De ce nu pot mânca brânzeturi moi în timpul sarcinii?

Brânzeturile moi pot conține bacterii listeria care determină o infecție numită listerioză . Pentru a evita acest risc, femeile însărcinate sunt sfătuite să nu mănânce nicio brânză moale coptă de mucegai, precum brie, camembert, brânză moale coptă din mucegai, fabricată cu lapte de capră și altele cu coajă similară.

De asemenea, ar trebui să evitați să mâncați brânzeturi moi, cu vișine albastră moale, inclusiv:

  • Albastru danez
  • Gorgonzola
  • Roquefort

Dar este sigur să mănânci aceste brânză atunci când sunt gătite bine, până când se fierbe fierbinte până la capăt.

Citește mai mult Pot mânca brie și brânză gătită în timpul sarcinii?

Brânzeturile moi ca acestea sunt mai puțin acide decât brânzeturile tari și conțin mai multă apă. Acest lucru înseamnă că pot fi un mediu ideal pentru ca bacteriile dăunătoare, cum ar fi listeria, să crească.

Listerioza

Infecția cu listerioză este de obicei cauzată de consumul de alimente contaminate cu bacteriile listeria. Femeile însărcinate prezintă mai mult riscul de a face listerioză din cauza modificărilor hormonale din timpul sarcinii care slăbesc sistemul imunitar (apărarea naturală a organismului împotriva infecției).

Deși infecția cu listeria este rară, este important să aveți grijă specială în timpul sarcinii. Chiar și o formă ușoară a bolii la o femeie însărcinată poate provoca avort , naștere sau boală severă la un nou-născut.

Brânzeturi pe care le puteți mânca

În timp ce sunteți gravidă, este sigur să mâncați brânzeturi tari, precum și alte tipuri de brânză. Brânzeturile tari nu conțin atât de multă apă ca brânzeturile moi, astfel încât bacteriile sunt mai puțin susceptibile să crească în ele.

Pentru mai multe informații, inclusiv când să vă asigurați că o brânză este făcută din lapte pasteurizat, consultați Sunt brânzeturile tari în condiții de siguranță pentru a mânca în timpul sarcinii?

Citiți răspunsurile la mai multe întrebări despre sarcină .

Informatii suplimentare

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!