Sindromul Wolff-Parkinson-White

Sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW) este o afecțiune cardiacă relativ frecventă care face ca inima să bată anormal de rapid pentru perioade de timp.

Cauza este o conexiune electrică suplimentară în inimă. Această problemă a inimii este prezentă la naștere (congenitală), deși simptomele s-ar putea să nu se dezvolte decât mai târziu în viață. Multe cazuri sunt diagnosticate la adulți tineri sănătoși.

Uneori, conexiunea electrică suplimentară nu va provoca niciun simptom și poate fi ridicată numai atunci când se efectuează un test de electrocardiogramă (ECG) dintr-un alt motiv. În aceste cazuri, se vor face teste suplimentare pentru a determina dacă este necesar tratament.

Este serios?

Poate fi înfricoșător să se spună că ai o problemă cu inima, dar sindromul WPW nu este de obicei grav.

Mulți oameni nu vor avea simptome sau vor experimenta doar episoade ocazionale și ușoare ale curselor inimii. Cu tratamentul, starea poate fi în mod normal vindecată.

Sindromul WPW poate fi uneori în pericol pentru viață, în special dacă apare alături de un tip de bătăi inimii neregulate numite fibrilație atrială . Dar acest lucru este rar, iar tratamentul poate elimina acest risc.

Simptomele sindromului WPW

Dacă aveți sindromul WPW, puteți experimenta episoade în care inima vă începe să curgă brusc, înainte de a vă opri sau a încetini brusc. Acest ritm cardiac rapid se numește tahicardie supraventriculară (SVT) .

În timpul unui episod, puteți prezenta simptome precum:

Aceste episoade pot dura câteva secunde, minute sau ore.

Cât de des apar acestea variază de la persoană la persoană. Unele persoane pot avea episoade zilnic, în timp ce altele le pot experimenta doar de câteva ori pe an.

În mod normal, apar la întâmplare, fără nicio cauză identificabilă, dar uneori pot fi declanșate de exerciții fizice sau de băut mult alcool sau cafeină.

Când să solicitați sfaturi medicale

Vedeți un medic de familie dacă continuați să bateți rapid cu inima. Este important să îl verificați în cazul în care ar putea fi ceva grav.

Apelați 112 pentru o ambulanță dacă:

  • bătăile inimii nu revin la normal în câteva minute
  • aveți dureri în piept care durează mai mult de 15 minute – este posibil să aveți și dureri în brațe, spate sau maxilar
  • aveți dureri în piept și alte simptome precum: a vă simți rău, a vă îmbolnăvi (vărsături), a respirației sau a transpirației
  • cineva trece (leșină) și nu își recâștigă conștiința

Dacă ați fost diagnosticat cu sindromul WPW și aveți un episod, încercați mai întâi tehnicile pe care le-ați învățat sau luați orice medicament pe care vi l-ați administrat.

Apelați 112 sau mergeți la cel mai apropiat departament de accidente și urgențe (A&E) dacă aceste măsuri nu opresc episodul în câteva minute sau dacă cineva cunoscut are sindromul WPW și se prăbușește sau leșină.

Ce cauzează sindromul WPW?

Când inima bate, pereții ei musculari se contractă (se strâng și se strecoară) pentru a forța sângele afară și în jurul corpului. Se relaxează apoi, permițând inimii să se umple din nou de sânge. Aceasta este controlată de semnale electrice.

În sindromul WPW, există o conexiune electrică suplimentară în inimă, care permite semnalelor electrice să ocolească ruta obișnuită și să formeze un scurtcircuit. Aceasta înseamnă că semnalele se deplasează în jurul și rotund într-o buclă, provocând episoade în care inima bate foarte rapid.

Conexiunea electrică suplimentară este cauzată de o mușchi de inimă care crește în timp ce copilul nenăscut se dezvoltă în pântec.

Nu este clar exact de ce se întâmplă asta. Pare doar să apară la întâmplare la unii bebeluși, deși s-au găsit cazuri rare care se execută în familii.

Diagnosticarea sindromului WPW

Dacă medicul dumneavoastră crede că este posibil să aveți sindromul WPW după evaluarea simptomelor, vă recomandă probabil să aveți electrocardiogramă (ECG) și vă vor trimite la un cardiolog (specialist cardiac).

Un ECG este un test care înregistrează ritmul inimii și activitatea electrică. Discurile mici numite electrozi sunt lipite pe brațe, picioare și piept și conectate prin fire la o mașină ECG. Mașina înregistrează semnalele electrice minuscule produse de inima ta de fiecare dată când bate.

Dacă aveți sindromul WPW, ECG va înregistra un model neobișnuit care nu este de obicei prezent la persoanele care nu au afecțiune.

Pentru a confirma diagnosticul, vi se poate solicita să purtați un mic recorder portabil ECG, astfel încât ritmul cardiac să poată fi înregistrat în timpul unui episod. Recorderul îți va urmări ritmul cardiac în mod continuu peste câteva zile sau când îl pornești la începutul unui episod.

Tratamente pentru sindromul WPW

În multe cazuri, episoadele de activitate cardiacă anormală asociate cu sindromul WPW sunt inofensive, nu durează mult și se stabilesc singure fără tratament.

Prin urmare, este posibil să nu aveți nevoie de tratament dacă simptomele dvs. sunt ușoare sau apar ocazional, deși ar trebui să aveți în continuare controale periodice, astfel încât inima să vă poată fi monitorizată.

Dacă cardiologul dumneavoastră recomandă tratament, există o serie de opțiuni disponibile. Puteți avea tratament fie pentru a opri episoadele când apar, fie pentru a preveni apariția lor în viitor.

Oprirea unui episod

Există 3 tehnici și tratamente principale care pot ajuta la oprirea episoadelor pe măsură ce apar. Acestea sunt:

  • Manevre vaginale – tehnici concepute pentru a stimula nervul care încetinește semnalele electrice din inima ta. Un exemplu este „manevra Valsalva”, în care vă țineți nasul, închideți gura și expirați tare în timp ce vă strângeți ca și cum sunteți pe toaletă.
  • Medicamente – o injecție de medicament precum adenozina poate fi administrată în spital dacă manevrele vagale nu ajută. Poate bloca semnalele electrice anormale din inima ta.
  • Cardioversie – un tip de terapie cu șoc electric care zguduie inima într-un ritm normal. Acest lucru poate fi efectuat în spital dacă tratamentele de mai sus nu funcționează.

Prevenirea altor episoade

Tehnicile și tratamentele care pot ajuta la prevenirea episoadelor includ:

  • Modul de viață se schimbă – dacă episoadele tale sunt declanșate de lucruri precum exerciții fizice sau alcool, evitarea acestora poate fi de ajutor. Cardiologul dumneavoastră vă poate sfătui în acest sens.
  • Ablația cateterului – această procedură este frecvent utilizată în zilele noastre pentru a distruge partea suplimentară a inimii care provoacă probleme în sistemul electric al inimii. Este eficient în aproximativ 95% din cazuri.
  • Medicamente – tablete zilnice de medicamente precum amiodarona pot ajuta la prevenirea episoadelor prin încetinirea impulsurilor electrice din inima ta.

Consultați tratarea tahicardiei supraventriculare (SVT) pentru mai multe informații despre toate tratamentele menționate aici.