Când am nevoie de o notă potrivită?

7 zile libere bolnave sau mai puțin

Dacă sunteți bolnav de muncă timp de 7 zile sau mai puțin, angajatorul dvs. nu ar trebui să ceară dovezi medicale că ați fost bolnav. În schimb, vă pot cere să confirmați că ați fost bolnav. Puteți face acest lucru completând un formular singur când reveniți la serviciu. Aceasta se numește autocertificare.

Mai mult de 7 zile libere bolnave

Dacă sunteți bolnav de muncă mai mult de 7 zile, angajatorul vă va solicita, de obicei, o notă de potrivire (sau declarație de fitness pentru muncă) de la medicul de la medicul medical sau de la medicul spitalului. Notele de potrivire sunt uneori denumite declarații medicale sau o notă de medic.

Sfaturi importante pentru coronavirus

Nu cereți medicului dumneavoastră de familie o notă potrivită dacă sunteți fără muncă din cauza coronavirusului. În schimb, puteți obține o notă de izolare pe care să o trimiteți angajatorului dvs. ca dovadă că trebuie să rămâneți acasă.

Pentru a afla mai multe, consultați sfaturile noastre de autoizolare a coronavirusului .

Cum să numeri zilele bolnave

Când lucrați cu numărul de zile în care v-ați îmbolnăvit, trebuie să numărați toate zilele la rând în care ați fost bolnav, inclusiv zilele în care nu lucrați de obicei, cum ar fi weekendurile și sărbătorile bancare.

Cum pot primi o notă potrivită?

Dacă aveți nevoie de o notă de potrivire, contactați intervenția chirurgicală. Sau dacă primiți tratament la spital, cereți unul de la medicul dumneavoastră de spital.

Medicul dumneavoastră vă va evalua, iar dacă decid că sănătatea dvs. afectează starea dvs. de muncă pentru muncă, pot emite o notă potrivită și vă pot recomanda:

  • nu esti „potrivit pentru munca”
  • „puteți fi apt pentru muncă ținând cont de următoarele sfaturi”

Medicul dumneavoastră va alege opțiunea „poate fi potrivit pentru muncă” dacă crede că sunteți capabil să faceți o muncă, chiar dacă nu este treaba dvs. obișnuită, cu sprijinul angajatorului.

Discutați acest sfat cu angajatorul pentru a vedea dacă vă puteți întoarce la muncă. De exemplu, medicul dumneavoastră poate sugera posibile modificări, cum ar fi:

  • întoarcerea la muncă treptat, de exemplu, prin începerea part-time
  • lucrează temporar ore diferite
  • îndeplinirea diferitelor atribuții sau sarcini
  • având un alt sprijin pentru a-ți face treaba. De exemplu, dacă aveți dureri de spate, evitați ridicarea grea

Dacă angajatorul dvs. nu este în măsură să se adapteze modificărilor recomandate de un medic, atunci nota corespunzătoare este tratată ca și cum ar fi spus „impropriu pentru muncă”.

Taxe pentru notele potrivite

Nu este niciodată taxat de la medic pentru furnizarea unei note de potrivire dacă sunteți bolnav de la serviciu mai mult de 7 zile.

Pentru o boală de 7 zile sau mai puțin, practica de medic ar putea să vă taxeze să furnizați un certificat medical privat.

De exemplu, unii angajatori pot solicita dovezi medicale de la angajații care își iau în mod repetat timpul de rău, chiar dacă de fiecare dată când sunt plecați de la muncă este de 7 zile sau mai puțin. O notă de potrivire nu poate fi utilizată în acest scop și un medic poate solicita eliberarea unui certificat privat.

Obținerea de sprijin de la Fit for Work

Fit for Work este un serviciu gratuit conceput pentru a ajuta persoanele care nu sunt la serviciu din cauza bolii sau care lucrează cu o stare de sănătate.

Pentru mai multe informații despre problemele de sănătate legate de muncă, accesați site-ul Web pentru muncă .

Puteți, de asemenea, să discutați online cu un consilier de specialitate sau să sunați la asistență la 0800 032 6235 .

Informatii suplimentare