigmentare. Sunt necesare mai multe cercetări înainte de a putea fi recomandate.

Pot bea alcool cu el?

Da, puteți bea alcool în timp ce luați acid tranexamic

Există vreo mâncare sau băutură pe care ar trebui să o evit?

Puteți mânca și bea în mod normal, în timp ce luați acid tranexamic.

Îmi va afecta contracepția?

Acidul tranexamic nu afectează niciun tip de contracepție, inclusiv pilula combinată sau contracepția de urgență . Cu toate acestea, discutați cu medicul dumneavoastră dacă luați pilula. Poate exista un risc crescut foarte mic de a avea tromboză (un cheag de sânge în interiorul venei) dacă luați și acid tranexamic.

Dacă acidul tranexamic vă face să vomitați sau să aveți diaree severă mai mult de 24 de ore (este mai probabil dacă aveți injecții de acid tranexamic), este posibil ca pastilele contraceptive să nu vă protejeze de sarcină. Uită-te pe pachetul de pastile pentru a afla ce să faci.

Citiți mai multe despre ce să faceți dacă sunteți pe pilulă și sunteți bolnav sau aveți diaree .

Va afecta fertilitatea mea?

Nu există dovezi ferme care să sugereze că administrarea de acid tranexamic va reduce fertilitatea la bărbați sau la femei.

Pot să conduc sau să merg cu bicicleta?

A lua acid tranexamic nu vă va afecta capacitatea de a conduce o mașină sau de a merge cu bicicleta.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!