Pot avea o radiografie dacă sunt însărcinată?

Dacă este posibil, trebuie să evitați să aveți o radiografie în timp ce sunteți gravidă.

Poate să-mi aștepte tratamentul?

Profesionistul dumneavoastră medical vă poate ajuta să decideți dacă tratamentul dvs. poate aștepta până când ați avut copilul.

De asemenea, pot lua în considerare utilizarea unei alte metode imagistice, cum ar fi o scanare cu ultrasunete .

Ce se întâmplă dacă am nevoie de o radiografie dentară?

Asigurați-vă că îi spuneți dentistului dvs. că sunteți gravidă. Dacă aveți nevoie de o radiografie dentară, stomatologul dvs. va aștepta de obicei până când ați avut copilul, chiar dacă majoritatea radiografiilor dentare nu afectează abdomenul sau zona pelvină.

Cum funcționează razele X?

Razele X sunt scurte explozii de radiații care pot trece prin țesutul corpului. Nivelul sau doza de radiații utilizate variază, în funcție de tipul de raze X și de echipamentul utilizat. De asemenea, poate varia în funcție de mărimea persoanei. În razele X, doza de radiație este măsurată în miligrame (mGy).

Dacă medicul dumneavoastră vă recomandă o radiografie, va fi utilizată cea mai mică doză posibilă de radiații.

Care sunt riscurile?

Razele X în timpul sarcinii nu cresc riscul de avort sau provoacă probleme la copilul nenăscut, cum ar fi defecte la naștere și probleme de dezvoltare fizică sau psihică.

Cu toate acestea, dacă o femeie însărcinată are o radiografie și este expusă radiațiilor, există un risc foarte mic de creștere a copilului pentru a dezvolta cancer în copilărie. Acesta este motivul pentru care doza de radiație folosită într-o radiografie este întotdeauna cât mai mică posibil.

În timpul razelor X dentare, șorțurile de plumb nu mai sunt utilizate în mod obișnuit pentru a proteja abdomenul sau pelvisul, deoarece majoritatea razelor X dentare nu afectează această zonă. De asemenea, doza de radiații în radiografiile dentare este atât de scăzută, încât nu există niciun risc pentru copilul nenăscut.

Cu toate acestea, în cazuri foarte rare, unghiul fasciculului de raze X necesar pentru a lua o radiografie dentară poate afecta zona pelvină. Dacă aveți nevoie de o radiografie dentară de genul acesta, care nu poate aștepta până când ați avut copilul, dentistul vă poate acoperi abdomenul cu un șorț de plumb în timp ce radiografia este efectuată.

Ce se întâmplă dacă sarcina mea nu a fost confirmată?

Dacă credeți că puteți fi însărcinată sau nu sunteți sigur, spuneți-vă profesionistului dumneavoastră. Acestea vor lua în considerare acest lucru atunci când vă vor evalua opțiunile de tratament.

Citiți mai multe răspunsuri la întrebări despre sarcină și naștere .

Informatii suplimentare