Este normal să ai un penis curbat?

Este obișnuit ca penisul să se curbeze ușor spre stânga sau spre dreapta atunci când este erect. Dar dacă aveți o îndoire mai semnificativă în penisul dvs., care vă poate provoca dureri sau dificultăți în relații sexuale, consultați medicul dumneavoastră de familie sau mergeți la clinica locală de medicină genitourinară (GUM). Acestea pot fi uneori simptome ale bolii Peyronie.

Care este boala Peyronie?

Boala Peyronie face ca penisul să devină curbat atunci când este erect. Afecțiunea afectează mai ales bărbații peste 40 de ani, deși se poate întâmpla la orice vârstă.

Care sunt simptomele bolii Peyronie?

Simptomele bolii Peyronie includ:

  • o zonă îngroșată sau o forță tare (placă) în axul penisului (este rar să obții mai mult de o placă)
  • o curbă a penisului atunci când este erectă (de obicei se curbă în sus)
  • dureri la nivelul penisului, de obicei în timpul erecției (durerea la penisul nerect este rară)
  • penisul cu aspect greșit, ca o clepsidră
  • pierderea lungimii sau a circumferinței penisului

Unii bărbați cu afecțiune au dureri în penisul lor, în timp ce alții nu au niciunul. Dacă aveți dureri, s-ar putea să se îmbunătățească în timp.

Dar, în cazuri severe, curba penisului poate face sexul dificil, dureros sau chiar imposibil. Boala Peyronie poate duce, de asemenea, la o disfuncție erectilă.

Ce cauzează boala Peyronie?

Cauza bolii Peyronie nu este încă înțeleasă.

Se crede că afecțiunea apare uneori după o rănire a penisului atunci când este erect, cum ar fi îndoit în timpul sexului, dar se poate dezvolta fără nicio cauză evidentă.

Boala Peyronie se poate produce în familii.

Tratamente nechirurgicale pentru boala Peyronie

Mulți bărbați nu au nevoie de tratament, deoarece nu au dureri sau afecțiunea nu le afectează funcția sexuală. Starea se poate îmbunătăți uneori fără tratament.

Sunt disponibile diverse tratamente nechirurgicale, inclusiv medicamente și injecții de steroizi în zona afectată. Dar există dovezi limitate ale eficienței lor.

Ghidul este disponibil de la Institutul Național de Excelență în Sănătate și Îngrijire (NICE) cu privire la o opțiune de tratament: terapia cu unde de șoc extracorporeal (ESWT) .

Aceasta implică direcționarea undelor sonore la placă, utilizând, în general, un scaner cu ultrasunete. Ghidul NICE recomandă faptul că, deși ESWT este considerat sigur, nu există suficiente dovezi care să demonstreze eficacitatea acestuia.

Tratamente chirurgicale pentru boala Peyronie

În cazuri grave, poate fi posibilă tratarea bolii Peyronie cu o intervenție chirurgicală. Dar medicii recomandă așteptarea cu cel puțin 12 luni înainte de a lua în considerare o intervenție chirurgicală, deoarece starea se poate îmbunătăți fără tratament la unii bărbați.

Chirurgia poate implica:

  • îndepărtarea sau tăierea plăcii și atașarea unui plasture de piele sau a unei vene pentru a îndrepta penisul
  • eliminarea unei zone a penisului vizavi de placa pentru a anula îndoirea (acest lucru poate duce la o scurtare ușoară a penisului)
  • implantarea unui dispozitiv pentru îndreptarea penisului

Ce ar trebui să fac dacă sunt îngrijorat de penisul meu curbat?

Dacă sunteți îngrijorat de o apăsare sau îndoire a penisului dvs. sau cauzează probleme cu sexul, mergeți la medicul dumneavoastră medical sau la o clinică locală GUM.

Citiți răspunsurile la mai multe întrebări despre sănătatea bărbaților .

Informatii suplimentare