Degetul lui Mallet

Degetul măgar este o vătămare la capătul degetului care îl determină să se aplece spre interior spre palmă.

Nu veți putea îndrepta capătul degetului, deoarece tendonul care leagă mușchiul cu osul degetului este întins sau rupt.

Diagrama degetului de mazăre

Credit:

Alila Medical Images / Alamy Stock Photo


Degetul tău va fi, de asemenea, dureros și umflat. În unele cazuri, tendonul nu sfâșie, dar un mic fragment de os se rupe degetul unde este atașat tendonul.

Degetul de mălai este o vătămare sportivă frecventă. Se poate întâmpla și după ce prinzi degetul pe ceva.

Când să primiți ajutor medical

Mergeți cât mai curând posibil la unitatea de leziuni minore , dacă credeți că aveți degetul de mazăre. Va trebui să-l scuipați.

Încercați să mențineți mâna ridicată până când doctorul vă vede. Acest lucru va ajuta la reducerea umflarea și durerea.

Dacă purtați un inel pe degetul afectat, ar trebui să îl îndepărtați. Umflarea poate îngreuna îndepărtarea inelului mai târziu sau poate întrerupe aportul de sânge la deget.

Puteți lua un calmant contra-counter, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen , pentru a ajuta la calmarea durerii.

Odată ce degetul tăiat este ascuțit, aplicarea unui pachet de gheață de câteva ori pe zi timp de 10 până la 20 de minute poate ajuta, de asemenea, la reducerea durerii și a umflăturii.

Tratarea degetului de mazăre

Degetul dvs. va fi plasat într-o pâlnie de plastic, care îl ține drept, cu articulația finală ușor îndoită înapoi. Veți putea totuși să vă aplecați degetul la articulația din mijloc.

Șurubul este tapetat și trebuie purtat zi și noapte timp de șase până la opt săptămâni pentru a permite cele două capete ale tendonului rupt să rămână împreună și să se vindece. Trebuie îndepărtat numai pentru curățare.

Este foarte important ca capătul degetului să nu se îndoaie în timpul în care este stropit, deoarece poate încetini vindecarea și poate reduce eficacitatea tratamentului.

Articulația mijlocie a degetului este lăsată liberă, astfel încât să puteți continua să o mișcați pentru a preveni apariția oricărei rigidități.

Intervenția chirurgicală este necesară numai dacă aveți și un deget rupt , pielea este ruptă sau, în cazuri rare, în care degetul cu mazăre nu reușește să se vindece.

Cum să păstrați degetul curat

Trebuie să păstrați degetul tăiat curat și uscat în orice moment. Dacă pielea din interiorul stropii se ude, va deveni foarte dureroasă.

Este important să vă spălați atât cu degetul cât și cu șpurna cel puțin o dată pe zi, urmând instrucțiunile de mai jos.

  • Țineți degetul plat pe masă, tăiați cureaua și alunecați stropul de pe deget.
  • Spălați și uscați degetul și stropitul folosind săpun și apă. Mențineți articulația finală dreaptă în orice moment, ținând degetul plat pe masă. Poate fi mai ușor dacă cineva vă ajută să faceți acest lucru în fiecare zi, deoarece orice mișcare a capătului degetului va întârzia vindecarea tendonului și poate provoca chiar daune permanente.
  • Glisați butonul înapoi peste vârful degetului, ținând totuși degetul drept.
  • Înlocuiți cureaua – aceasta ar trebui să acopere mijlocul despicăturii, dar nu ar trebui să acopere articulația din mijloc a degetului.

Recuperare

Ar trebui să dureze șase-opt săptămâni pentru ca degetul tău să se vindece, după care vei putea să-l folosești din nou. Este posibil să vă sfătuiți să continuați să purtați pâlpâirea numai noaptea timp de încă patru săptămâni.

În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie să vedeți un specialist doar o dată, deoarece un fizioterapeut poate fi în măsură să vă preia îngrijirile. Îți vor oferi exerciții pe care să le faci acasă pentru a împiedica degetul să devină rigid.

În funcție de locul de muncă, este posibil să fie nevoie să îți iei ceva timp din muncă. De asemenea, trebuie să evitați sportul care implică mâinile în timp ce vătămarea dvs. se vindecă.

Poate dura câteva luni pentru ca degetul să devină complet funcțional. Roșeața, umflarea și sensibilitatea pielii din jurul capătului degetului sunt obișnuite timp de trei sau patru luni după accidentare, dar de obicei se rezolvă în cele din urmă.

Este posibil să fiți lăsat cu o umflătură mică pe partea de sus a articulației și să nu puteți îndrepta complet îmbinarea. Este posibil ca degetul să nu fie exact la fel ca înainte de accidentare, dar, în general, ar trebui să funcționeze bine.