Testele auditive pentru copii

Testele de rutină auditive sunt oferite nou-născuților și copiilor pentru a identifica problemele încă de la dezvoltarea lor.

Deși problemele grave ale auzului în timpul copilăriei sunt rare, testarea timpurie asigură că toate problemele sunt ridicate și gestionate cât mai devreme.

De ce testele auditive sunt importante

Testele auditive efectuate la scurt timp după naștere pot ajuta la identificarea majorității bebelușilor cu pierderi de auz semnificative, iar testarea ulterioară în copilărie poate ridica orice probleme care au fost ratate sau s-au agravat lent.

Fără teste auditive de rutină, există șanse ca o problemă auditivă să poată fi nediagnosticată timp de multe luni sau chiar de ani.

Este important să identificați problemele de auz cât mai devreme, deoarece acestea pot afecta vorbirea și dezvoltarea limbajului copilului, abilitățile sociale și educația.

Tratamentul este mai eficient dacă există probleme depistate și gestionate în consecință. Un diagnostic precoce vă va ajuta, de asemenea, să vă asigurați că dvs. și copilul dvs. aveți acces la orice servicii speciale de asistență de care aveți nevoie.

Când se va verifica auzul copilului meu?

Audierea copilului dvs. poate fi verificată:

Audierea copilului dvs. poate fi verificată și în orice alt moment, dacă aveți probleme. Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie sau vizitatorul de sănătate dacă sunteți îngrijorat de auzul copilului.

Screening auditiv pentru nou-născuți

Bebelușii nou-născuți pot fi analizați pentru eventualele probleme de auz folosind două teste rapide și nedureroase. În mod normal, testele sunt efectuate în secție înainte de a ieși din spital.

Citiți mai multe despre screeningul auditiv al nou-născutului .

Testele de auz pentru bebelușii și copiii mai mari

O serie de teste auditive diferite pot fi utilizate pentru a verifica probleme de auz la copiii mai mari și copiii mici. Acestea sunt de obicei efectuate la un departament de audiologie.

Unele dintre principalele teste care pot fi efectuate sunt descrise în această pagină.

Audiometrie de întărire vizuală

Audiometria de armare vizuală (VRA) este de obicei folosită pentru testarea auzului la copii de la vârsta de aproximativ 6 luni până la 2,5 ani.

În timpul testului, copilul dvs. va sta pe poala sau pe un scaun în timp ce sunetele sunt prezentate. Bebelușul tău va fi învățat să lege sunetul cu o recompensă vizuală, cum ar fi o jucărie sau un ecran de computer care se aprinde.

Odată ce copilul este capabil să asocieze sunetul și răsplata vizuală, volumul și tonul sunetului vor fi variate pentru a determina sunetele cele mai liniștite pe care copilul tău le poate auzi.

Joacă audiometria

Copiii mici cu vârste cuprinse între 1,5 și 5 ani pot face un test de audiometrie la joacă.

În timpul testului, sunetele vor fi redate prin căști sau difuzoare, iar copilul dvs. va fi rugat să efectueze o sarcină simplă atunci când va auzi sunetul. Acest lucru poate varia de la introducerea unei mingi într-o găleată până la completarea unui puzzle.

Ca și în cazul VRA, volumul și tonul sunetului vor fi variate pentru a determina cele mai liniștite sunete pe care copilul dvs. le poate auzi.

Audiometrie cu ton pur

Copiii mai mari pot avea un test numit audiometrie cu ton pur. Acesta este testul folosit adesea pentru ecranizarea auzului unui copil înainte de a începe școala, când este uneori denumit „test de măturare”. Este similar cu un test auditiv pe care l-ar putea avea un adult.

În timpul audiometriei tonului pur, o mașină generează sunete la diferite volume și frecvențe. Sunetele sunt redate prin intermediul căștilor, iar copilul este rugat să răspundă atunci când îi aud prin apăsarea unui buton.

Prin schimbarea nivelului sunetului, testerul poate efectua cele mai liniștite sunete pe care le poate auzi copilul tău.

Test de conducere osoasă

Pe lângă utilizarea difuzoarelor sau căștilor, majoritatea testelor de mai sus pot fi efectuate și cu ajutorul unui mic dispozitiv vibrator amplasat în spatele urechii.

Acest dispozitiv trece sunet direct către urechea internă prin oasele din cap, ceea ce vă poate ajuta să identificați ce parte a urechii nu funcționează corect dacă copilul dvs. are probleme de auz.

Timpanometria

Tympanometry este un test pentru a evalua cât de flexibil este timpanul.

Pentru o auz bună, timpanul trebuie să fie flexibil pentru a permite trecerea sunetului prin el. Dacă timpanul este prea rigid – de exemplu, deoarece există lichid în spatele său ( urechea cu lipici ) – sunetele vor sări înapoi de pe timpan în loc să treacă prin el.

În timpul testului, un tub moale de cauciuc va fi amplasat la intrarea în urechea copilului dumneavoastră. Aerul este suflat ușor în josul tubului și se aude un sunet printr-un mic difuzor în interiorul său. Tubul măsoară apoi sunetul care este respins din ureche.

Cauzele problemelor de auz la bebeluși și copii

Există o serie de motive pentru care un copil poate avea o problemă de auz, inclusiv pierderea temporară a auzului din cauza unei boli comune, cum ar fi o răceală .

Unele cauze posibile de pierdere a auzului care pot fi detectate în timpul testelor de rutină includ:

 • ureche de lipici – o acumulare de lichid în urechea medie, care este frecvent la copiii mici
 • infecții care se dezvoltă în pântece sau la naștere, cum ar fi rubeola sau citomegalovirusul , care pot provoca pierderi progresive de auz
 • condiții moștenite, cum ar fi otoscleroză , care opresc urechile sau nervii să funcționeze corespunzător
 • lezarea nervilor cohleari sau auditivi (care transmit semnale auditive creierului); acest lucru ar putea fi cauzat de o vătămare severă a capului , de expunerea la zgomot puternic sau de chirurgia capului, de exemplu
 • fiind înfometat cu oxigen la naștere (asfixie la naștere)
 • boli precum meningita si encefalita (care ambele implica umflarea creierului)

Spotting semne ale unei probleme auditive

Deși copilului tău i se vor oferi teste auditive de rutină pe măsură ce vor crește, este totuși important pentru tine să te uiți la semne ale eventualelor probleme și să cauți sfaturi dacă ai nelămuriri.

Pentru bebeluși, lista de verificare din fișa personală a sănătății copilului dvs. (cartea roșie) poate fi utilizată pentru a vă ajuta să verificați auzul copilului dvs. pe măsură ce cresc.

Puteți descărca, de asemenea, două liste de verificare produse de programul de selecție auditivă pentru nou-născuți : una care vă spune ce sunete ar trebui să facă bebelușul dvs. (PDF, 28kb) și una care vă spune ce fel de sunete ar trebui să reacționeze copilul dvs. (PDF, 28kb) .

La copiii mai mari, semnele unei posibile probleme de auz pot include:

 • neatenție sau concentrare slabă
 • nu răspunde când se cheamă numele lor
 • vorbind tare și ascultând televizorul la un volum mare
 • dificultate în identificarea de unde provine un sunet
 • pronunțarea greșită a cuvintelor
 • o schimbare în progresul lor la școală

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie sau vizitatorul de sănătate dacă sunteți preocupat de auzul copilului. Copilul tău poate face un test auditiv la orice vârstă.