Encefalopatie cronică traumatică

Encefalopatia traumatică cronică (CTE) este o afecțiune cerebrală progresivă despre care se crede că este cauzată de lovituri repetate la nivelul capului și de episoade repetate de emoție.

Este asociat în special sporturilor de contact, cum ar fi boxul sau fotbalul american. Majoritatea studiilor disponibile se bazează pe ex-sportivi.

CTE a fost anterior cunoscut sub numele de sindromul „punch beat” și demența pugilistica. Dar acești termeni nu mai sunt folosiți, deoarece acum se știe că afecțiunea nu se limitează la ex-boxeri.

Există încă unele dezbateri despre cât de comun este CTE și cum ar trebui să fie diagnosticat.

În prezent, sunt disponibile doar tratamente de susținere, iar cercetarea este axată pe găsirea unei tehnici fiabile pentru a diagnostica afecțiunea.

Simptomele CTE

Simptomele CTE variază între indivizi, dar tind să fie similare cu cele ale altor tipuri de afecțiuni cerebrale degenerative, în special boala Alzheimer .

CTE începe de obicei treptat câțiva ani după ce a primit lovituri repetate la nivelul capului sau oboseală repetată.

Simptomele afectează funcționarea creierului și, în cele din urmă, duc la demență.

Simptomele tipice de CTE includ:

 • pierdere de memorie pe termen scurt – cum ar fi punerea aceleiași întrebări de mai multe ori sau dificultăți în a-ți aminti nume sau numere de telefon
 • modificări ale stării de spirit – cum ar fi schimbările frecvente de dispoziție, depresia și simțirea din ce în ce mai anxioasă, frustrată sau agitată
 • creșterea confuziei și dezorientării – de exemplu, a te pierde, a rătăci sau a nu ști care este ora din zi
 • dificultăți de gândire – cum ar fi dificil să ia decizii

Pe măsură ce afecțiunea progresează, alte simptome pot include:

 • vorbire înclinată (disartrie)
 • probleme de memorie semnificative
 • parkinsonism – simptomele tipice ale bolii Parkinson , inclusiv tremor, mișcare lentă și rigiditate musculară
 • dificultăți de mâncare sau de înghițire (disfagie) – deși acest lucru este rar

Aflați mai multe despre simptomele demenței

Cauzele CTE

Orice activitate prelungită care implică lovituri repetate la nivelul capului sau episoade recurente de emoție se crede că crește riscul de apariție a CTE. Dar CTE și emoția sunt condiții separate.

Multe persoane care sunt îngrijorate nu continuă să dezvolte CTE, dar dovezi sugerează că un model de leziuni minore repetate crește riscul.

Deși cauzele exacte nu sunt pe deplin înțelese, anumite grupuri de persoane sunt cel mai expuse riscului.

Aceasta include:

 • sportivi cu istoric de leziuni cerebrale traumatice ușoare repetitive – în special în sporturile de contact, precum boxul sau artele marțiale, fotbalul american, fotbalul (probabil legat de îndreptarea repetată a mingii) și rugby-ul
 • veterani militari cu antecedente de traume repetate la nivelul capului, cum ar fi rănile explozive
 • persoane cu istoric de leziuni la cap repetate – inclusiv auto-vătămare, victime ale unui atac recurent sau epilepsie slab controlată, care are ca rezultat traumatisme la nivelul capului repetate

Când să primiți sfaturi medicale

Este o idee bună să vă vedeți medicul de familie dacă vă faceți griji pentru memoria dvs.

Dacă sunteți îngrijorat de altcineva, ar trebui să-i încurajați să facă o programare și poate sugerați-vă să mergeți împreună cu ei.

Problemele de memorie nu sunt doar cauzate de demență. Ele pot fi, de asemenea, cauzate de:

Medicul dumneavoastră poate efectua câteva verificări simple pentru a încerca să afle care poate fi cauza și vă pot consulta la o clinică de memorie specializată pentru mai multe teste, dacă este necesar.

Citiți despre momentul în care trebuie să primiți sfaturi medicale pentru simptomele de contuzie și simptomele unei leziuni minore la nivelul capului .

Diagnosticarea CTE

În prezent nu există niciun test pentru a diagnostica CTE. Diagnosticul se bazează pe un istoric al participării la sportul de contact, plus simptomele și caracteristicile clinice.

Medicul dumneavoastră de familie vă va vorbi despre problemele pe care le întâmpinați și vă poate cere să efectuați anumite sarcini mentale sau fizice simple, cum ar fi deplasarea sau mersul pe jos.

Aceștia vă pot consulta la un serviciu specializat de evaluare a memoriei, format din specialiști în diagnosticarea, îngrijirea și consilierea persoanelor cu demență și familiilor lor.

Personalul clinicii de memorie vă poate asculta îngrijorările, vă poate evalua abilitățile și, dacă este necesar, poate organiza teste suplimentare pentru a exclude alte condiții.

Scanări ale creierului

În CTE, modificările la nivelul creierului nu apar întotdeauna pe scanarea creierului de rutina sau pot fi similare cu alte condiții.

Aceasta înseamnă că singura modalitate de confirmare a CTE este prin efectuarea unui post-mortem după ce o persoană cu afecțiunea moare.

Cercetările au descoperit că modificările creierului asociate cu CTE sunt diferite de cele observate în boala Alzheimer.

Ambele condiții sunt însă asociate cu micșorarea creierului (atrofie) și cu prezența încurcăturilor neurofibrilare care conțin o proteină numită tau.

Cele mai utilizate teste pentru investigarea tulburărilor neurodegenerative sunt scanările RMN și tomografiile .

Cercetările sunt în desfășurare pentru a determina dacă alte tehnici de imagistică cerebrală vor putea ajuta la diagnosticarea CTE în viitor.

Citiți mai multe despre:

Tratarea CTE

Ca și în cazul altor tipuri de demență, tratamentul pentru CTE se bazează în jurul tratamentelor de susținere.

Dacă vi s-a diagnosticat afecțiunea, profesioniștii din domeniul sănătății, cum ar fi medicul dumneavoastră de specialitate sau medicul de specialitate, și serviciile de asistență socială (în mod normal, consiliul local care lucrează cu ) vor fi de obicei implicați în a ajuta la elaborarea și realizarea unui plan de îngrijire pe termen lung .

Puteți vedea, de asemenea, un logoped și logoped sau terapeut ocupațional .

Aflați mai multe despre planurile de îngrijire pentru afecțiuni pe termen lung

Ghidul demenței oferă informații detaliate pentru persoanele cu demență și familiile acestora, inclusiv:

De asemenea, vă poate fi util să vă contactați cu un grup local sau național de asistență pentru Alzheimer sau pentru demență, cum ar fi Societatea Alzheimer sau Dementia Marea Britanie , pentru mai multe informații și sfaturi.

Prevenirea CTE

Singura modalitate de a preveni CTE este evitarea leziunilor repetitive ale capului. Deși multe leziuni la nivelul capului sunt greu de prevăzut sau de evitat, există lucruri pe care le puteți face pentru a vă reduce riscul.

De exemplu, ar trebui:

 • purtați echipamentul de protecție recomandat în timpul sportului de contact
 • urmați recomandările medicului dumneavoastră despre întoarcerea la joc după obuzie
 • asigurați-vă că orice sport de contact la care participați sau copilul dvs. este supravegheat de o persoană calificată și instruită corespunzător
 • primiți sfaturi medicale dacă apar simptome ale unei leziuni anterioare la cap

Aflați mai multe despre prevenirea emoției