Care este riscul de infecție din sângele altcuiva?

Unele infecții pot fi transmise în sânge sau în lichide ale corpului (cum ar fi saliva) care pot fi amestecate cu sânge. Aceștia sunt cunoscuți sub denumirea de virusuri transmise de sânge (BBV).

Riscul unei infecții în acest fel depinde în mare măsură de tipul de infecție și de modul în care intrați în contact cu sângele infectat.

Ce infecții pot fi transmise?

Cele mai frecvente virusuri cu sânge din Marea Britanie sunt:

Acești viruși pot fi găsiți și în alte lichide corporale, altele decât sângele, cum ar fi sperma, secrețiile vaginale și laptele matern. Alte lichide corporale, cum ar fi urina, saliva și transpirația au doar un risc foarte mic de infecție, cu excepția cazului în care conțin sânge.

Cu toate acestea, prezența sângelui nu este întotdeauna evidentă și este posibil ca cineva să aibă una dintre aceste infecții fără să-și dea seama.

Căile de transmisie

Șansa ca o infecție să fie transmisă din sângele altcuiva depinde și de modul în care intrați în contact cu sângele infectat. Aceasta este cunoscută sub numele de ruta de transmisie. Mai jos sunt prezentate riscurile asociate diferitelor rute de transmisie.

Risc mai mare de infecție

Riscul de infecție este mai mare dacă pielea este ruptă sau perforată în timp ce intrați în contact cu sângele infectat.

De exemplu, dacă:

  • îți perforați pielea cu un ac folosit sau alt obiect ascuțit care a infectat sânge pe el
  • cineva cu sânge în saliva lor te mușcă și îți rupe pielea

Risc mai mic de infecție

Riscul de infecție din sângele altcuiva este mai mic dacă sângele vine în contact doar cu ochii, gura, nasul sau pielea deja frântă.

De exemplu, dacă cineva vă scuipă în față, este posibil să aibă sânge în salivă și s-ar putea să vă ajungă în ochi, gură sau nas. Saliva infectată poate ajunge, de asemenea, într-o tăietură, graș sau zgârietură existentă.

De asemenea, există un risc mai mic de infecție dacă sângele infectat intră în contact cu pielea care este deja ruptă din cauza unei stări de sănătate precum eczema.

Risc foarte mic de infecție

Riscul de infecție este foarte mic dacă sângele infectat intră în contact cu pielea neîntreruptă.

Informatii suplimentare