Poate fi controlată ejacularea precoce?

Ejacularea precoce este locul în care un bărbat ejaculează (vine) prea repede în timpul actului sexual. Este o problemă frecventă de ejaculare.

Unii profesioniști din domeniul sănătății preferă să folosească termenul „ejaculare rapidă”.

Ce este prematur?

Un studiu care a implicat 500 de cupluri a constatat că timpul mediu pentru ejaculare a fost de aproximativ cinci minute și jumătate după începerea sexului. Această perioadă ar putea fi mai lungă în cazul bărbaților care fac sex cu bărbați.

Ghidurile internaționale definesc ejacularea prematură ca ejacularea regulată în termen de un minut de la intrarea în partener.

Totuși, ție și partenerului tău trebuie să decizi dacă ești mulțumit de timpul necesar pentru a ejacula.

Dacă timpii de ejaculare provoacă stres persistent, atunci este o problemă care poate fi ajutată cu tratamentul.

Tipuri de ejaculare precoce

Există două tipuri de ejaculare prematură:

  • ejaculare precoce primară – unde ai avut întotdeauna problema
  • ejacularea precoce secundară (sau „ejacularea precoce dobândită”) – unde ați dezvoltat recent problema

Cauzele ejaculării precoce primare sunt adesea psihologice, cum ar fi o experiență sexuală traumatică la o vârstă fragedă. Ejacularea prematură secundară poate fi cauzată atât de factori psihologici cât și de factori fizici. Cauzele fizice pot include consumul de prea mult alcool și inflamația glandei prostatei (prostatită) .

Tratament

Dacă ejacularea precoce este cauzată de o afecțiune fizică, tratarea afecțiunii de bază ar trebui să vă ajute. Medicul dumneavoastră poate sugera posibile opțiuni de tratament.

Tratarea ejaculării precoce cauzate de factori psihologici poate fi mai dificilă. Cu toate acestea, majoritatea bărbaților care persistă cu tratament consideră că problema se rezolvă.

Ajutor de sine

Există o serie de tehnici de auto-ajutor pe care le puteți încerca înainte de a solicita ajutor medical.

Acestea includ:

  • masturbați-vă cu o oră sau două înainte de a face sex
  • folosind un prezervativ gros pentru a ajuta la scăderea senzației
  • respirând adânc pentru a opri scurt reflexul ejaculator (un reflex automat al corpului, în timpul căruia are loc ejacularea)
  • făcând sex cu partenerul deasupra (pentru a le permite să se îndepărteze când ești aproape de a ejacula)
  • luând pauze în timpul sexului și distragându-vă gândindu-vă la ceva complet diferit

Dacă vă aflați într-o relație de lungă durată, puteți beneficia de terapia cuplurilor.

Vei fi încurajat să explorezi problemele care ar putea afecta relația ta și vei primi sfaturi despre cum să le rezolvi. De asemenea, vi se pot arăta tehnici care vă pot ajuta să „dezvăluiți” obiceiul ejaculării precoce.

Medicament

Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS) sunt disponibili dacă tehnicile de auto-ajutor de mai sus nu îmbunătățesc problema. ISRS sunt utilizate în principal pentru a trata depresia, dar unul dintre efectele lor secundare este întârzierea ejaculării.

Dapoxetina este un SSRI special conceput pentru a trata ejacularea precoce.

Dapoxetina poate fi folosită „la cerere”. De obicei, vi se va recomanda să o luați între una și trei ore înainte de sex, dar nu mai mult de o dată pe zi.

Dacă nu răspundeți la tratamentul cu dapoxetină, medicul dumneavoastră medical vă poate recomanda să încercați un alt SSRI pe baza unei „etichete”. Acest lucru este atunci când un medicament este utilizat în alt scop decât a fost autorizat. Medicii pot prescrie medicamente în baza unei etichete, dacă decid că este cel mai bun interes al pacientului pe baza dovezilor disponibile.

Alte ISRS care pot fi prescrise pentru ejacularea precoce includ paroxetină, sertralină sau fluoxetină. De obicei, va trebui să luați aceste tipuri de SSRI timp de o săptămână sau două înainte de a obține efectele complete.

Utilizarea cremelor și spray-urilor anestezice, cum ar fi lidocaina sau crema de prilocaină, vă poate ajuta făcând penisul să fie mai puțin sensibil. Combinarea unei creme anestezice cu prezervativ poate fi deosebit de eficientă. Medicul dumneavoastră ar trebui să poată recomanda o cremă adecvată.

Întreabă un doctor onlineRapid și ușor, doctori verificați, confidențial și anonim

Cu Medic Chat ai la dispoziție 400+ doctori online din 40 specialități medicale.

N-a fost niciodată mai ușor să iei legătura cu un medic de specialitate!