Am dreptul să refuz tratamentul?

În majoritatea cazurilor da.

Trebuie să vă dați consimțământul (permisiunea) înainte de a primi orice tip de tratament medical, de la un simplu test de sânge până la a decide să vă donați organele după moartea voastră.

Dacă refuzați un tratament, trebuie respectată decizia dvs., chiar dacă se crede că refuzul tratamentului ar duce la decesul sau moartea copilului dumneavoastră nenăscut.

Decizii voluntare și informate

Pentru ca consimțământul la tratament sau refuzul tratamentului să fie valabil, decizia trebuie să fie voluntară și trebuie să fiți informați corespunzător:

  • Voluntar: trebuie să luați decizia de a acorda sau de a refuza singur tratamentul, iar decizia dvs. nu trebuie să se datoreze presiunii profesioniștilor din domeniul sănătății, a prietenilor sau a familiei.
  • Informați în mod corespunzător: trebuie să vi se ofere informații complete despre ce implică tratamentul, inclusiv beneficiile și riscurile, dacă există tratamente alternative rezonabile și ce se va întâmpla dacă tratamentul nu merge înainte.

Lipsa capacității

O singură excepție de la această regulă este dacă profesioniștii din domeniul sănătății responsabili de îngrijirile dvs. consideră că nu aveți capacitatea de a lua o decizie informată și voluntară.

„Capacitate” înseamnă capacitatea de a utiliza și înțelege informațiile pentru a lua o decizie și de a comunica orice decizie luată.

Se presupune că toți adulții au o capacitate suficientă pentru a decide asupra propriului tratament medical, cu excepția cazului în care există dovezi semnificative care să sugereze altfel.

O persoană îi lipsește capacitatea dacă mintea îi este afectată sau perturbată într-un fel și aceasta înseamnă că persoana respectivă nu poate lua o decizie în acel moment.

Exemple despre modul în care creierul sau mintea unei persoane pot fi afectate includ:

Citiți mai multe despre capacitatea de a consimți .

Decizii în avans

Dacă aveți 18 ani sau mai mult, aveți opțiunea de a lua ceea ce este cunoscut ca o decizie în avans (cunoscută și ca voință vie). Aceasta este o decizie de a refuza anumite tratamente medicale pentru o perioadă viitoare în care s-ar putea să nu poți lua o astfel de decizie.

Puteți refuza un tratament care ar putea să vă țină în viață (cunoscut sub numele de tratament care să susțină viața). Aceasta include tratamente precum ventilația și resuscitarea cardio-pulmonară (CPR), care pot fi utilizate dacă nu puteți respira singur sau dacă inima vă oprește. Poate doriți să discutați acest lucru cu un medic sau o asistentă care știe despre istoricul dumneavoastră medical înainte de a vă gândi.

Tratamentele pe care decideți să le refuzați trebuie să fie numite în decizia în avans.

Luati decizia in avans, atat timp cat aveti capacitatea mentala de a lua astfel de decizii. Poate doriți să luați o decizie în avans cu ajutorul unui clinician.

Dacă decideți să refuzați tratamentul care să susțină viața în viitor, decizia dvs. în avans trebuie să fie:

  • scris
  • semnat de tine
  • semnat de un martor

Citiți mai multe despre decizii avansate și îngrijire de sfârșit de viață .

Informatii suplimentare