Hepatita A

Hepatita A este o infecție hepatică cauzată de un virus care se răspândește în scaun-ul unei persoane infectate.

Este neobișnuit în Marea Britanie, dar anumite grupuri prezintă un risc crescut. Aceasta include călătorii în părți ale lumii cu niveluri slabe de salubritate, bărbați care fac sex cu bărbați și persoane care injectează droguri.

Hepatita A poate fi neplăcută, dar nu este de obicei gravă și majoritatea oamenilor își fac o recuperare completă în câteva luni.

Unele persoane, în special copiii mici, pot să nu prezinte simptome.

Dar hepatita A poate dura ocazional multe luni și, în cazuri rare, poate pune viața în pericol dacă provoacă încetarea funcționării hepatice corect (insuficiență hepatică).

Un vaccin împotriva hepatitei A este disponibil pentru persoanele cu risc ridicat de infecție.

Simptomele hepatitei A

Simptomele hepatitei A se dezvoltă, în medie, la aproximativ 4 săptămâni după ce s-au infectat, deși nu toată lumea le va prezenta.

Simptomele pot include:

Simptomele vor trece de obicei în câteva luni.

Aflați mai multe despre simptomele hepatitei A

Când să primiți sfaturi medicale

Consultați medicul de familie pentru sfaturi dacă:

 • aveți simptome de hepatită A – un test de sânge poate confirma, de obicei, dacă aveți infecția
 • s-ar putea să fi fost expus recent la virusul hepatitei A, dar nu aveți niciun simptom – tratamentul dat mai devreme poate fi capabil să oprească dezvoltarea infecției
 • credeți că este posibil să aveți nevoie de vaccinul împotriva hepatitei A – medicul dumneavoastră medical vă poate sfătui dacă aveți vaccinul

Deși hepatita A nu este de obicei gravă, este important să vă prezentați medicul dumneavoastră de familie pentru a putea exclude afecțiuni mai grave cu simptome similare, cum ar fi hepatita C sau cicatrizarea ficatului (ciroză) .

De asemenea, poate fi necesar să îți testezi prietenii, familia și partenerii sexuali în cazul în care le-ai răspândit infecția.

Cum poți obține hepatita A

Hepatita A este cea mai răspândită în anumite părți ale lumii, unde standardele de igienizare și igienă a alimentelor sunt în general sărace, precum părți din Africa, subcontinentul indian, Orientul îndepărtat, Orientul Mijlociu și America Centrală și de Sud.

Puteți obține infecția de la:

 • consumul de alimente preparate de cineva cu infecția care nu și-a spălat mâinile în mod corespunzător sau le-a spălat în apă contaminată cu canalizare
 • bea apă contaminată, inclusiv cuburi de gheață
 • consumul de scoici crude sau insuficient de apa contaminata
 • contact strâns cu cineva care are hepatită A
 • mai puțin frecvent, făcând relații sexuale cu cineva cu hepatită A (acesta este în special un risc pentru bărbații care fac sex cu bărbați) sau injectând medicamente folosind echipamente contaminate

Cineva cu hepatita A este cel mai infecțios de la aproximativ 2 săptămâni înainte de apariția simptomelor până la aproximativ o săptămână după apariția simptomelor.

Aflați mai multe despre cauzele hepatitei A

Vaccinarea împotriva hepatitei A

Vaccinarea împotriva hepatitei A nu este oferită de rutină în Marea Britanie, deoarece riscul de infecție este scăzut pentru majoritatea oamenilor.

Este recomandat doar persoanelor cu risc crescut, inclusiv:

Vaccinul împotriva hepatitei A este de obicei disponibil gratuit pe pentru oricine are nevoie.

Aflați mai multe despre vaccinul împotriva hepatitei A

Tratamente pentru hepatita A

În prezent, nu există leac împotriva hepatitei A. Dar, de obicei, se îmbunătățește de la sine în câteva luni. De obicei, poți avea grijă de tine acasă.

În timp ce ești bolnav, este o idee bună să:

 • odihnește-te mult
 • luați calmante, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen , pentru dureri și dureri – cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru recomandări în acest sens, deoarece poate fi necesar să luați doze mai mici decât în mod normal sau să evitați anumite medicamente până când v-ați recuperat
 • mențineți un mediu rece, bine ventilat, purtați haine libere și evitați băile calde sau dușurile pentru a reduce mâncărimea
 • mâncați mese mici și ușoare pentru a ajuta la reducerea grețurilor și vărsăturilor
 • evitați alcoolul pentru a reduce încordarea pe ficat
 • stați la muncă sau la școală și evitați să faceți sex până la cel puțin o săptămână după începerea icterului sau a altor simptome
 • exersați o igienă bună, cum ar fi spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun

Vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie dacă simptomele dvs. sunt deosebit de supărătoare sau nu au început să se îmbunătățească în câteva luni.

Pot prescrie medicamente care să ajute la mâncărimi, greață sau vărsături, dacă este necesar.

Aflați mai multe despre tratarea hepatitei A

perspectivă

Pentru majoritatea oamenilor, hepatita A se îmbunătățește în termen de 2 luni și nu există efecte pe termen lung.

Odată ce trece, dezvoltați în mod normal imunitate împotriva vieții.

În aproximativ 1 din 7 persoane cu infecție, simptomele pot veni și să dureze până la 6 luni înainte de a dispărea în cele din urmă.

Complicațiile care pot pune viața în viață, cum ar fi insuficiența hepatică sunt rare, afectând mai puțin de 1 din 250 de persoane cu hepatită A.

Persoanele cu cel mai mare risc includ vârstnicii și cei cu probleme hepatice preexistente.

Dacă aveți hepatită A și insuficiență hepatică, de obicei veți avea nevoie de un transplant de ficat .