Dizenterie

Disenteria este o infecție a intestinelor care provoacă diaree care conține sânge sau mucus.

Alte simptome ale dizenteriei pot include:

Disenteria este foarte infecțioasă și poate fi transmisă dacă nu luați măsurile de precauție potrivite, cum ar fi spălarea corectă și regulată a mâinilor.

Tipuri de dizenterie

Există două tipuri principale de dizenterie:

 • dizenterie bacilară sau shigeloză – cauzată de bacteriile shigella; acesta este cel mai frecvent tip de dizenterie din Marea Britanie
 • dizenterie amebică sau amoebiază – cauzată de o amebă (parazit unicelular) numită Entamoeba histolytica, care se găsește mai ales în zonele tropicale; acest tip de dizenterie este de obicei ridicat în străinătate

Tratarea dizenteriei

Deoarece dizenteria de obicei se curăță singură după trei până la șapte zile, tratamentul nu este de obicei necesar.

Cu toate acestea, este important să bei multe lichide și să folosești soluții de rehidratare orală (ORS), dacă este necesar, pentru a evita deshidratarea .

Calmante contra-counter, cum ar fi paracetamolul , pot ajuta la ameliorarea durerii și a febrei. Evitați medicamentele antidiareice, cum ar fi loperamida, deoarece acestea pot înrăutăți lucrurile.

Ar trebui să stai acasă până la cel puțin 48 de ore de la ultimul episod de diaree pentru a reduce riscul de a transmite infecția la alții.

Cum poți evita să treci pe dizenterie

Spălarea mâinilor este cea mai importantă modalitate de a opri răspândirea infecției. Ești infecțioasă cu alte persoane în timp ce ești bolnav și ai simptome.

Faceți următorii pași pentru a evita transmiterea bolii către alții:

 • Spălați-vă bine pe mâini cu apă și săpun după ce mergeți la toaletă. Citiți mai multe despre cum să vă spălați pe mâini .
 • Stai departe de la serviciu sau de la școală până când nu ai fost complet eliberat de orice simptom timp de cel puțin 48 de ore.
 • Ajutați copiii mici să se spele corect pe mâini.
 • Nu pregătiți mâncarea pentru alții până când nu ați fost simptom liber timp de cel puțin 48 de ore.
 • Nu mergeți la înot până când nu aveți simptome libere timp de cel puțin 48 de ore.
 • Acolo unde este posibil, stai departe de alte persoane până când simptomele tale s-au oprit.
 • Spălați toate hainele murdare, lenjeria de pat și prosoape pe cel mai tare ciclu posibil al mașinii de spălat.
 • Curățați scaunele de toaletă și vasele de toaletă și spălați mânerele, robinetele și chiuvetele cu detergent și apă caldă după utilizare, urmate de un dezinfectant pentru uz casnic.
 • Evitați contactul sexual până când nu aveți simptom liber timp de cel puțin 48 de ore.

Deoarece shigella este transmisă cu ușurință celorlalți, poate fi necesar să trimiteți mostre de scaun (scaun) pentru a primi totul clar pentru a reveni la muncă, școală, pepinieră sau un copil.

Tipul de shigella pe care îl ai și dacă tu sau ceilalți sunt sau nu într-un grup de risc va influența cât timp trebuie să stai departe.

Grupurile de risc sunt persoane în anumite ocupații – inclusiv personalul medical și persoanele care se ocupă de alimente – precum și persoanele care au nevoie de ajutor pentru igiena personală și copii foarte mici. Ofițerul dumneavoastră de sănătate de mediu vă va putea sfătui în acest sens.

Când să vă vedeți medicul

Nu este întotdeauna necesar să vă vedeți medicul de familie dacă aveți dizenterie, deoarece tinde să se limpezească într-o săptămână cam așa ceva.

Cu toate acestea, ar trebui să vă vedeți medicul dumneavoastră dacă simptomele dvs. sunt severe sau nu încep să se amelioreze după câteva zile. Spuneți-le dacă ați fost în străinătate recent.

Dacă simptomele dvs. sunt severe sau persistente, medicul dumneavoastră poate prescrie un curs scurt de antibiotice . Dacă aveți dizenterie foarte severă, este posibil să aveți nevoie de tratament în spital pentru câteva zile.

Reducerea riscului de a prinde dizenteria

Puteți reduce riscul de a obține dizenterie prin:

 • spălarea mâinilor cu săpun și apă caldă după folosirea toaletei și în mod regulat pe tot parcursul zilei
 • spălarea mâinilor înainte de manipulare, mâncare sau gătit mâncare
 • evitarea partajării prosoapelor
 • spălarea rufelor unei persoane infectate pe cea mai tare setare posibilă

Citiți mai multe despre siguranța alimentelor și igiena locuinței .

Dacă călătoriți într-o țară în care există un risc ridicat de a obține dizenterie, sfaturile de mai jos pot ajuta la prevenirea infecției:

 • Nu beți apa locală decât dacă sunteți sigur că este curată (sterilă) – beți apă îmbuteliată sau băuturi în cutii sau sticle sigilate.
 • Dacă apa nu este sterilă, fierbeți-o timp de câteva minute sau folosiți un dezinfectant chimic sau un filtru de încredere.
 • Nu vă curățați dinții cu apă de la robinet.
 • Nu aveți gheață în băuturile dvs., deoarece poate fi făcut din apă necurată.
 • Evitați fructele sau legumele proaspete care nu pot fi decojite înainte de a mânca.
 • Evitați alimentele și băuturile vândute de vânzătorii de stradă, cu excepția băuturilor în cutii sau sticle sigilate corespunzător.

Citiți mai multe despre siguranța alimentelor și a apei în străinătate .

Ce provoacă dizenteria?

Disenteria bacilară și amebică sunt ambele extrem de infecțioase și pot fi transmise dacă fecalele (scaun) ale unei persoane infectate intră în gura altei persoane.

Acest lucru se poate întâmpla dacă cineva cu infecția nu se spală pe mâini după ce merge la toaletă și apoi atinge mâncarea, suprafețele sau o altă persoană.

În Marea Britanie, de obicei, infecția afectează grupuri de persoane în contact strâns, cum ar fi în familii, școli și pepiniere.

Există, de asemenea, șansa de a ridica infecția prin sex anal sau oral-anal („rimming”).

În țările în curs de dezvoltare cu salubritate deficitară, materiile fecale infectate pot contamina aprovizionarea cu apă sau alimente, în special alimentele necoapte.