Ce sunt vânătăile?

Vărsăturile sunt pete care apar pe piele atunci când vasele de sânge minuscule numite capilare se sparg sau izbesc dedesubt. Pe pielea corectă, petele sunt de obicei albastre sau violet.

Pe pielea mai închisă, petele pot fi de un violet închis, maroniu sau negru.

Sângele din capilare se scurge în țesutul moale de sub piele, provocând decolorarea.

Vărsăturile se simt adesea fragede sau umflate la început.

Ce provoacă vânătăi?

Vânătaia este cauzată de sângerare internă sub piele, care se întâmplă atunci când o persoană s-a rănit.

Unii oameni au, în mod natural, mai multe șanse de vânătăi decât alții. De exemplu, persoanele în vârstă se pot învârti ușor, deoarece pielea lor este mai subțire, iar țesutul de dedesubt este mai fragil.

Cum pot reduce vânătăile?

Tratați vânătăile pe pielea dvs. limitând sângerarea. Puteți face acest lucru prin răcirea zonei cu o compresă rece (o flanelă sau o cârpă înmuiată în apă rece) sau un pachet de gheață învelit într-un prosop.

Pentru a face un pachet de gheață, așezați cuburi de gheață sau un pachet de legume congelate într-o pungă de plastic, apoi înfășurați-o într-un prosop. Țineți acest lucru peste zonă timp de cel puțin 10 minute. Nu puneți pachetul de gheață direct pe piele, deoarece acest lucru va fi prea rece și s-ar putea răni.

Calmante contra-counter cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul pot ajuta la ameliorarea durerii asociate cu vânătăi.

Când să vezi un medic de familie

Majoritatea vânătăilor vor dispărea după aproximativ 2 săptămâni. Dacă vânătaia este încă acolo după 2 săptămâni, consultați un medic primar.

De asemenea, ar trebui să vedeți un medic de familie dacă primiți brusc o mulțime de vânătăi sau începeți să vă învinețiți fără niciun motiv evident. Vânătaia neobișnuită este uneori un simptom al unei boli de bază, cum ar fi o problemă cu modul în care vă cheagă sângele.

Vânătaie internă

Vărsăturile nu se întâmplă doar sub piele – ele pot avea loc și mai adânc în țesuturile, organele și oasele tale. În timp ce sângerarea nu este vizibilă, vânătăile interne pot provoca:

  • durere și tandrețe în zona corpului tău care a fost rănită
  • o gamă limitată de mișcare în articulațiile din apropiere

Dacă sunteți îngrijorat că puteți avea o vânătăi internă din cauza unei accidentări sau accidente, cereți o programare de urgență la medicul de familie sau sunați la 111 pentru sfaturi.

Găsiți răspunsurile la mai multe întrebări despre accidente, prim ajutor și tratamente .

Informatii suplimentare