Cum îmi verific pulsul?

Puteți verifica ritmul cardiac luându-vă pulsul și numărând de câte ori inima vă bate într-un minut.

Frecvența cardiacă variază în funcție de ceea ce faceți – de exemplu, va fi mai lent dacă dormiți și mai repede dacă faceți exerciții fizice.

Pentru a obține ritmul cardiac în repaus, trebuie să fiți odihnit cel puțin 5 minute înainte de a vă verifica pulsul.

Găsindu-ți pulsul

Îți poți găsi pulsul la încheietura mâinii sau la gât.

Pentru a-ți găsi pulsul la încheietura mâinii:

  • ține-ți una din mâini, cu palma îndreptată în sus
  • apăsați primul deget (index) și degetul mijlociu al celeilalte mâini pe interiorul încheieturii mâinii, la baza degetului mare – nu folosiți degetul mare deoarece are propriul puls
  • apăsați-vă ușor pielea până când vă puteți simți pulsul – dacă nu îl găsiți, încercați să apăsați puțin mai tare sau să mișcați degetele

Pentru a-ți găsi pulsul în gât:

  • apăsați primul deget și degetul mijlociu în partea gâtului, chiar sub maxilar și lângă trapa de vânt – nu folosiți degetul mare
  • apăsați ușor pielea pentru a vă simți pulsul – dacă nu îl puteți găsi, încercați să apăsați puțin mai tare sau mutați-vă degetele

Verificându-ți pulsul

Când îți găsești pulsul, fie:

  • numără numărul de bătăi pe care le simți timp de 60 de secunde
  • numărați numărul pentru 30 de secunde și înmulțiți cu 2

Acest lucru vă oferă frecvența cardiacă – numărul de bătăi ale inimii pe minut (bpm).

De asemenea, puteți verifica dacă pulsul dvs. este regulat sau neregulat simțind ritmul său timp de aproximativ 30 de secunde. Este foarte frecvent să aveți bătăi de inimă neregulate ocazionale, cum ar fi bătăile ratate.

Dar dacă pulsul tău continuă să fie neregulat, poate fi un semn de fibrilare atrială – o frecvență cardiacă neregulată și adesea rapidă. Acest lucru este mai probabil dacă aveți 65 de ani sau mai mult.

Vezi un medic de familie dacă îți faci griji pentru pulsul tău.

Care este un ritm cardiac normal?

Majoritatea adulților au o frecvență cardiacă în repaus între 60 și 100bpm.

Cu cât sunteți mai potrivit, cu atât va fi mai mică frecvența cardiacă în repaus. De exemplu, sportivii pot avea o frecvență cardiacă în repaus de 40 până la 60 bpm sau mai mică.

Consultați un medic general pentru a vă verifica dacă credeți că ritmul cardiac este în mod continuu peste 120bpm sau sub 40bpm, deși poate fi pur și simplu că acest lucru este normal pentru dvs.

Vizitați British Heart Foundation pentru mai multe informații despre verificarea pulsului .

Exercițiu și pulsul tău

Dacă îți verifici pulsul în timpul exercițiului sau imediat după exercițiu, poate oferi o indicație a nivelului tău de fitness. Un monitor de frecvență cardiacă este de asemenea util pentru înregistrarea ritmului cardiac la repaus și în timpul exercițiului fizic.

Activitățile aerobe, cum ar fi mersul pe jos, alergatul și înotul sunt tipuri bune de exerciții fizice, deoarece îți cresc ritmul inimii și al respirației.

Citiți mai multe de la British Heart Foundation despre ce ar trebui să fie ritmul cardiac în timpul exercițiului (PDF, 200kb) .

Dacă nu ați făcut exerciții fizice înainte sau nu ați făcut-o pentru o perioadă de timp, consultați secțiunea noastră de puțuri live pentru a citi despre beneficiile exercițiului fizic și cât de mult ar trebui să faceți .

Informatii suplimentare: