Leziuni repetitive la efort (RSI)

Lezarea repetitivă a tensiunii (RSI) este un termen general utilizat pentru a descrie durerea resimțită în mușchi, nervi și tendoane cauzată de mișcarea repetitivă și de consum excesiv.

Este, de asemenea, cunoscut sub numele de tulburare a membrelor superioare legate de muncă, sau dureri nespecifice ale membrelor superioare.

Afecțiunea afectează mai ales părți ale corpului superior, cum ar fi:

  • antebrațe și coate
  • încheieturile și mâinile
  • gâtul și umerii

Simptomele RSI

Simptomele RSI pot varia de la ușoare până la severe și de obicei se dezvoltă treptat. Adesea includ:

  • durere, durere sau sensibilitate
  • rigiditate
  • trepidant
  • furnicături sau amorțeală
  • slăbiciune
  • cârcel

La început, este posibil să observați simptome doar atunci când efectuați o anumită acțiune repetitivă.

Dar fără tratament, simptomele RSI pot deveni în cele din urmă constante și pot provoca perioade mai lungi de durere. De asemenea, s-ar putea să se umfle în zona afectată, care poate dura câteva luni.

Ce să faci dacă crezi că ai RSI

Dacă dezvoltați simptome ale RSI și credeți că poate fi legat de locul de muncă, adresați-vă angajatorului sau reprezentantului sănătății dumneavoastră.

Este posibil să vă modificați sarcinile pentru a vă îmbunătăți simptomele.

Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă simptomele continuă, în ciuda încercărilor de a schimba modul de lucru.

Citiți mai multe despre diagnosticarea RSI .

Ce provoacă RSI?

RSI este legată de suprautilizarea mușchilor și tendoanelor din partea superioară a corpului.

Anumite lucruri sunt gândite să crească riscul RSI, inclusiv:

Temperaturile la rece și echipamentele vibrante sunt de asemenea gândite să crească riscul de a obține RSI și pot înrăutăți simptomele. Stresul poate fi, de asemenea, un factor care contribuie.

Joburile care implică mișcări repetitive pot duce la RSI, cum ar fi lucrul pe o linie de asamblare, la un supermarket sau la un computer.

Mediul dvs. de lucru ar trebui să fie cât mai confortabil. În mod ideal, ar trebui să aveți o evaluare la locul de muncă, astfel încât să se poată face toate ajustările necesare.

Angajatorul dvs. are obligația legală de a încerca să prevină RSI legată de muncă și să se asigure că oricine are deja afecțiunea nu se agravează.

Cum este tratat RSI

Primul pas în tratarea RSI este de obicei identificarea și modificarea sarcinii sau activității care provoacă simptomele. Dacă este necesar, poate fi necesar să încetați să desfășurați activitatea cu totul.

Pentru a ameliora simptomele, medicul dumneavoastră poate recomanda administrarea de paracetamol sau un curs scurt de medicament anti-inflamator nesteroid , cum ar fi ibuprofenul . De asemenea, pot sugera folosirea unui pachet fierbinte sau rece, a unui suport elastic sau a unei pâlcuri.

De asemenea, este posibil să fiți trimis la un fizioterapeut pentru sfaturi despre postură și cum să vă consolidați sau relaxați mușchii. Unii oameni constată că alte tipuri de terapie ajută la ameliorarea simptomelor, inclusiv masajul, yoga și osteopatia .

Citiți mai multe despre tratarea RSI .

Cum să prevină RSI

Majoritatea angajatorilor efectuează o evaluare a riscurilor atunci când vă alăturați unei companii pentru a verifica dacă zona dvs. de lucru este potrivită și confortabilă pentru dvs. Puteți solicita o evaluare dacă nu ați avut una.

Există, de asemenea, lucruri pe care le puteți ajuta pentru a reduce riscul de a obține RSI, cum ar fi:

Dacă lucrați la un computer toată ziua, asigurați-vă că scaunul, tastatura, mouse-ul și ecranul sunt poziționate, astfel încât acestea să provoace cea mai mică tensiune.

Consultați sfaturi despre prevenirea RSI pentru sfaturi mai detaliate despre utilizarea unui mouse și tastatură la locul de muncă.